Nyt format i Melodifestivalen 2024, men folkefesten er den samme

Foto: Stina Stjernkvist

Så er den tid på året igen kommet, hvor Sverige begynder deres melodifestival cirkus rundt i landet for at finde deres vinder, der skal repræsentere Sverige på hjemmebane i Malmø Arena i Maj.

I år er der et nyt format, da der deltager 30 sange, 6 styk i 5 semifinaler. 2 går til finalen, 2 går til et opsamlingsshow, der kommer til slut i den 5. semifinale. Så når man har fundet de 2 finalister i den sidste semifinale, så skal seerne så stemme igen, om hvilke 2 sange, der blev nummer 3 og 4, de vil sende videre til finalen. Finalen i Stockholm får igen deltagelse 12 sange.

Advertisement

Værten i år er Carina Berg, der både er programvært, journalist, og komiker. Hun blev særlig kendt da hun som sambo til den tidligere vært Kristian Luuk kom i fokus under pauseunderholdningen i 2008, da hendes komiker kollega Björn Gustavsson lavede en sang til hende.

Interviews med deltagerne

Men lad os møde denne uges artister.

Adam Woods – Supernatural       

Sangskrivere – Adam Woods, Calle Hellberg, Jonna Hall, William Segerdahl

Sangskriveren, producenten og artisten Adam Woods er tilbage i Melodifestivalen efter, han sidste år imponerede mange med sin stemme, da han var en del af Jon Henriks hold, der blev nummer 4 i finalen. Adam har efter sidste års finale, haft stor succes på Spotify, hvor han har 1 million månedlige lytninger.

Samir & Viktor – Hela världen väntar               

Sangskrivere – David Kreuger, Fredrik Kempe, Niklas Carson Mattsson

Samir & Viktor er tilbage i Melodifestivalen for 4. gang hvor de jo tidligere har shufflat, taget en groupie og badet nøgne på Sergels Torg. Efter en pause fra hinanden, hvor de begge har været med i Lets dance, arbejdet med PR og Talang, har de nu valgt at stille op i Mello igen. De er nået til finalen alle gange, så det er nogle populære drenge, der vender tilbage.

Melina Borglowe – Min melodi  

Sangskrivere – Andreas Mattsson (m), Melina Borglowe (t), Thomas G:son (m)

Milena er en visepop sangerinde, der er opvokset og optræder med sin guitar med inspiration fra sin barndom i en musikalsk familie. Hun er gået fra at optræde på små skoler og i musikkonkurrencer, til i dag at være en anerkendt mentor for unge piger, der gerne vil arbejde med musikproduktion, et sted hun selv har gået på. Hun udgav sin første single som 13-årig, og efter nogle år væk fra musikken udgav hun igen musik i 2022 og 2023. Og nu er hun debutant i Melodifesitvalen med en sang hun har skrevet sammen med sidste års svenske og Eurovision vinder Thomas Gson.

Elisa Lindström – Forever Yours   

Sangskrivere – Elisa Lindström, Erik Bernholm, Henric Axelsson, Henrik Sethsson, Thomas G:son

Elisa har det med at gøre det godt i tv-programmer Hun har vundet DansbandskampenLet’s DanceKörslaget, Grammisar og Guldklavar. MEN hun har aldrig gjort det så godt i Melodifestivalen som i de andre shows. Hun har deltaget 2 gange før og er røget ud inden det hele blev sjovt. Men som frontperson i dansebandet Elisas har hun skabt sig et stort og bredt publikum, som hun nyder godt af som soloartist i dag. Blandt andet er der mange grand prix fans, der nyder godt af hende i schlagermusicalen De’ e’ det här vi kallar kärlek, der er blevet opsat af veteranerne Lasse Holm, Monica Forsberg og Ingela ”Pling” Forsman.

Hendes bidrag i år har hun også skrevet med nogle veteraner i teamet, der vandt for Danmark i 2010 med ”In a moment like this”, Erik ”Something in your eyes”  Bernholm, Henrik ”Listen to your heartbeat” Sethsson og Thomas ”Tatoo/Euphoria” Gson.

Lisa Ajax – Awful Liar                   

Sangskrivere – David Lindgren Zacharias, Sebastian Atas, Victor Crone, Victor Sjöström

I år er det 10 år siden, at Lisa Ajax vandt programmet Idol som 16-årig som den yngste nogensinde. Siden da har hun deltaget 4 gange i Melodifestivalen, og er kommet i finalen de 3 gange. Sidst hun deltog, var i 2022 med sangen “Tror du att jag bryr mig” i en duet med Niello en sang der blev sidst i semifinalen, men blev et kæmpe streaming hit og solgte platin. Hun er med i år for 5. gang og er den mest rutinerede sammen med Danny Saucedo. Det er kun Sanna Nielsen og Ann-Louise Hansson, der har været yngre, da de sang deres 5 bidrag i festivalen.

Smash Into Pieces – Heroes Are Calling            

Sangskrivere – Andreas “Giri” Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam Hedman Sörbye, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Per Bergquist.

Efter deres 3. plads sidste år er rockgruppen Smash Into Pieces tilbage i Melodifestivalen. Bandet har udgivet 7 albums, fået en masse platinplader og er det rockband med hurtigst fremgang på Spotify med hensyn til streams i moderne tid. Bandet er igennem en stor Europa turné, hvor alle koncerter har været udsolgt, og de har også spillet store arena koncerter i USA, så det er det stort navn, der igen deltager.

Sangen har de skrevet igen i år sammen med Joy og Linnea Deb, der siden 2012 har været de mest fremgangs- og vindende komponister. De vandt i 2013 lidt overraskende med ”You” efter den havde været igennem Andra Chancen. De vandt både i Sverige og Eurovision i 2015 med ”Heroes” og de var også bag ”Voices” i 2021. Oveni har de deltaget i Eurovision for Finland, og skabt flere store hits i Sverige.

Comeback til A-Teens

Efter sangene er blevet spillet er det offentliggjort at bandet A-teens genopstår efter 25 år med et medley af deres sange. A-teens består bla af de 2 sangerinder Marie Serneholt og Sara Lumholt, der både har deltaget og haft en værtsrolle i Melodifestivalen. Faktisk deltog Sara i 2011 hvor Marie var vært.

Publikumsundersøgelse efter generalprøven

Efter fredagens generalprøve udførte den svenske fanklub, Melodifestivalklubben, en undersøgelse blandt publikum om hvem der er deres favorit. Resultatet blandt 1140 tilskuere blev:

  1. Heroes Are Calling – Smash Into Pieces | 454 stemmer (39,8%)
  2. Hela världen väntar – Samir & Viktor | 204 stemmer (17,9%)
  3. Awful Liar – Lisa Ajax | 201 stemmer (17,6%)
  4. Supernatural – Adam Woods | 169 stemmer (14,8%)
  5. Forever Yours – Elisa Lindström | 95 stemmer (8,3%)
  6. Min melodi – Melina Borglowe | 17 stemmer (1,5%)

Hvem går videre fra 1. semifinale ?

Hvem går så videre til finalen? Her er skribenten bud:

  • FINALE – Smash Into Pieces og Samir & Viktor
  • FINALKVALET – Lisa Ajax og Adam Woods.

Showet er som altid klokken 20,00 på svt1. Rigtig god fornøjelse til alle.

Nu kör vi.