Hør Esma’s sang på soundtracket til Borat!

Årets legendariske Balkan-sangerinde, den charmerende og farvestrålende Esma Redzepova, som sammen med Lozano repræsenterede FYR Makedonien, havde desværre ikke meget succes i Eurovision. Men i sin mangeårige musikalske karriere har hun haft adskillige hits. Ved en tilfældig Spotify-søgning, fandt vi her på G.E.E. en Esma-sang, som nok er kendt af de fleste, men som de færreste nok kan sætte navn på.

Et af Esmas største hits har titlen ‘Chaje Shukarije’ og er faktisk blevet verdenskendt, efter det blev brugt i Borat-filmen. Få et genhør med sangen herunder.

Advertisement

Esma var en af årets helt store oplevelser og er bestemt en lille præsentation værdig: Her på G.E.E. er vi stadig chokerede over bidragets placering og skuffet over juryens manglende værdsættelse af det unikke nummer.

Esma er roma vokalist og singer-songwriter fra FYR Makedonien. Gennem sit liv har hun optrådt med mere end 9.000 koncerter i 30 lande. Med sin afdøde mand Stevo Teodosievski har hun opfostret 47 børn, og har modtaget adskillige udmærkelser for sit humanitære arbejde.

Hun er den næstyngste af seks børn fra en sigøjnerfamilie, og havde en forholdsvis fattig opvækst. Hendes far arbejdede skiftevis som portør, sanger, trommeslager, stærk mand i et cirkus og skopudser. I en alder af ni blev Esma introduceret for en lokal roma musikorganisation af en af hendes brødre, hvor hun viste sig i stand til hurtigt at lære komplicerede rytmer. Hendes mor tilskyndede hendes musikalske talent, og Esma og hendes bror sluttede snart sig til deres skoles folkloregruppe.

I 1957, i en alder af 14 år, blev Redzepova personligt inviteret til at synge i en skole talentkonkurrence for Radio Skopje. Denne koncert viste sig at være et vendepunkt, ikke alene vandt hun førstpladsen, hun slog 57 andre skoler og vandt 9000 jugoslaviske dinarer, men den nationale bandleder og Redzepovas kommende mand Stevo Teodosievski var også til stede. Efter at have sikret tilladelse fra sine forældre, begyndte Esma at turnere med sit musikalske ensemble. Legenden siger, at hun forlod hjemmet med en enkelt kuffert fyldt med en kjole og et Cocek-kostume.