Portræt: Dansk/græske Victor Vernicos deltager i Eurovision Song Contest

Foto: Chloe Hashemi / EBU

16-årige Victor Vernicos Jørgensen, som har en dansk far men er bosat i Athen, er i disse dage i Liverpool til prøverne forud for Eurovision Song Contest 2023. Torsdag aften deltager han i semifinale 2.

Han er vild med kanelsnegle, farmors frikadeller og elsker at komme en tur i Tivoli med sine 2 danske fætre. Derudover så er Victor Vernicos det man må kalde et multitalent. Han synger, skriver, producerer og indspiller selv sin musik. Det gør han så godt, at den græske TV-station ERT i starten af året valgte Victor som den hidtil yngste græske Eurovision-deltager. Grækenland er ét af de land, som i modsætning til Danmark, ofte benytter såkaldt intern udvælgelse til det europæiske Grand Prix.

Advertisement

Dansk far og græsk mor

Victor Vernicos, som har en dansk far og en græsk mor, er født og opvokset i Athen. Kærligheden til musikken har han ikke fra fremmede. Victors mor spiller klaver, far Lars spiller trompet og Victors bedstefar, Leif Juul Jørgensen, spillede klarinet professionelt i “The Danish Jazz Quartet” og “Theis Nygaards Jazz Orkester”.

Allerede som 4-årig begyndte Victor at tage klaverundervisning, som 8-årig sangundervisning, i en alder af 10 guitarundervisning og derefter et års undervisning i musikproduktion. Herefter valgte han dog undervisningen fra, da han fandt ud af, at han lærte meget mere ved selv at bruge masser af tid på musikproduktion alene.

Siden Victor var 11 år, har han skrevet sin egen musik og Eurovision-bidraget “What They Say” skrev han som 14-årig.

Victor er inspireret af navne som Ed Sheeran, John Mayer og Coldplay, og er desuden stor fan af danske Lucas Graham og Mads Langer.

I efteråret 2022 stoppede Victor sin normale skolegang, og går nu i stedet på en engelsk online skole, som kun tager ca. 5-6 timer om ugen. Beslutningen blev taget sammen med Victors forældre, og tillod Victor at dedikere mere tid til sin musik.

I løbet af det sidste års tid har Victor udgivet ikke mindre end 5 samt Eurovision-bidraget “What They Say”, som udkom i januar.

En personlig historie om angst

I oktober måned sidste år indsendte Victor sin ansøgning til den græske TV-station ERT med henblik på deltagelse i Eurovision Song Contest 2023.

Eurovision-bidraget “What They Say” skrev Victor tilbage i april-maj 2021 uden at tænke på, at den kunne ende i Eurovision, hvilket også afspejler sig i sangens oprindelige version, som var 4 minutter og 13 sekunder lang, men nu altså er kortet ned, så den overholder reglen om max. 3 minutter.

“What They say” er skrevet, indspillet og produceret af Victor selv og er en meget personlig sang, som handler om sangerens første overvældende oplevelse med angst. Victor var som 13-årig i Danmark på besøg hos sin bedstemor i ferien. Oplevelsen kom på et tidspunkt, hvor det gik op for Victor, at hans drøm om at blive kunstner og udgive musik faktisk var mulig, og han oplevede interesse fra musikbranchen i både Grækenland og udlandet.

Victor dyster i semifinale 2 i aften sammen med blandt andre Reiley. Hold øje med sang nummer 8.

Vi krydser fingre for Victor ved aftenens semifinale!

Links

Interview