Reflektioner efter dag 1

Så fik vi endelig skudt årets prøver i gang og set nærmere på de første 8 deltagere og på scenens muligheder.
Dagen bød på lidt af hvert, både genremæssigt, koreografimæssigt og på præstationer i både top og bund.
Nedenstående er baseret på videoklip fra Oslo, idet jeg desværre først ankommer til Oslo den kommende weekend.

Moldova
Moldova er den perfekte show-åbner med en iørefaldende uptempo-sang og et frisk og energisk show, hvor de mange lys på scenen anvendes optimalt. Vokalen var god hos begge sangere, dog virkede Olia en smule forpustet mod slutningen af sangen. Hvad angår koreografien, så virker den til tider en smule rodet med 6 personer på scenen på en gang og meget løben frem og tilbage, men jeg er overbevist om, at det kommer til at se helt anderledes ud på tv, når det bliver klippet.
Moldova har gjort det bedre end jeg havde forventet og jeg tror med stor sikkerhed at vi får Moldova at igen i Finalen.

Advertisement

Rusland
Rusland har desværre ikke ændret meget på deres performance i forhold til preview-videoen, hvilket skuffer mig en del.
Jeg havde håbet, at man var gået efter et lidt mere stilfuldt resultat, i stil med f.eks. fremførelsen af Hari Mata Haris Lejla i 2007. Det eneste, jeg har fået herfra, er stjernehimlen, som i øvrigt virker rigtig flot.
Bevarelsen af den oprindelige performance hænger nok sammen med, at Lost and forgotten ifølge AKOE skal ses som et humoristisk bidrag, hvilket jeg på intet tidspunkt havde bemærket 🙂
Vokalt er der ikke de store ændringer og det er stadig en flot melodi, men jeg er mindre overbevist om Ruslands kvalifikation end tidligere….

Estland
Estland var på forhånd ikke en sang, som jeg havde de vilde forventninger til. Forsangeren viste i den nationale finale en overbevisende vokal, hvilket også er en af de positive ting i dagens prøve. Jeg kan ikke finde ud af om hans lettere excentriske optræden virker positivt eller negativt, da det på nuværende tidspunkt er noget af det eneste memorable i bidraget, som følger lige efter en ligeså lidt opsigtsvækkende performance fra Rusland.
Estland ligger på nuværende tidspunkt lige på vippen og kan evt. snuppe en plads på bekostning af et af de mere sikre bidrag, såfremt der er flere skuffelser i den anden del af denne semifinale.

Slovakiet:
Slovakiet var virkelig en wau-oplevelse. Scenen er utrolig flot og Kristina og danserne var iført det, der efter al sandsynlighed bliver deres endelige kostumer.
Kristina synger rigtig godt live og koreografien fra den nationale finale sidder lige i øjet. Jeg er vild med den unikke sang, sproget det bliver sunget på og med den iøjnefaldende wild-dances-inspirerede koreografi.
Slovakiet er en sikker finalist og jeg tror på en rigtig flot placering i finalen.

Finland:
Finland har været et af de lande, som har ligget lige på grænsen til at kvalificere sig. Efter dagens prøver tror jeg desværre, de har bevæget sig længere væk fra finalen.
Jeg forstår ikke valget af koreografi, som mildest talt virker tilfældig. Især starten hvor sangerinden uden harmonika står og svinger tilfældigt med armene og 2 mandlige dansere står og skridter fra side til side. Den resterende del af sangen består af nogle ukoordinerede spring i hvad der ligner en uheldig gymnastikopvisning baseret på Alexander Rybaks performance fra ifjor.
Det er stadig en glad sang, som skiller sig ud og der er intet galt med vokalerne, men jeg tror ikke på at Finland kan hente stemmer nok på denne performance.

Letland
Letland var på forhånd en sang, som jeg havde pæne forventninger til. Jeg synes sangen er unik og meget i ørefaldende, dog gav vaskekonerne bestemt ikke noget positivt til sangen.
Hvis vi skal starte med det positive, så er vaskekonerne afskaffet, men ser man på erstatningen, så ville jeg næsten ønske mig vaskekonerne tilbage. Scenen virker tom og kedelig og den eneste koreografi er Aisha og korsangerne, der bevæger sig rundt på scenen.
Letland stod for dagens værste vokale performance. På nogle af de høje passager sang Aisha nogenlunde, men i starten og på de fleste dybe steder, var den helt forfærdelig.
Kombineret med den kedelige koreografi, er Letland i øjeblikket uden chance for kvalifikation.

Serbien
Fra dagens skuffelse til et af dagens højdepunkter. Jeg var på forhånd meget glad for det serbiske bidrag og min begejstring blev bestemt ikke mindre efter dagens prøver. Koreografien er blevet MEGET bedre og tilfører bidraget noget moderne og kækt bl.a. et lille spring fra Milan, som han klarer fejlfrit og uden at det påvirker vokalen. Der skal nok arbejdes lidt på trinene, som primært hos danserne ser lidt ugennemførte ud, men vi er også kun på dag 1.
Sceneopsætningen med de roterende platforme til danserne virker også rigtig godt.
Så alt i alt en god prøve for Serbien, som efter min mening var den ene af dagens positive overraskelser.
Sikker finalist og med lidt held i lodtrækningen, kan Serbien blande sig i toppen.

Bosnien
Jeg var på forhånd bestemt ikke fan af det bosniske bidrag, og gav det ikke mange chancer for at kvalificere sig, men jeg må tilstå at jeg efter dagens prøver ser med helt andre øjne på Thunder & Lightning. Bidraget er ændret en del, siden vi fik previewvideoen og både koreografien, musikken og Vukasins vokale præstation samt kameratække er blev forbedret.
Mit primære kritikpunkt er delen, hvor Vukasin skal forestille at spille på guitar, hvilket virkelig ikke lykkes. Men der er stadig god tid til forbedringer.
Bosnien er nu blandt de relativt sikre finalister og en bidrag, som jeg nu glæder mig til at høre igen ved de kommende prøver.

Baseret på chancer for kvalifikation, vil jeg efter dag 1 fordele bidragene således.

Sikre finalister: Serbien, Slovakiet
Sandsynlige finalister: Moldova & Moldova
På grænsen: Estland, Rusland
Ikke-finalister: Letland, Finland

Men der kan ske rigtig mange ting, inden det endelige show d. 25. maj.

Tak for idag og på gensyn til en ny dag med prøver imorgen.

Her bliver det Semifinale’s sidste 9 finalister, som skal på scenen for første gang:

09. Polen: Marcin Mrozinski/Legenda
10. Belgien: Tom Dice/Me and my guitar
11. Malta Thea: Garrett/My Dream
12. Albanien: Juliana Pasha/ All about you
13. Grækenland: Giorgos Alkaios & Friends/Opa
14. Portugal: Filipa Azevedo/Há dias assim
15. Makedonien: Gjoko Taneski/Jas ja imam silata
16. Hviderusland: 2+3/Butterflies
17. Island: Hera Björk/Je ne sais quoi