Forberedelserne til Eurovision Song Contest 2024 i Sverige er i fuld gang

Foto: Corinne Cumming EBU

Efter Loreens sejr i Eurovision Song Contest 2023 i Liverpool, er svenske SVT allerede godt i gang med planlægningen af Eurovision Song Contest 2024. I den forgangne uge blev kerneteamet for næste års konkurrence annonceret, ligesom den svenske Avis Aftonbladet har afsløret en omfattende kravliste for værtskabet.

Kerneteamet bag Eurovision 2024

SVT har i denne uge annonceret en række vigtige ansættelser til det team, der skal organisere showet. Dette inkluderer:

Advertisement
  • Ebba Adielsson, Head of SVT Entertainment, der er udpeget som Executive Producer.
  • Christel Tholse Willers, der er ansvarlig for kommunikation, presse, brand og event i samarbejde med værtsbyen.
  • Tobias Åberg, der er ansvarlig for den overordnede tekniske produktion.
  • Johan Bernhagen, der vil være ansvarlig for finansiering og den overordnede tekniske produktion sammen med Tobias Åberg.

Byer i spil til at være værtsby

Göteborg, Malmø og Stockholm, som har indendørs arenaer med kapacitet til over 10.000, har alle indsendt bud om værtskabet for Eurovision 2024. Dertil kommer Eskilstuna, Jönköping, Örnsköldsvik og Partille, som har arenaer med kapacitet til under 10.000 personer.

14 siders dokument specificerer krav til værtsbyen

Ifølge en artikel i Aftonbladet har Ebba Adielsson, som er programdirektør for underholdning hos SVT og nyudnævnt Executive Producer, underskrevet en liste af information og krav, der er blevet sendt ud til kommuner og regioner rundt omkring i Sverige. Dokumentet, der er 14 sider langt, er markeret “CONFIDENTIAL” på hver side.

To potentielle datoer for Eurovision Song Contest 2024

Fra dokumentet fremgår det, at datoen for næste års Eurovision-finale endnu ikke er helt fastlagt, men at der er 2 sandsynlige datoer for finalen: enten lørdag den 11. maj eller lørdag den 18. maj.

Arenaen, der skal lægge rammer for konkurrencen, skal være tilgængelig i syv til otte sammenhængende uger, inklusive ugen efter finalen, når hele scenekonstruktionen skal nedrives.

Værtsbyens ansvar og krav

SVT vil fokusere på tv-produktionen af de 3 shows, mens værtsbyen har ansvaret for de forskellige leverandører samt logistik og infrastruktur for værtskabet.

Medmindre andet er angivet, er værtsbyen ansvarlig for gennemførelse og finansiering af de forskellige dele. Dette gælder også de dele, der berører arenaen. Kort sagt betyder dette, at SVT har til hensigt at betale for tv-produktionen, men forventer, at værtsbyen vil afholde resten af udgifterne.

Arenaen skal have et neutralt navn, der ikke er knyttet til tredjeparts firmanavn, produkt, varemærke osv.

Ud over publikum og sceneplads skal arenaen være i stand til at tilbyde:

  • Plads til greenroom, hvor 26 delegationer på 10 personer kan sidde. (Greenroom behøver ikke at være placeret i arenaen).
  • 40 til 50 lydisolerede og airconditionede kommentatorbokse.
  • 27 møblerede loger på ca. 30 kvadratmeter til de forskellige delegationer.
  • Område til hår og makeup, ca. 250 kvadratmeter.
  • Område til hovedsponsor, ca. 1000 kvadratmeter.
  • Kontorer til delegationerne og backstage-personale, ca. 30 til 40 kontorpladser fordelt på en række rum.
  • Kontor til SVT’s redaktionelle/produktionspersonale, 200 til 250 kontorpladser opdelt i flere rum, et større mødelokale op til 50 personer og fire mindre mødelokaler til op til 10 personer.
  • Spisesal eller cateringplads til personale med mindst 350 pladser.
  • Områder til VIP-begivenheder og særligt indbudte gæster (ca. 1.000 samtidige gæster).
  • Loungeområder til værter, ca. 4-6 værelser med separat toilet og brusebad (i nærheden af scenen).
  • Lougeområder til kunstnere (ikke delegationer), op til 20 loger.
  • Siddeområder til større grupper, mindst to større omklædningsrum med adgang til et toilet til grupper på op til 50 personer (tiltænkt åbnings- og mellemakter med mange deltagere).
  • Rekvisitter og scenografi lager direkte ved siden af scenen til de forskellige sceneshows (ca. 1.500 kvadratmeter).
  • Lydisolerede rum til lydcheck, to såkaldte visningsrum, hvor nærhed og logistik er af stor betydning. (i alt fire til seks værelser på 50 til 100 kvadratmeter).
  • Førstehjælpsrum inklusive medicinsk personale.

I forbindelse med arenaen skal der også være:

  • Lokaler til akkrediteringsstyring som et akkrediteringscenter, placeret så det er tilgængeligt for besøgende uden for det sikkerhedskontrollerede område, med arbejdspladser for 15 personer og et venteværelse for op til 50 personer.
  • Pressecenter for op til 1.200 mennesker med arbejdsplads for pressen (ca. 650 pladser), arbejdspladser for akkrediterede fans (ca. 250 pladser), kontorplads, interviewrum og cafeteria. Derudover et stort rum til tv-transmitterede pressekonferencer.
  • Kontinuerlig elforsyning, incl. løsning til backup-system for elforsyning. Den elforsyning, der er nødvendig for nedrivning og rigging samt til de ikke-tv-produktionsrelaterede behov bæres af arenaen.
  • Arenaen skal være ansvarlig for at sikre, at standarden for aircondition og køling opfyldes i alle rum i forslaget, og at den opretholdes i perioden uden øgede omkostninger for SVT.

Øvrige opgaver

Værtsbyen er ansvarlig for relaterede begivenheder, herunder lodtrækningen til semifinalerne og værtsby-overdragelses ceremonien i januar 2024.

Arenaen skal også være tilgængelig for besøg fra de ansvarlige for de deltagende delegationer, det såkaldte Head of delegation-møde, i midten af marts, for omkring 100 mennesker.

Der skal også være plads til at afholde åbningsceremoni søndagen før Eurovision med 200 til 300 meter turkis tæppe og deltagelse af 1500-2000 mennesker samt privat ceremoni med samme antal gæster.

Værtbyen skal også stille med forslag til en lokation til Euroclub, som er det officielle mødested og natklub for afholdelse af Eurovision-fester med en åbningstid mellem 23.00 og 03.00. Herudover planer for sponsor village og Eurovision Village.

Mindst 3.500 hotelværelser skal være tilgængelige

En Eurovision-værtsby skal have mere end 3.500 tilgængelige hotelværelser i konkurrenceugen. Mere specifikt:

God hotelkapacitet i byens centrum og omkring arenaen, med op til 3.500 hotelværelser tilgængelige i selve konkurrenceugen. Allerede to uger før konkurrenceugen skal 1.000 hotelværelser være tilgængelige. For at undgå en situation som i Liverpool med stærkt forhøjede hotelpriser, så skal hotelpriser være faste fra 2 uger op til showet.

Transport og trafikkrav

I dokumentet er der også transport- og trafikkrav, hvor værtsbyen skal sikre løsninger til, hvordan trafikkaos til og fra arenaen undgås. Der skal være forslag til shuttle-service for delegationerne, herunder adgang til busser i situationer, hvor hele delegationen er samlet, samt biler eller taxi til gratis brug for delegationsmedlemmer ved andre lejligheder. Endelig skal der være Eurovision-udpegede taxier med faste takster til alles brug.

Sikkerhed

Værtsbyen skal skitsere en løsning for sikkerhed for alle involverede, herunder publikum og særligt inviterede gæster med høje sikkerhedskrav. Alle sikkerheds omkostninger bæres af værtsbyen.

SVT har desuden anmodet ansøgerbyerne om at:

  • Beskrive de nødvendige kontakter med lokale myndigheder og organisationer for at sikre de specifikationer, der er givet i dokumentet og muliggøre en succesfuld afholdelse af Eurovision Song Contest 2024.
  • Præsentere kontakter med politimyndigheder, lokale transportorganisationer og trafik- og vejmyndigheder, samt lokale licensmyndigheder (herunder men ikke begrænset til udvidede alkoholserveringstilladelser) angående nødvendige tilladelser mv.
  • Under hostingen, i samarbejde med de relevante myndigheder (politi, redningstjeneste, osv.) og i samråd med SVT, være ansvarlig for at etablere en detaljeret sikkerhedsplan skrevet på svensk og engelsk. Sikkerhedsplanen skal kunne præsenteres for EBU.
  • Give en beskrivelse af, hvordan værtsbyen har til hensigt at organisere og etablere den nødvendige sikkerhedsorganisation. SVT skal godkende alle sikkerhedsarrangementer.
  • Udvidet serveringstilladelse: SVT har anmodet de interesserede kommuner om at præsentere kontakter med lokale licensmyndigheder for at kunne garantere udvidede serveringstilladelser. Dette er for at festen kan vare længere end det normalt er tilladt i de fleste mindre byer rundt omkring i Sverige.

Deadline for ansøgning

Ansøgninger til værtskabet skulle ifølge dokumentet indsendes senest den 12. juni. Efter denne dato evalueres de indkomne ansøgninger. Herefter vil SVT og EBU begynde at forhandle med de potentielle værtsbyer.

Aftonbladet har forsøgt at få en kommentar og en bekræftelse på ovenstående fra Ebba Adielsson, men dette har ikke været muligt. I stedet udtaler SVT‘s pressecehf, Camilla Hagert, at man pt. taler med interesserede værtsbyer og hun ikke kan afsløre mere i øjeblikket. Håbet er at værtsbyen vil være klar i begyndelsen af juli.

Mulige formatændringer for Eurovision 2024

Ifølge Aftonbladet overvejer SVT at forkorte varigheden af Eurovision showet.