Storfavorit i bitter lasagne-strid med italienere (Aprilsnar)

Kigger man hos bookmakerne står årets Eurovision til at blive et slag mellem Kroatien og Italien, men det er en anden og langt mere bitter strid, der i øjeblik optager italienerne og kroaterne.

Der er nemlig opstået decideret ondt blod mellem årets kroatiske deltager, Marko Purisi, og indbyggerne i den italienske by Bologna.

Advertisement

Årsagen skal findes i Marko Purisic’ kunstnernavn, Baby Lasagna. Det har nemlig fortørnet en række mennesker i den italienske by Bologna, som siges at være ophavsby til den verdenskendte pastaret.

Vrede italienere kræver navneændring

Forrest i kampen står den 58-årige italiener Aprilio Narinio, som mener at vide, at han nedstammer fra den berømte italienske pastakok Leonardo Dellarucci, som bredt anerkendes for at være ophavsmand til lasagne bolognese.

Mine forfædre har ikke stået og kæmpet for at skabe god mad, for at sådan en forvokset baby kan komme og besudle det smukke navn, har Narinio bl.a. sagt i en pressemeddelelse, hvor han også lader forstå, at brugen af rettens navn i Marko Purisic’ kunstnernavn har chokeret hans gamle mor så meget, at hun i flere dage ikke har kunne tale.

I sidste weekend var der arrangeret en stor demonstration, hvor flere tusinde vrede italienere deltog. Her gik demonstranterne gennem Bologna og endte på Piazza Maggiore, hvor der var arrangeret taler fra bl.a. Aprilio Narinio selv samt Bolognas borgmester Matteo Lepore. Undervejs blev også en tilfældig demonstrant hevet op på scenen for at gejle folket op. Det viste sig dog at være en forbipasserende græsk turist, hvilket skabte lidt tumult bag scenen.

Da talerne var færdige sang befolkningen smædesange mod Marko Purisic og hans kat, ligesom den lokale italienske kunstner Adulto Lasagna optrådte med sit store hit ”Al Tuo Gatto Non Importa Che Tu Viaggi” (Som på dansk betyder “Din kat er ligeglad med at du rejser”).

21.413 demonstranter var samlet i Bologna i en protestaktion mod den kroatiske musiker Baby Lasagna

Demonstrationen endte med at Aprilio Narinio og hans advokat fik samtlige 21.413 demonstranter til at underskrive en erklæring, hvori Marko Purisic bliver givet fem dage til at ændre sit kunstnernavn, ellers vil byen Bologna lægge sag an mod den kroatiske musiker.

– Hr. Purisic kunne f.eks. opkalde sig efter sit hjemlands egen nationalret, og dermed hedde Baby Istrian Yota, lyder det bl.a. i erklæringen, hvori samtlige 21.413 i øvrigt lover at stemme på Kroatien til Eurovision, hvis kunstnernavnet ændres.

Hovedpersonen er ligeglad

Men hvad siger sagens hovedperson selv til det hele? Marko Purisic blev, ifølge vores oplysninger, først bekendt med sagen da han modtog erklæringen med de mange, mange siders underskrifter. Han har dog ingen intentioner om at ændre sit kunstnernavn. Det fortæller kroaten selv til Good Evening Europe.

– Baby Lasagna er en karakter der blev skabt i et magisk øjeblik. Han kommer aldrig til at dø eller skifte navn eller stoppe med at spise lasagne. Hvis de vil have krig, så får de krig.

Og noget kunne tyde på, at når Marko Purisic siger krig, så mener han krig. Lørdag aften lagde kroaten nemlig følgende billede op:

Billedet forestiller ham med en lasagne med ananas på, med en tydelig hentydning til debatten om hvorvidt ananas hører til på pizza. Teksten “Yo Italien, jeg har hørt, I elsker når man putter ananas på jeres mad. Her er en ret til jer!” taler vist for sig selv.

Sent søndag aften gik kroaten ligeledes live på sin TikTok, hvor han langer ud efter Italiens egen deltager. I videoen, der nu er fjernet fra det sociale medie, siger han bl.a. følgende:

– I stiller selv op med en kunstner, der hedder Mango. Ved I godt, at det er en indisk frugt? Hvordan tror I, mine indiske venner har det med den slags? Jeg synes hun skal ændre sit kunstnernavn til Angelina En-eller-anden-italiensk frugt.

Marko Purisic på TikTok

Senere i samme video forsøger han sig dog med en noget anden approach overfor den 22-årige italienske sangerinde.

– Angelina, baby, hvis du hører det her. Du kunne blive fru Lasagna. Angelina Lasagna. Tænk over det. Vi kunne flytte til Bologna og leve i sus og dus.

Marko Purisic på TikTok

Her til morgen mødes Bolognas borgmester Matteo Lepore med et udvalg bestående af bl.a. byens advokat borgmesterens private kok samt byens pasta-ordfører for at diskutere hvordan man mest effektivt kan lægge sag an.

Sagens ophavsmand, Aprilio Narinio, kan ikke deltage på mødet, da han er blevet indlagt med granatchok.

Good Evening Europe følger mødet tæt og bringer nyt så snart der er mere at melde.