Fuld Effekt VIL til Eurovision: Nu skifter de genre

Foto: Pressemeddelelse

Det skabte store overskrifter, da Fuld Effekt stillede op til årets danske Melodi Grand Prix med dakkedak-sangen “Rave Med De Hårde Drenge”. På trods af masser af hype, kom drengene ikke i Superfinalen, og det ærgrede dem enormt meget. Faktisk så meget, at de nu har sat sig et nyt mål – de VIL simpelthen repræsentere Danmark ved Eurovision Song Contest. Koste hvad det vil.

Derfor har Fuld Effekt nu taget en drastisk beslutning. De beholder stadig Fuld Effekt, som man kender dem, men i grandprix-sammenhænge har de fuldstændig skiftet stil, og efter at have prøvet sig selv af i flere forskellige stilarter, bliver Fuld Effekt til et dansktopband.

Advertisement

Skiftet til dansktop har dog ikke været smertefrit. Faktisk var kvartetten meget tæt på at blive en trio undervejs.

Kasper Nielsen – tidligere kendt som DJ Speakr – kunne nemlig ikke finde sig tilrette i genren, og de andre synes heller ikke, at en DJ passede så godt ind.

Som at smide et familiemedlem ud af et testamente

“Det var faktisk ubehageligt. Det var lidt som at skulle smide et familiemedlem ud af et testamente. Men vi snakkede længe om det, og med stemmerne 2-1 besluttede vi os for, at Kasper kunne blive i bandet.”

Dansktop-beslutningen har da heller ikke været helt uden diskussioner, fortæller bandets medlemmer.

“Vi startede med at forsøge os med rock, for når nu Reddi vandt, så må det jo være det, folket vil have,” fortæller Claus Thomsen, men det blev hurtigt skudt ned, da gruppen ikke kunne spille nogle instrumenter.

“Det er svært at lave vilde guitarsoloer uden en guitar” sukker han.

Reggae blev også hurtigt opgivet efter lidt stridigheder internt i bandet. Det viste sig nemlig hurtigt, at Zacchary Dyrbye – tidligere kendt som ZacDaddy, men nu med det mere dansktop-rigtige navn Farmand – hurtigt blev en pestilens for resten af gruppen.

“Er du klar over, hvor hurtigt man bliver træt af hvide mænd, der efterligner jamaicansk accent? “Jarh mann” – hold kæft, hvor var det tåbeligt. Jeg bliver helt arrig ved tanken” fortæller SpytClaus, som også har skiftet sit kunstnernavn. Han går nu under navnet Santa Claus.

Efterfølgende forsøgte de sig med jazz, hvilket faktisk var tæt på at blive løsningen. Det lykkedes nemlig Alexander Dyrbye at fremtrylle en fantastisk jazzet lyd på sin saxofon.

“Det var helt vildt at være vidne til. Det kunne være blevet det største jazzhit nogensinde. Men jazz er ikke populært i grandprix-sammenhæng, så uanset hvor godt et jazz-hit vi skrev, ville vi aldrig kunne slå Chief 1.”

Drengene forsøgte sig også med dance og diva-ballader inden valget faldt på dansktop. Et helt naturligt valg, fortæller Alexander Dyrbye, som til lejligheden skifter sit kunstnernavn BeefSupreme ud med det mere danske Bøf Med Løg.

“Det viser sig, at dansktop bare er vejen frem. Vi lurede hemmelighederne bag genren med det samme, og det er ingen hindring, at vi ikke kan spille noget. Det er lige meget, om dansktop lyder godt, bare folk kan relatere til det”

Revolutionerende for dansk musik

Melodien til Fuld Effekts første dansktopsang kom meget let til de fire musikere, som hurtigt fandt en lyd, de kunne stå inde for. Det svære var teksten.

“Tekstuniverset er meget anderledes end det, vi normalt gør os i. Vores første forsøg hed Technobajere og Silikonebryster. Det kan man jo ikke rigtig til dansktop. Så det tog os lige et par forsøg at ramme.”

Gennembruddet kom, da bandet samme aften spiste på den berømte Guldkroen. Her blev de mindet om, hvad hr. og fru Danmark allerbedst kan lide – nemlig Sovs og Kartofler. Og så skrev sangen egentlig sig selv.

Og det var noget, Danmarks Radio kunne lide. Faktisk så meget, at Gustav Lützhøft allerede nu har lovet bandet en plads i det kommende års danske Melodi Grand Prix.

“At kunne præsentere et dansktopband, hvor medlemmerne er under 50 år, det er revolutionerende for dansk musik, og det er med til at vise, hvor meget vi gerne vil bakke op om bredden i dansk musik,” fortæller Gustav Lützhøft til Good Evening Europe.

Fuld Effekt forsikrer dog deres fans om, at bandet stadig vil lave dakkedak.

“Vi udvider bare vores repertoire. Tænk over det – næste gang du skal til rave med os hårde drenge, så kan du tage din mormor med under armen, og I vil begge have den fedeste aften,” slutter Farmand.

Når sangen udkommer til januar 2023 kan den købes på CD og kassettebånd på alle Q8-tankstationer i hele Danmark.

Foto: Pressemeddelelse