Ukrainsk vinder trækker sig: Skulle aflyse sin turne i Rusland!

Lørdag aften vandt MARUV den ukrainske billet til Tel Aviv. Det gjorde hun med sangen ‘Siren Song’, som sejrede i Vidbir 2019. Men glæden blev kort, da TV-stationen UA:PBC efterfølgende krævede, at MARUV skulle underskrive en kontrakt, hvori hun bl.a. indvilger i at aflyse alle sine kommende koncerter i Rusland.

Allerede under showet var der politisk test af finalisterne. Efter et lidt usikkert svar fra MARUV omkring Rusland, valgte den tidligere Eurovision-vinder Jamala at teste MARUV i forhold til et potentielt spørgsmål fra pressen i Tel Aviv:

Advertisement

“Crimea, is that Ukraine or…?” Hvortil MARUV straks svarede “Ukraine, of course”.

Se klippet herunder:

Ligefør vinderen blev annonceret, læste showets vært Serhiy Prytula en note op, som UA:PBC havde givet til ham. Heri fremgik det, at TV-stationen stadig kunne nå at afvise vinderen af Vidbir, idet showet primært blev organiseret af den kommercielle TV-station STB, mens det er UA:PBC, som er ansvarlige for Eurovision.

Forhandlinger i hårknude – MARUV opgiver Eurovision-drømmen

Efter møder afholdt i dag på UA:PBC, har CEO Zurab Alasania bekræftet, at MARUV ikke har underskrevet kontrakten og dermed ikke vil repræsentere Ukraine i Eurovision Song Contest.

Alasania oplyser, at de 2 parter efter 5,5 times forhandling ikke er kommet til enighed. Han bekræfter, at alt var godt under den nationale finale, men at der efterfølgende opstod politiske uenigheder, som ikke havde med musikken at gøre. Ifølge Alasania “giver det negativ resonans i samfundet at optræde i et angribende land” og peger dermed på MARUV’s tourplaner i Rusland.

I kontrakten fremgår det, at artisten som skal repræsentere Ukraine på internationalt plan, også har en forpligtelse: Efter at have underskrevet kontrakten med UA:PBC bliver artisten en kulturel ambassadør for Ukraine, som udover at stå bag Eurovision-bidraget, også bliver en talsmand for det ukrainske samfunds mening ude i verden.

Kontrakten forbyder bl.a. MARUV at tale med journalister, som ikke er godkendt af UA:PBC samt at foretage improvisationer på scenen, som ikke er godkendt af TV-stationen, ligesom hun ville blive bundet til at udføre alle de opgaver, som tv-stationen anmoder hende om.

MARUV har også selv kommenteret på dagens forhandlinger:

Forhandlingerne endte i en hårdknude, og der blev gjort alt for at overskygge de ukrainske tv-seeres valg bag det politiske gardin.

Jeg elsker mit land, men jeg kan ikke deltage under sådanne umenneskelige forhold, hverken moralsk eller fysisk. Mest af alt værdsætter jeg frihed og jeg vil ikke forsvare nogle andres politiske ambitioner.

Tak for den store støtte fra alle fansene. Jeg giver ikke op, og jeg arbejder allerede på en musikvideo til “Siren Song”, ligesom jeg forbereder en turné i Ukraine og CIS-landene (en række tidligere sovjetiske stater).

Arbejdet går nu på at finde ud af hvilket bidrag, der nu skal erstatte ‘Siren Song’ i Tel Aviv.

Comments are closed.