Interviews og præsentation af årets artister og sange i Melodi Grand Prix 2024

Dansk Melodi Grand Prix 2024 deltagerne
Foto: Pressefotos

Torsdag den 25. januar blev sløret endelig løftet for, hvilke otte artister der skal optræde til Dansk Melodi Grand Prix 2024. På et pressemøde i DR Koncerthuset torsdag mødte pressen årets artister samt værter Stéphanie Surrugue og Sara Bro.

Melodi Grand Prix 2024 løber af stablen den 17. februar, hvor DR inviterer hele Danmark til national musikfest i DR Koncerthuset med Stéphanie Surrugue og Sara Bro som værter. Blandt 8 sange skal vi finde årets vinder af Melodi Grand Prix og den artist, der skal repræsentere Danmark ved Eurovision Song Contest i Malmø, Sverige.

Good Evening Europe var naturligvis på pletten og har både interviews, video og billeder på vej til dig. Husk at følge os på Facebook, Instagram, X og Youtube for ikke at gå glip af vores opdateringer.

Advertisement

En tidligere ESC-artist, upcoming artister og en popstjerne med udenlandsk succes

Rygterne har floreret i ugevis og spændingen har været på højdepunktet op til annonceringen af årets artister. I dag kom så den officielle afsløring. Du kan se listen over de 8 artister og sange herunder. Vi hører meget gerne din reaktion på vores Facebook side.

Aura Dione – Mirrorball of Hope

Den danske sanger og sangskriver Aura Dione har både færøske, spanske, franske og danske rødder og voksede op på de syv verdenshave, før hendes familie slog sig ned på Bornholm, da hun var syv år.

De danske TV-seere stiftede for første gang bekendtskab med hende, da hun som 16-årig i 2001 deltog i den første danske sæson af Popstars.

Allerede i 2007 debuterede hun med singlen Something From Nothing, og det tog hende ikke lang tid, før hun havde etableret sig som en af Danmarks mest succesfulde artister. Singlerne I Will Love You Monday og Song For Sophie på debutalbummet Columbine fra 2008, gjorde også et stort indtryk i Tyskland, hvor førstnævnte chartede som nr. 1 og sidstnævnte blev på hitlisten i imponerende 22 uger.

AURA fulgte i 2011 op med efterfølgeren Before the Dinosaurs, der har cementeret hendes stjernestatus som en af Danmarks mest populære musikere. Lead-singlen Geronimo blev hendes største hit til dato, da den ramte hitlisterne i både Danmark, Tyskland, Østrig, Frankrig og Tjekkiet. Samme år vandt hun to priser til Danish Music Awards for henholdsvis Årets Kvindelige Artist og Årets Danske Hit. I 2017 udforskede hun nye stilarter og produktionsteknikker med det tredje album Can’t Steal The Music. Hun udgav sin seneste plade Life Of A Rainbow i 2022, der indeholder en række genindspilninger af egne sange gennem karrieren i et ‘pure versions’-format.

AURA har inspirationskilderne i orden med en forkærlighed for tidløse og banebrydende kunstnere som Nina Simone, Janis Joplin og Kate Bush. Hun har derigennem formået at skabe sin egen karakter og unikke artistiske stil. Da AURA skrev sangen Mirrorball of Hope vidste hun med det samme, at den var noget helt særligt.

Nu er tiden kommet til, at AURA skal debutere i Dansk Melodi Grand Prix med sin selvskrevne sang. Et anthem om aldrig at miste håbet og troen på verden, selvom det i øjeblikket kan være svært: “Jeg drømmer om at kunne inspirere og samle verden med min sang om håb. Og give en stemme til dem uden: Efter jeg er blevet mor har jeg genfundet urkraften, og ønsker at minde folk om den kraft vi alle sammen besidder… stand strong, Like a Mirrorball of Hope.”

Basim – Johnny

Basim repræsenterede Danmark på hjemmebane i København i 2014, efter Emmelies sejr i Malmø Arena i 2013. I 10-året for hans Eurovision-deltagelse og top 10-placering med “Cliché Love Song” til Danmark gør Basim comeback i Melodi Grand Prix.

Den danske sanger med de marokkanske rødder blev kendt af TV-seerne, da han i 2008 deltog i X Factor, hvor han nåede kvartfinalen. Samme år udgav han albummet “Alt det jeg ville have sagt” bl.a. i samarbejde med musiker og X Factor-dommer, Remee, der solgte mere end 30.000 fysiske eksemplarer. Året efter udkom albummet “Befri dig selv”.

Basim har også deltaget i 2009-udgaven af Vild med dans, hvor han dansede med Claudia Rex. I 2014 spillede han rollen som Sonny i musicalen Grease, der havde premiere i Tivoli. Til Eurovision Song Contest 2016 fungerede Basim som dansk jurymedlem.

Et af de mange højdepunkter i Basims karriere var udgivelsen af hitsangen Comme Ci Comme Ca i 2017, der blev hans store comeback efter en svær sorgproces i forbindelse med sin mors død. Sangen gæster den populære rapper Gilli og er blevet afspillet mere end 20 millioner gange på streamingtjenesterne.

Udover at udgive musik i eget navn, skriver Basim også musik for andre. Rækken af kunstnere som han har arbejdet sammen med er lang, og tæller store navne i både ind- og udland. Herhjemme har Basim blandt andet samarbejdet med Gilli, Hjalmer, Kesi, LIGA og mange flere. Sangskrivertalentet har også givet Basim en førsteplads på den japanske albumhitliste med to sange, som han har skrevet til det japanske boyband Generations from Exile Tribe. Det var også Basim, der i 2016 opdagede Kevin Andreasen på YouTube, som senere blev kendt under kunstnernavnet Bro. Sammen med blandt andet produceren Cutfather, skrev og producerede Basim mange af Bros store hits, som Hvor Er Du Bro?, landeplagen Sydpå og Døgnrytme.

Med over en kvart milliard afspilninger som sanger og sangskriver er der ingen tvivl om, at Basim kan noget helt specielt.

I år er Basim tilbage i Dansk Melodi Grand Prix med nummeret Johnny, der er en hyldest til livet, men også de dybe forbindelser, der opstår med de mennesker, vi møder på vores vej. Sangen er nemlig inspireret af en mand, som Basim mødte på et hospice.

Her 10 år efter hans sejr ved Dansk Melodi Grand Prix, ser han frem til igen at være en del af den største fest:

“Jeg er meget taknemmelig over, at jeg får muligheden for at stå på scenen igen med en sang, der betyder rigtig meget for mig. Jeg mødte Johnny på et hospice i et tilfældigt møde, og det viste sig, at han gav mig en inspirerende livslære om at sætte pris på de mennesker, man har kær, mens man har dem. Jeg glæder mig til at dele min historie med hele Danmark.”

Chu Chu – The Chase (Zoom Zoom)

Camilla Chu Xu Bjørner med kunstnernavnet CHU CHU, er opvokset i Danmark og Kina. Hun er kendt for sin eksplosive energi og unikke musikalske stil, som hun bringer med ind på den store scene til Dansk Melodi Grand Prix 2024.

Hendes musikkarriere startede for alvor i Canada, hvor hun lærte nogle musikere at kende i, det hun selv kalder for, et undergrunds kinesisk hip-hop-miljø i Vancouver. Under coronapandemien valgte hun at flytte tilbage til Danmark. Her har hun været en del af DR’s Karrierekanonen og udgav i 2020 albummet Cybergirl”.

CHU CHU har en enestående, kraftfuld lyd og en rebelsk energi og attitude, der ifølge CHU CHU skal smitte af på publikum og give dem styrke til at tage sin plads og være lige den, man er. Med The Chase (Zoom Zoom) er CHU CHU klar til at levere en magtdemonstration af et show til årets festlige begivenhed:

“At optræde med ‘The Chase (Zoom Zoom)’ til Dansk Melodi Grand Prix er en ære. Sangen repræsenterer en rejse gennem smerte og genoprejsning, og jeg kan ikke vente med at dele denne emotionelle oplevelse med jer alle!”

Ligesom for mange andre, repræsenterer denne festlige aften mere end blot en konkurrence for CHU CHU. Det er en fest, hvor musik, glæde og fællesskab forenes, og den ånd lever videre i CHU CHUs tilgang til showet. Derfor vil hendes optræden bidrage med en både festlig stemning og de helt stærke følelser for at skabe en rørende oplevelse for alle. CHU CHU er kendt for sin unikke og innovative tilgang til kunst, som hun tager med på scenen til sin optræden. CHU CHUs tilstedeværelse til Dansk Melodi Grand Prix repræsenterer altså mere end bare musik: Det er en fejring af personlig styrke og udholdenhed.

“The Chase” er skrevet af Nina Vejen Henriksen, Emma Lincoln, Merle Pi Madsen, Christopher Engel Snitkjær og Amy Jeyasri Larsen. Bidraget er blevet til på Danish Songwriting Academy, som er et eliteakademi for sangskrivere og producere. I september 2023 blev der afholdt Dansk Melodi Grand Prix Camp uge, hvor der blev lavet bud på sange til DMGP. Campen havde deltagelse af DR, hvor de studerende havde mulighed for at få musikalsk feedback på deres sangidéer.

Janus Wiberg – I need your Love

Janus Wiberg er en af de største stemmer fra Færøerne i dag. Han startede sin musikalske karriere i 2017, hvor sangen Mitt Vakra Føroya Land gav ham et stort gennembrud på de nordlige øer. Debutsinglen er af flere journalister blevet beskrevet som en ”uofficiel nationalsang” på Færøerne. Nu er Janus klar til at indtage scenen til Dansk Melodi Grand Prix med sangen I Need Your Love.

Janus er 33 år, født og opvokset i Tórshavn og hans særprægede rustikke, intense vokal er gået direkte i hjertet på folk og ind på de færøske radiostationer. Janus har igennem flere år arbejdet sammen med sangskriver, bassist og producer i Carpark North, Søren Balsner. Sidste år signede Janus med Warner Music og har bl.a. udgivet sangene “The One” og “Når lyset rammer dig”.

Efter fire års samarbejde med Søren Balsner blev sangskriver og producer Nick Tsang også involveret i samarbejdet. Nick har turneret og indspillet med store navne som Backstreet Boys, Ed Sheeran og Lewis Capaldi. De tre herrer har i fællesskab skrevet sangen I Need Your Love, som Janus optræder med til Dansk Melodi Grand Prix 2024. Janus vil indfange alles hjerter med sangen, som handler om tabt kærlighed.

Nu gælder det i første omgang Danmark til Dansk Melodi Grand Prix, og så satser Janus senere på udlandet til Eurovision Song Contest 2024. Han har nemlig allerede skabt en grobund i Grækenland, hvor hans videoer er blevet set af flere millioner, og han i efteråret lavede flere store TV-shows.

I Need Your Love bliver den første af en række udgivelser fra Janus i år, og med den er barren sat højt.

RoseeLu – Real Love

Bag kunstnernavnet RoseeLu står sanger og sangskriver Rosa Frydensbjerg fra Frydensbjerg. Hun har med sin ekstraordinære vokal og sangskrivning etableret sig som en markant personlighed på den danske musikscene, hvor hun har demonstreret en imponerende karriereudvikling. I 2017 deltog Rosa i X Factor og nåede til bootcamp. Hun er født i Åbenrå, men droppede som 17-årig ud af gymnasiet, flyttede hjemmefra og slog sig ned i København for at forfølge sin musikalske drøm.

RoseeLu fik sit gennembrud i 2021 med singlen Playing Alone, der blev rost og omtalt af det anerkendte musikmagasin Billboard. Hun har også sunget på LittGloss-sangen “L.A. Traffic”, som pt. har over 5 millioner streams på Spotify.

Udover den succesfulde single har RoseeLu også skabt musik til globale brands som LEGO og Victoria’s Secret, hvor sidstnævntes kampagne opnåede over 10 milliarder afspilninger på TikTok med hendes sang i front. RoseeLus talent har af flere omgange ført hende til Los Angeles, hvor hun har arbejdet som sangskriver og haft adskillige sessions med internationale artister og producerer.

Om lidt tager RoseeLu et nyt skridt i sin karriere, når hun skal præsentere sit nypudsede musikalske lydbillede til Dansk Melodi Grand Prix. Med inspiration fra tidløse navne som John Lennon, Dolly Parton og Mary J. Blige, er hun klar til at styrke forbindelsen til sine lyttere gennem musikken som kærlighedssprog.

RoseeLu har i samarbejde med Alphabeat-medlemmerne Anders S.G. og Anders Bønløkke skrevet sangen Real Love, som er produceret af Jakob Groth Bastiansen og Joachim Ersgaard. De 2 sidstnævnte har også tidligere haft sange med i DMGP. Hun skal optræde med Real Love på den store Dansk Melodi Grand Prix-scene – en sang, som beviser RoseeLus enorme talent, hvor hun med en vokalpræstation udover det sædvanlige vil dele sin passion og musikalske vision med verden:

“Jeg tror på, at musikken er et universelt sprog, der kan styrke forbindelsen mellem mennesker på tværs af alder og landegrænser – det er den samhørighedsfølelse, som jeg ønsker at forstærke mellem mennesker.

Saba – Sand

Saba Lykke Oehlenschlæger går under kunstnernavnet SABA og blev adopteret fra Etiopien sammen med sin enæggede tvillingesøster, da de var blot otte måneder gamle. SABA har rødder i den vestjyske by Ringkøbing, hvor de begge er opvokset i en kernefamilie præget af kærlighed og teenagefester: “Vi voksede op et sted lidt uden for byen, hvor man ikke er vant til at se nogen, der skiller sig ud eller er anderledes”.

SABA begyndte at drømme om noget mere og flyttede til København, hvor hun grundlagde sit eget firma som iværksætter. SABAs mål var klart: At skabe sin egen vej, hvor der er plads til at være anderledes. Derfor skabte hun et onlinebureau, en succesfuld forretning og en modelkarriere.

I 2020 tog SABA og hendes tvillingesøster til Etiopien i jagten på deres biologiske mor. Den følelsesladede rejse blev dokumenteret af DR i DR3-serien “Min sindssyge tvilling” og viste sig at være en både smuk og udfordrende oplevelse. Det var en svær periode for SABA, på grund af sin tidligere ustabile mentale sundhed: “Alt skulle lige bearbejdes og falde på plads. Jeg vidste ikke, at min adoption havde så stor betydning for mit liv og min selvopfattelse, som det faktisk har haft. Det var som om, at jeg blev bekræftet i, at jeg var født. Vi er begge kommet meget tættere på hele historien om, hvem vi egentlig er”.

Saba Lykke Oehlenschlæger spillede sidste år en bærende rolle i musicalen “Hair” på Østre Gasværk. Saba overtog rollen fra sin tvillingesøster Andrea (bl.a. kendt fra musicalen Bodyguard), som måtte trække sig pga. graviditet. Saba overtog rollen uden nogensinde at have stået på en scene eller sunget i en mikrofon før.

Sabas sang “Sand” er skrevet af den svenske sangskriver og artist Melanie Wehbe, den svenske sangskriver, producer og musiker Jonas Thander og den danske sangerinde Pil.

Stella – Sign Here

Den fynske sangerinde Sophie Darum udgiver musik under navnet Stella. Hun er vokset op i Assens med en drøm om at lave musik. Efter et ophold på Oure Højskole i 2020 besluttede hun sig for at satse på en musikalsk karriere. Hun har kastet en masse energi i at finde sit helt eget rå og direkte udtryk som sangskriver og sangerinde. Med sig til at understøtte drømmen, har hun blandt andre haft Steffen Westmark fra bandet The Blue Van, som til daglig er lærer på Oure Højskoles musiklinje. Han har hjulpet hende med at navigere i den tempofyldte og nogen gange svært gennemskuelige musikbranche. Men Stellas talent stod hele vejen igennem tindrende klart, og udmøntede sig hurtigt i egne sange og samarbejder med nogle af branchens dygtigste producere og sangskrivere.

Stella er i dag bosiddende i København. I 2021 underskrev Stella en kontrakt med The Bank Records – et af Danmarks største indieselskaber – og debuterede med sangen “Modern Poetry Girl”, som var skrevet i samarbejde med den tidligere Eurovision-deltager og A Friend in London-sanger Tim Schou og Søren Christensen, der begge var med til at skrive “Lige Her” til Søren Torpegaard Lund i 2023.

Derefter tog det fart og opfølgeren Listen Now endte flere måneder i højeste rotation på P3, og i sommeren 2023 playlistede P4 singlen Here For You. Da Stella udgav sit første samlede værk Mugshot i december 2022, kaldte anmelderen Simon Staun fra Fyens Stiftstidende albummet: “den bedste debut-udgivelse fra en fynsk artist siden MØ”.

Stella har sidenhen optrådt live på flere upcoming-festivaler og haft headliners på Ideal Bar og Rust i København – og selvfølgelig på Tobaksgaarden i hjembyen Assens. Nu har Stella skrevet sangen Sign Here i samarbejde med Tim Schou og Søren Christensen.

Stella har aldrig opgivet troen på, hvad hendes store drøm er, og nu udnævner hun sig selv til en sky bannerfører for de introverte, der ikke holder sig tilbage fra at række ud efter deres drøm: ”Sign Here handler om min rejse fra trygheden i Assens til voksenlivet i København, og alle de valg der skal tages. Jeg tror at mange kan relatere til den store omvæltning i livet, det er at skulle stå på egne ben”.

Det bekræfter Stella ved at stille sig op på en af de allerstørste scener til Dansk Melodi Grand Prix 2024.

UBLU – Planetary Hearts

UBLU er lyden af en latexpisk, der rammer dansegulvet. Lyden af en diskokugle fyldt med revner. Lyden af at holde den største fest, man kunne tænke sig. Lyden af et oprør mod alle, der siger, at du ikke hører til. Og vigtigst af alt: lyden af en gruppe, som skal optræde til Dansk Melodi Grand Prix 2024.

Gruppen, der omtaler sig selv som ABBA for goths, har bl.a. optrådt på Rådhuspladsen til Copenhagen Pride, på Horsens Pride, på Aarhus festivalen SPOT og festivalen UHØRT for nye danske navne.

UBLU er en del af “Queer Music Agency”, der i 2022 modtog en Danish Rainbow Award for deres platform for queer-artister i musikbranchen.

Gruppen har rødder i rockens verden, hvor de forener kantede guitarriffs og dunkende basgange med klubmusikkens puls. UBLU elsker poppens greb om de iørefaldende omkvæd, hvor ingen følelser er for store. Derfor har de lavet sangen Planetary Hearts, der både er slagkraftig, dansabel og catchy.

Andreas og Adam har spillet musik sammen siden de var helt små, og da de gik i femte klasse, dannede de et band sammen. Men dengang manglede der noget, og de gik hurtigt i opløsning. Da de begyndte på gymnasiet, lærte de Marie at kende, og det var der, hvor det for alvor begyndte at tage fat. Dengang kiggede de mod rockstjerner som PJ Harvey, Pixies og David Bowie – kunstnere, der forstod at forene rockens råhed med de stærke melodier og som mestrede at gøre rockmusikken teatralsk og pompøs med store armbevægelser og glam i lange baner. De tre venner besluttede sig for at tage på højskole sammen. Her mødte de gruppens fjerde medlem Martina, der øjeblikkeligt slog klik med trioen og på den måde opstod UBLU. Her blev sangen “Praying Mantis” skrevet og senere udgivet på bandets debut-EP.

De kraftige elementer af elektronisk musik i UBLUs univers stammer fra, at ingen af medlemmerne var trommeslagere. Hvor de fleste grupper nok havde hyret en trommeslager udefra, valgte UBLU i stedet at skabe deres egen rytmesektion, hvor de søgte mod de pulserende techno-beats, som man finder på natklubberne. Det gælder også gruppens bidrag til Dansk Melodi Grand Prix 2024, Planetary Hearts, som er produceret af de fire bandmedlemmer i samarbejde med den anerkendte producer Emil Frederik Emborg.

Sangen handler om at mærke en længsel efter noget, som man ikke nødvendigvis ved, hvad er. Idéen til sangen kom en sommer, hvor mange af gruppens venner stod overfor nogle drastiske beslutninger. Derfor gik UBLU sammen for at lave en sang, der kunne støtte vennerne:

“Planetary Hearts handler om at mærke en længsel efter noget, som man ikke nødvendigvis ved, hvad er – så det eneste, man kan gøre, er at springe ud i galaksen. Om at give slip på det gamle og træde ind i det nye, selv om det føles farligt.”

UBLU stod også overfor noget, de længe havde drømt om – at stille op til Dansk Melodi Grand Prix. Det krævede bare at samle mod til sig. Og det er den slags mod, som Planetary Hearts handler om.

Interview med Erik Struve Hansen

Spotify playliste

Stem på din favorit

Vi anmelder årets Melodi Grand Prix-sange

Traditionen tro anmelder vi årets Melodi Grand Prix-sange forud for finalen 17. marts. Vores redaktion giver alle sangene point og finder en vinder. Derudover giver vores traditionelle panel dig deres reaktioner i 8 optaktsvideoer. Panel-bedømmelserne sker i samarbejde med den danske fanklub, MelodiGrandPrixFans.dk.


3 COMMENTS

Comments are closed.