Afsløring: Så gammel er Reiley! Bliver årets ældste Eurovision deltager

Good Evening Europe har dykket ned i historien om Reiley | Foto: Tórshavn Køreskole

Da færøske Reiley blev valgt som årets danske Eurovision-repræsentant, begyndte der samtidig at herske usikkerhed omkring, hvor gammel den færøske darling egentlig er.

Foto: Privat

Rygterne har både sat Reiley til at være 20, 22 og 25 år, men her på Good Evening Europe har vi talt med flere folk på Færøerne, som bekræfter at Reiley i virkeligheden er meget ældre end først antaget.

Advertisement

Reiley – hvis borgerlige navn er Rani Petersen – er nemlig født den 24. november 1927, hvilket gør ham til årets suverænt ældste Eurovision-deltager med sine 95 år.

Det bringer ligeledes Reiley helt op på andenpladsen over de ældste Eurovision-deltagere nogensinde, kun overgået af schweiziske Emil Ramsauer, som ved sin deltagelse i 2013 ligeledes var 95 år gammel.

Men hvordan kan det lade sig gøre at blive rygtet 75 år yngre end man i virkeligheden er, og hvordan holder man sig overhovedet så godt? Vi er dykket ned i historien om Reiley.

18-års fødselsdag med Elvis som gæst

Det var en kold novembermorgen, da Reiley blev født lige udenfor Tórshavn, og allerede ved fødslen så baby-Reiley en del yngre ud end de fleste. Lægerne forsikrede dog, at det ville komme med alderen, men det skete aldrig rigtigt.

– Da Reiley holdt sin 18-års fødselsdag var der flere gæster der troede, de var gået forkert. Elvis var med til festen, og selvom han kun var ti år gammel dengang, var det ham der fik flest gaver, fortæller en anonym kilde til Good Evening Europe om den famøse fest, hvor stjerner som Judy Garland og Elvis Presley altså stod på gæstelisten, ligesom den daværende danske konge, Christian X, var inviteret. Han meldte dog fra pga. sygdom.

Reiley’s 18-års fødselsdag forløb ikke som planlagt | Foto: Privat

Festens helt store højdepunkt skulle være, da Reiley sang en sang, han havde skrevet. Det blev dog ikke den store succes, folk havde håbet på.

– Reiley sang en sang, der lød ganske forfærdeligt. Der var alle mulige dippedut-lyde, og det passede slet ikke sammen. Der var ingen der forstod noget. Sangen hed Dynamite, men det var en kæmpe fuser, fortæller vores anonyme kilde og forklarer, at en anden gæst dog fik reddet festen fra den totale katastrofe.

– Ja, Elvis gik jo på scenen, for han kunne ikke holde Reileys sang ud. Det var vist den dag, Elvis besluttede sig for at lave musik.

Dynamite blev så stor en skuffelse for Reiley, at han lagde sangen i en skuffe. Hvorfor han ikke smed den ud, ved han ikke selv, men det skulle vise sig at være en god beslutning.

Reiley har netop fået sit “kørekort” | Foto: Tórshavn køreskole

30 år som pædagog på Sólareyða Vuggestue

Op gennem livet lå det dog ikke i kortene, at Reiley en dag skulle blive en stor stjerne. Faktisk var oddsene så hårde for ham, at han flere gange var ved at give op, for når han søgte et job, blev han afvist fordi folk troede, han var mindreårig.

Det var faktisk først som 40-årig, at det lykkedes Reiley at få job som pædagog i en vuggestue. De første par måneder var det dog svært for Reiley at overbevise forældrene om, at han ikke var et af børnene på rød stue. Men Reiley har aldrig været typen der gav op, og det lykkedes da også at blive månedens medarbejder flere gange i de 30 år, Reiley arbejdede på Sólareyða Vuggestue.

Reiley som månedens medarbejder

Men drømmen om en stor musikkarriere forsvandt aldrig for Reiley. Han forsøgte igen at introducere sin elektroniske poplyd som næsten 55-årig i starten af 1980’erne. Dog uden den større succes, og han måtte tilbage i studiet.

I 2004, da Reiley var godt i gang med at planlægge sin 67-års fødselsdag, skete der noget skelsættende i verden. Facebook åbnede en helt ny verden for at udgive sin musik, og da Reiley stadig kunne komme ind i Legoland på en børnebillet, valgte han at opsøge muligheden. Han optog en video og forsøgte at uploade den til det sociale medie, men da Facebook på det tidspunkt ikke havde en video-funktion var det skønne spildte kræfter.

I stedet forsøgte han at lægge en video på Youtube, men her fik han kun ondsindede og negative kommentarer. Reiley sukkede og slukkede sin computer. Her havde han brugt hele sit liv på at skrive musik, han selv synes var fedt, og nu, 66 år gammel, var verden stadig ikke klar til den type popmusik, han havde stået for siden den spæde ungdom i 1940’erne.

Derfor lagde han igen drømmen på hylden, lige indtil han rejste på dannelsesrejse i Asien i 2018. Kort tid efter hans 90-års fødselsdag gik det op for Reiley, at skulle han nå at opleve verden, skulle det nok være nu. Derfor pakkede han sine ting, bookede en teenage-billet til Seoul, hvorfra han havde planlagt at rejse videre ud i Asien. Han kom dog aldrig videre.

Samlede alle vennerne på TikTok

I Asien herskede nemlig lige præcis den type musik, Reiley var så vild med. Han blev hurtigt fan af de unge k-pop-grupper, og blendede perfekt ind i mængden med de unge fans.

Reiley som 89-årig sammen med K-pop bandet BTS | Foto: Allkpop.com

Det var også her, Reiley kom i tanke om sin første sang, Dynamite. Han fik sit tipoldebarn til at sende sangen til hans hotel, hvor han præsenterede den for et pladeselskab. Reaktionen var noget vildere her end til Reileys 18-års fødselsdag, og pladeselskabet betalte store summer for rettighederne til Dynamite, som BTS hurtigt indspillede og gjorde til et verdenshit.

Da Reiley skulle hjem til Færøerne igen, havde han fået så mange nye venner, at han måtte downloade den nye app, TikTok, som året forinden var blevet lanceret på verdensplan. Her kunne han holde kontakten med sine nye venner, men det var også her, han begyndte at få en større og større popularitet og millioner af følgere. Nu skulle der skrives musik.

Men Reiley var alligevel nervøs, for hvordan ville hans kernepublikum tage imod ham, når de fandt ud af, at han var pensionsmoden for over tyve år siden?

Reiley udgav i 2021 sin første EP, som netop fik titlen ”BRB. Having an Identity Crisis”, som handlede om, at nok er det svært at være 11 år, men det er ved Gud også svært at være 93 og ligne en teenager.

Populariteten bredte sig, og Reiley blev et større og større navn, hans følgerskare steg og steg, og rundt omkring på nettet blev kommentarerne mere og mere positive – verden var endelig blevet klar til Reiley!

Resten af historien kender vi; Reiley meldte sig til Dansk Melodi Grand Prix for at få mest muligt ud af tiden inden hans 100-års fødselsdag, og nu kæmper han altså for de rød-hvide farver til Eurovision

APRILSNAR: Artiklen, som er udgivet 1. april 2023, er lavet med masser af kærlighed til hovedpersonen og som en reaktion på visse mediers fokus på Reileys alder.