Vores bud på aftenens 10 finalister (semi 2)

Efter en flot semifinale 1, hvor dejlige, danske Soluna sang sig til en finaleplads og der ikke skete de helt store overraskelser, så er det i aften tid til semifinale 2 – en stærk semifinale, hvor rigtig mange kandidater ligger tæt og er med i kampen om en finaleplads.
Kl. ca. 23.00 i aften er vi meget klogere på, hvilke sange, der formåede at skille sig nok ud til at appellere til både tv-seerne og juryen og hvem, der måtte booke et tidligere fly hjem fra ”The land of fire”.

I Semifinale 1 i tirsdags, var det for en del seere en overraskelse at se albanske Rona i finalen, mens mange savnede primært Finland, men også Schweiz og Østrig.

Advertisement

I vores prediction, blev det til 9 rigtige ud af 10 (Mette), mens vores alternative bud på aftenens 10 finalister, G.E.E.s IT-prof Michael, måtte nøjes med én mindre, men respektable 8 ud af 10.

Læs også "Vores bud på aftenens 10 finalister (semi 1)"

Her kommer mit bud på de 10 finalister fra semifinale 2. De 10 lande har ændret sig adskillige gange i løbet af de sidste måneder og henover prøverne i Baku og som det skete ved første semifinale, så ændrer et par stykker sig nok, når jeg ser showet i aften.

Først får I de 10 sange, som jeg synes har FORTJENT at gå videre.

Det er Sverige, Serbien, Norge, Slovenien, Slovakiet, Bosnien, Holland, Bulgarien og Estland som de 9 første med Kroatien og Malta i kamp om den sidste. I sangens oprindelige version ville jeg klart have valgt Nebo, og det bliver også til Balkan-ballade fremfor let Europop. Så sidste land Kroatien.

Her er hvordan jeg FORVENTER det kommer til at gå:
Opdelt i kategorier, så er der de sikre, de sandsynlige, på grænsen og så minimal chance. Kategorien hed før "De håbløse", men da ingen bidrag skiller sig ud som helt uden håb for videre avancement har jeg omdøbt den til "Minimal chance": Bidragene er sorteret i prioriteret rækkefølge efter sandsynlighed i hver gruppe.

Sikre:
Sverige
Serbien
Norge
Tyrkiet
Ukraine

Sandsynlige:
Slovenien
Bosnien

På grænsen:
Estland
Georgien
Slovakiet
Lithauen
Holland
Fyr Mac
Malta

Minimal chance:
Belarus
Kroatien
Portugal
Bulgarien

Mine 10 finalister:

1. Sverige
Ingen præsentation nødvendig. Fanfavoritten over dem alle leverer en karismatisk performance, årets bedste sang og en stærk vokal. Bør vinde semifinale 1.

2. Serbien
Legendariske Zeljko behøver heller ikke nærmere præsentation. En stærk melodi, stærk vokal, årets bedste Balkan-ballade og sunget af Eurovision-legenden Zeljko, som har masser af fans både blandt Eurovision-elskere og i mange Østlande.

3. Norge
Der har været en del kritik af Toojis vokal under prøverne. Jeg har dog Norge som sikker finalist med et moderne pophit, som spiller på de samme tangenter som Eric Saades ”popular” fra 2011. En effektiv koreografi, et fængende omkvæd og en herlig blanding af vestlige og østlige rytmer giver bidraget en bred appel.

4. Tyrkiet
Can Bonomo er bestemt ikke blandt mine favoritter. Alligevel tror jeg Tyrkiet er sikre på at avancere til finalen med et effektivt sceneshow og flere ”venner” og diasporastemmer i denne semifinale. På trods af et meget lidt imponerende bidrag.

5. Ukraine
Det ukrainske bidrag er ligesom det tyrkiske langt nede på min liste, men i det, der efterhånden viser sig at være den nemmeste semifinale (eller i alt fald den, der efter alt at dømme kommer til at filtrere flest kvalitsbidrag fra), så leverer Ukraine et fængende uptempo-bidrag samt et farverigt, dog lidt rodet scneshow. Ukraine har ligesom Tyrkiet mange venner i Eurovision og en 100% kvaifikationsrekord fra semifinalerne. Jeg kan ikke se at 2012 bliver årets, hvor den statistik ødelægges.

Så kommer vi over i de sandsynlige:

6. Slovenien

Jeg har hele tiden haft Slovenien som favorit til en topplacering i Eurovision, og synes denne smukke Balkan-ballade i høj grad har fortjent det. Dog har Slovenien ikke haft meget succes i Eurovision og få "venner". Derfor har jeg i sidste øjeblik flyttet Slovenien fra de sikre og til de sandsynlige.

7. Bosnien

Endnu et bidrag, som hvis man kigger på landets Eurovision-statistik burde være en sikker finalist. Især set i sammenhægn med den sene startplacering. Der er mange ballader i årets konkurrence og også i denne semifinale og måske kan Mayas smukke sang ved første gennemlytning være en smule forglemmelig. Jeg tror dog stadig på en finaleplads til den succesfulde ESC-nation.

Nu kommer vi til de bidrag, som er på grænsen til finaleplads. Alt afhænger af præsentationen i aften og af de nærmeste konkurrenters.

8. Estland

Endnu en smuk ballade, sunget på modersmålet og med en stærk vokal. Kunne være en juryfavorit?

9. Georgien

Et af de bidrag, som ikke har fortjent en plads i finalen. Men Anri leverer en meget stærk vokal og et effektivt/memorabelt sceneshow. Med Georgiens 100% kvalifikationsrekord in mente, tror jeg jokeren kommer med på en af de sidste pladser.

10. Slovakiet

Jeg satser det ene øje og sikkert også Eurovision-æren ved at give den sidste plads i finalen til Max Jason Mai fra Slovakiet. Landet har en 0% kvalifikationsstatistik og heller ikke i år er der meget tillid til det slovakiske bidrag. Jeg synes imidlertid at dette er årets bedste rocksang, et sceneshow, som leder tankerne hen på rockkoncert og meget karismatisk performance fra Max. Den er med i min Top 10 og jeg synes det er et af årets mest velproducerede numre.

Jeg håber at de rockfans, som sidste år stemte Georgien ind i Top 10 i finalen, i aften er tilbage ved telefonen og stemmer Slovakiet videre til finalen.

 

Det var de 10 finalister i en MEGET svær og tæt semifinale 2. Jeg synes kvaliteten er lavere i denne semifinale 2, men der er mange flere bidrag, der ligger side om side og kæmper om pladserne.

Ovenstående Top 10 betyder, at jeg desværre bliver nødt til at udelade den dejlige "You and me" fra Holland. Det gør jeg udelukkende pga. den tidlige start og fordi Holland sædvanligvis ikke har ret mange "venner" i Eurovision. Holland har ikke været i finalen siden 2005.

Ligeledes tror mange af bloggerne fra Baku på Lithaun, pga. den sene start, en meget effektiv skærmbillede i baggrunden og en stærk voka, som skiller sig ud. I sidste øjeblik valgte jeg at sende Lithauen ud i mørket. En intetsigende grænsende til irriterende sang, der kommer 10 år for sent. Øjenbindet gør for mig Donnys performance FOR cheesy og fjernede den sidste rest af sympati, jeg havde for Lithauens bidrag.

FYR Makedoniens Kaliopi leverer en stærk vokal og en sikker performance. Hun kommer til at samle en del stemmer i Øst, men med en start som nummer 2 og en rocksang på makedonsk, tror jeg ikke det bliver nok til en finaleplads, på trods af sangerindens meget karakteristiske skrig. Men med juryens støttet er det bestemt ikke urealistisk.

Sidste land, som jeg har været nødt til at undlade i grænse-gruppen er Malta. Et bidrag, som har været igennem en del ændringer til det bedre og fremstår nu som en fin, up-tempo europopsang. "This is the night" er på ingen måde nyskabende, men koreografien er effektiv – især dansernes og Kurt synkrone fodbevægelser og Kurt leverer en charmerende og energisk performance, som man kun kan blive i godt humør af. Maltas manglende Eurovision-succes (1 finale i de sidste 5 år) taler desværre imod Maltas chancer og det samme gør en tidlig start.

 

De sidste 4 lande kan også blande sig i kampen om en finalepladser. Personligt mener jeg blot, at de er blandt de mindst sandsynlige. Belarus havde oprindeligt en udemærket rocksang, som dog mistede meget af sin appel, da den fik tilsat de elektroniske elementer. 2 finale pladser ud af 8 mulige taler heller ikke til landets fordel. Bulgarien er ligesom Belarus en meget lidt succesfuld ESC-nation og så eliminerede man bidragets sidste chancer, ved at lave Sofi stå alene på scenen uden dansere.

Kroatien tror jeg desværre bliver overskgget af af Slovenien, som på grund af landenes lodtrækning og genre kommer ud i en slags face-off. Portugal byder på en flot vokal, som kan appellere til juryen, men ellers er bidraget for specielt til at appellere til tv-seere i Europa. Portugal er med 3 finalepladser ud af 8 mulige heller ikke blandt de succesrige lande i Eurovision.

 

It-mandens 10 finalister.

Som i tirsdags, giver vores IT-prof Michael sit alternative bud på de 10 finalister:

1. Serbien
2. Malta
3. Belarus
4. Ukraine
5. Slovenien
6. Sverige
7. Tyrkiet
8. Estland
9. Slovakiet
10. Bosnien