Optakt: Mød de 7 artister, som deltager i norsk MGP semifinale 1

MGP 2023 - deltagere i semifinale 1. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

I aften går det løs i Norsk Melodi Grand Prix 2023, også kaldet MGP 2023, hvor den første semifinale skydes i gang i Oslo. Her skal 7 artister dyste om 3 pladser i finalen i Trondheim den 4. februar 2023, som du kan læse mere om herunder i den rækkefølge de skal fremføre deres bidrag.

Årets MGP består af 21 sange, og via 3 semifinaler og en finale skal nordmændene finde den sang, som skal repræsentere landet ved Eurovision i Liverpool til maj.

Advertisement

I semifinalerne er det TV-seerne, der har al magten, mens NRK i finalen bringer en international jury i spil, som får 50% indflydelse på afstemningen sammen med TV-seerne.

Du kan se MGP 2023 på NRK TV eller online kl. 19.50.

Værter på showet er Arian Engebø og Stian “Staysman” Thorbjørnsen.

Norge - MGP 2023 - Stian "Staysman" Thorbjørnsen og Arian Engebø
Stian “Staysman” Thorbjørnsen og Arian Engebø er værter på MGP 2023. Foto: NRK

Mød deltagerne i MGP 2023 – semifinale 1

1. Alessandra Mele: «Queen of Kings»

Tekst og melodi: Henning Olerud, Stanley Ferdinandez, Alessandra Mele og Linda Dale

Alessandra Mele | Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Alessandra Mele er halvt norsk og halvt italiensk, som har boet det meste af sit liv i Italien men flyttede til Norge efter gymnasiet. Hun studerer på musikhøjskole i Lillehammer og er debutant i MGP i år.

2. Eirik Næss: «Wave»

Tekst og melodi: Viktor Ljungqvist, Amalie Olsen og Eirik Næss

Eirik Næss | Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Eirik Næss har boet i London i syv år, hvor han brugte en stor del af tiden på musik. Sidenhen er han flyttet tilbage til Oslo og har spillet i flere bands, som strækker sig over alle mulige genrer lige fra heavyrock til julemusik.

3. Rasmus Thall: «TRESKO»

Tekst og melodi: Rasmus Simon Vedvik Thallaug, Farida Louise Bolseth Benounis og Robin Alexander Vedvik Helmersen

Rasmus Thall | Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Rasmus Thallaug er artist, producent og sangskriver, og sidste år spillede han piano for kæresten Farida i hendes MGP-bidrag “Dangerous”. Hun gengælder den tjeneste ved at være en del af sangskriverholdet på hans bidrag i år.

Han er barnebarn til Anita Thallaug, der vandt MGP for 60 år siden og derfor deltog ved ESC samme år, hvor Danmark som bekendt fik sin første sejr med “Dansevise”. Det gik dog lige modsat for vores norske venner, idet Anita Thallaug fik en sidsteplads med 0 points det år.

4. Kate Gulbrandsen: «Tårer i paradis»

Tekst og melodi: Kjetil Mørland og Kate Gulbrandsen

Kate Gulbrandsen | Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

I 2021 fik vi comeback fra MGP-vinderen fra 1986, Ketil Stokkan, og nu er turen så kommet til vinderen fra året efter, nemlig Kate Gulbrandsen, der med højt hår og stor stemme repræsenterede Norge i ESC 1987 med sangen Mitt liv.

Hun har siden stået på scenen i både Norge og udlandet og har været med i flere TV-udsendelser på norsk TV, og hun har allieret sig med MGP-vinderen fra 2015, Kjetil Mørland, som sangskriver. Lad os se om to vindere sammen kan komme i finalen i Trondheim i år.

5. Umami Tsunami featuring Kyle Alessandro, Kristian Haugstøyl & Magnus Winjum: «Geronimo»

Tekst og melodi: Torgeir Ryssevik, Carl-Henrik Wahl, Bjørn Olav Edvardsen, Sindre Timberlid Jenssen, Lasse Midtsian Nymann og Kristian Lund.

Umami Tsunami | Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Umami Tsunami er et kollektiv bestående af sangskrivere, artister, producenter og folk, der arbejder med design og visuelle udtryk, og til årets MGP-bidrag har de tre unge featureartister, nemlig Kyle Alessandro på 16 år, Kristian Haux på 20 år og Magnus Winjum på 17 år.

6. Ulrikke Brandstorp: «Honestly»

Tekst og melodi: Jim Bergsted, Helge Moen, Ben Adams, Ulrikke Brandstorp, Joshua Oliver og Christoffer Gunnestad

Ulrikke Brandstorp | Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Ulrikke Brandstorp blev for alvor kendt i Norge, da hun vandt MGP i 2020 med Attention, men pga. aflysningen af Eurovision fik hun ikke lov til at optræde med sangen på den store europæiske scene.

Hun skal i løbet af foråret spille hovedrollen som Sophie i musicalen “Mamma Mia”, og på sangskriverholdet finder vi et par af dem, der også stod bag (og inde i) sidste års vindere, Subwoolfer.

7. Byron Williams Jr & Jowst: «Freaky For The Weekend»

Tekst og melodi: Byron Williams Jr og Joachim With Steen

Byron Williams Jr & JOWST | Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Manden bag masken lærte vi at kende som JOWST, da han vandt MGP i 2017 og fik en 10. plads i ESC samme år med Grab The Moment.

Joachim With Steen, som han hedder i virkeligheden, har i år teamet op med Byron Williams Jr, der kommer fra Miami og i Norge blev kendt, da han deltog i The Voice i fjor.

Hvem går i finalen?

Med ren publikumsafstemning vil jeg tro, at det bliver de bidrag der umiddelbart fænger, som går i finalen. Efter at have hørt sangene på Spotify er jeg ikke i tvivl om, at Ulrikke i hvert fald bliver den ene finaledeltager (med mindre hun virkelig bommer i aften), og så har jeg tre kandidater til de to sidste pladser.

Men jeg lægger hovedet på blokken og tror, at Alessandra Mele og Umami Tsunami følger med 2020-vinderen af MGP til finalen i Trondheim.

Hør alle sangene fra MGP 2023 på Spotify