Island: Veteranen vinder over favoritten i Söngvakeppnin

Kilde: ruv.is screenshot

Lørdag 2. marts løb finalen i Söngvakeppnin 2024 af stablen. Noget overraskende vandt Hera Björk sin anden sejr.

I ugerne op til finalen er der blevet afholdt to semifinaler, hver med fem sange. Fra hver semifinale gik der to sange videre, og derudover blev der givet et wildcard til Sigga Ózk, som ikke var kommet i top 2 i sin semifinale. Der gav tilsammen et felt på fem sange i finalen.

Advertisement

Inden finalen var Bashar Murad den helt store favorit, i hvert fald hos bookmakerne, og han var klart den deltager, som var mest omtalt, både i fanmedierne og de bredere medier. Han måtte dog se sig slået på målstregen af Hera Björk og tage til takke med en andenplads.

Kilde: RUV.is screenshot

Hera Björk stiftede vi i Danmark bekendtskab med, da hun deltog i Dansk Melodi Grand Prix 2009. Dengang fik hun en andenplads med “Someday”, en sang som sidenhen vandt fanklubafstemningen OGAE Second Chance Contest. Året efter repræsenterede Hera Björk Island ved Eurovision med sangen “Je ne sais quoi”, som fik en 19. plads i finalen, efter at være kommet på en flot 3. plads i semifinalen. Hun forsøgte sig i Söngvakeppnin igen i 2019, men måtte dengang nøjes med en fjerdeplads i finalen. 

Selv om der nu er fundet en vinder af Söngvakeppnin er Islands deltagelse i Eurovision i år stadig omgivet af en vis usikkerhed. Der var været store protester i Island, og over 500 islandske musikere har underskrevet en erklæring, hvor de anmoder om, at den islandske tv-station RUV trækker Island ud af Eurovision, såfremt Israel deltager. På baggrund af det har RUV meldt ud, at endelig bekræftelse af islandsk deltagelse først sker efter en drøftelse med vinderen.

Finalen i Söngvakeppnin blev afholdt i Laugardalshöll, en multiarena beliggende i Reykjavik. Værterne var de samme som sidste år: Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson og Unnsteinn Manuel Stefánsson. Finalen blev indledt med en ny udgave af Selmas “All Out of Luck”, som i år har 25 års jubilæum som Söngvakeppnin-vinder, og senere kom sidste års vinder Dilja på scenen med sin helt nyudgivne single “Einhver”, og en bid af hendes vindersang “Power”.

Finalen bestod af to runder. I første runde var der 50% seerafstemning og 50% international juryafstemning mellem alle fem deltagende sange. De to, der fik flest point gik videre til runde 2, hvor der var en ny seerafstemning. Stemmerne i den afstemning blev lagt sammen med dem fra første runde, og de gav tilsammen vinderen.

Juryen bestod af disse syv personer:
– Sigríður Beinteinsdóttir – ESC-deltager 1990, 1992 og 1994
– Einar Bárðarson – sangskriver af flere islandske ESC-bidrag
– Sindri Ástmarsson – organisator af stor islandsk musikfestival
– Erna Hrönn – tidligere deltager i Söngvakeppnin og korsanger ved flere ESC
– Vigdis Hafliðadóttir – musiker
– Elín Hall – tidligere deltager i Söngvakeppnin
– Árni Matthíasson – musikskribent

Oversigt over det samlede resultat:

Sang nummerArtistSang1. runde2. runde
1VæbBiómynd Ikke videre
2Hera BjörkScared of Heights Videre til 2. rundeVinder
3AnitaDownfallIkke videre
4Bashar MuradWild WestVidere til 2. runde2. plads
5Sigga ÓzkInto the Atmosphere Ikke videre

Se finalesangene her: