Prøverne til Eurovision Song Contest 2025 er nu i gang i Basel, og Den Europæiske Radio- og TV-union (EBU) har introduceret en række nye initiativer, der skal forbedre forholdene for de 37 deltagende delegationer – både på og uden for scenen.
Eurovision Song Contest afholdes i år for 69. gang og er stadig verdens mest sete og fejrede live-underholdningsbegivenhed. Hvert år samler showet over 160 millioner tv-seere og engagerer millioner flere online. Bag kulisserne har vært TV-stationen SRG SSR sammen med EBU taget konkrete skridt for at sikre et sundt, trygt og positivt miljø for alle involverede.
En ny æra med øget støtte til kunstnerne
EBU og SRG SSR har i år sat en ny standard for, hvordan deltagerne bliver mødt og støttet undervejs. Når delegationerne ankommer til Basel, bliver de budt velkommen i en schweizisk chalet-inspireret pavillon, designet af Artur Deyneuve og Alain Fiechter. Her møder de bl.a. årets Executive Producers, Reto Peritz og Moritz Stadler, og ser en introduktionsvideo med vigtig information om deres deltagelse.
For at sikre deltagernes trivsel er der udnævnt en dedikeret “Welfare Producer”, der fungerer som kontaktperson og sikrer, at kunstnerne har et trygt og støttende miljø gennem hele Eurovision-rejsen.
Prøveplanerne er blevet optimeret, så deltagerne har mere tid til både hvile og oplevelser i Basel. Der er også indført såkaldte “kamera-frie zoner”, som giver tydelig information omkring, hvornår og hvor kunstnere må filmes. Al filmning kræver forudgående samtykke fra både kunstner og delegationens Head of Media.
Omklædningsrummene er udpeget som kamera-frie områder for at sikre ro og privatliv under forberedelserne. Samtidig er antallet af filmede prøver blevet begrænset for at give kunstnerne arbejdsro til at fokusere og finpudse deres optræden uden offentlig bedømmelse.
Nye presseformater og skærpede retningslinjer
Når kunstnerne første gang går på scenen til prøve, sker det helt uden at deres deres video – så de i ro og mag kan vænne sig til scenen. De første officielle billeder offentliggøres først efter godkendelse fra kunstner og delegation.
Korte videoklip fra anden prøve deles på Eurovision.tv og TV-stationens digitale platforme, så fans og medier får et første glimt af det færdige show. Den første generalprøve for hvert liveshow er åben for akkrediteret presse, men hverken fotografering, video eller livestreaming er tilladt – hverken i mediecentret eller online.
Det betyder, at kunstnerne kan gennemføre deres første fulde generalprøve uden at bekymre sig om, at deres optræde slipper ud til offentligheden, før publikum ankommer til de næste generalprøver.
I år ændres pressekonferencerne efter semifinalerne også. På opfordring fra delegationerne bliver de forkortet, så kunstnerne ikke skal bruge unødig lang tid på stedet i de travleste dage. I stedet får al akkrediteret presse adgang til korte reaktionsinterviews med de kvalificerede kunstnere – samt med værtslandet Schweiz og de fem store nationer, som optræder uden for konkurrence i semifinalerne.
Alle disse ændringer er baseret på anbefalinger fra ESC Reference Group – Eurovisionens styringsorgan – og følger en evaluering af Eurovision 2024 i Malmö, hvor alle 37 deltagende lande fra sidste år deltog i en høringsproces.
Nye retningslinjer for at sikre trivsel og tryghed
To centrale dokumenter – et adfærdskodeks og en “Duty of Care”-protokol – danner i år fundamentet for Eurovisionens tilgang til trivsel. Det er nu obligatorisk for alle akkrediterede i Basel at overholde adfærdskodeksen, som fremmer respekt, professionalisme og inklusion.
“Duty of Care”-protokollen præciserer det fælles ansvar mellem EBU, værtskanalen og de deltagende brokastere for at beskytte kunstnerne mod unødig stress og sikre deres tryghed og velbefindende. Ledere for delegationerne har modtaget klare retningslinjer, som skal hjælpe med at støtte kunstnerne og minimere risiko i den intensive konkurrenceperiode.
Martin Green CBE, der blev udnævnt til ny direktør for Eurovision i november sidste år, udtaler:
“Når prøverne nu begynder i Basel, bliver vi mindet om, at kunstnerne er kernen i alt, hvad vi gør. Disse tiltag handler ikke kun om at forbedre showet – men om at skabe et miljø, hvor kreativitet kan blomstre, og hvor folk føler sig ægte støttet.”
Bakel Walden, formand for ESC Reference Group, tilføjer:
“Dette er et vigtigt skridt i Eurovision’s udvikling. De ændringer, der indføres i 2025, er afgørende for at sikre, at konkurrencen udvikler sig ansvarligt – med kunstnernes oplevelse i centrum. Vi er stolte over at forme en konkurrence, der afspejler Eurovisionens oprindelige værdier i en moderne verden.”
EBU opfordrer alle fans, medier og deltagere til at omfavne Eurovisionens ånd – hvor musikken samler os, og hver kunstner får mulighed for at skinne i et trygt og inkluderende rum.