Italien: Marathonshow i vente i aftenens Sanremo-finale

Kilde: rai.it

Lørdag aften er det tid til den måske mest traditionsrige nationale finale, nemlig Sanremo Musik Festival. Blandt de ikke mindre end 30 deltagende sange ser vi både nye og kendte navne.

Allerede i 1951 blev den første Sanremo Musik Festival afholdt, og den var i høj grad inspiration til at man opfandt Eurovision Song Contest, eller Gran Premio Eurovisione 1956 della Canzone Europea, som den officielle navn var for Eurovision i 1956. Sanremo’s forbindelse til Eurovision har gennem tiden været blandet. Således har der været lange perioder, hvor der ikke var sammenhæng mellem hvem der vandt Sanremo Musik Festival, og hvem der deltog i Eurovision for Italien. Da Italien holdt pause i Eurovision fra 1998-2010 blev der da også stadig afholdt Sanremo Musik Festival. Efter de er komme tilbage til Eurovision har det ofte været vinderen af Sanremo Musik festival, som repræsenterede Italien ved Eurovision, med det er først fra 2017, at det har været sådan hvert år.

Advertisement

Blandt de 30 deltagende kunstnere genkender vi flere tidligere Eurovision-deltagere. Således er der både gensyn med Ricchio e Poveri (ESC 1978), Emma Marrone (ESC 2014), Il Volo (ESC 2015), Mahmood (ESC 2019 og 2022) og Diodato (ESC 2020). Derudover er der en del tidligere deltagere i Sanremo Musik Festival, som er kommet tilbage. Blandt andet vil trofaste seerne måske nikke genkendende til Annalisa, som har deltaget fem gange før siden 2013 – og rigtig trofaste Sanremo-seere kan se frem til for 12. gang at se Loredana Bertè.

Det er dog debutanterne Angelina Mango og Geolier, som bookmakerne tiltror de største chancer for sejr i årets Sanremo musik festival. Således vandt Geolier afstemningen på såvel anden som fjerde aften, mens Angelina vandt tredje aften og blev nummer to den første aften.

Tirsdag til fredag har der været afholdt fire shows, hvor der er fundet en top 5. Boksen nedenfor viser, hvem der har deltaget hvornår, og hvem der har kunnet stemme.

  • 1. aften: Alle 30 deltagere fremførte deres sang – tv- og onlinepresse har afgivet stemmer
  • 2. aften: 15 af deltagerne fremførte deres sang – 50% radiojury og 50% seerafstemning
  • 3. aften: De andre 15 deltagere fremførte deres sang – 50% radiojury og 50% seerafstemning
  • 4. aften: Alle 30 deltagere fremførte et cover af en anden kunstners sang- 33% presse, 33% radiojury og 34% seerafstemning
  • Kilde: Eurovisionworld.com

I finalen vil der være to runder. Først vil alle 30 sange blive fremført, og der er efterfølgende en seerafstemning. Stemmerne regnes sammen med resultaterne fra de andre aftener, og der findes en top 5. De fem sange skal fremføres igen. Den endelige afstemning mellem de sange er endnu engang delt op i tre, 33% til pressen, 33% til radiojuryen og 34% til seerne.

Det lyder omstændigt, og som noget der tager lang tid – og det er det også. Showet er planlagt til at vare fra 20:45-02:00, og som tidligere Sanremo seere vil vide, så har showet med at trække ud i endnu længere tid end de fastsatte 5 timer og 15 minutter – så hav espressoen og tiramisuen klar til en lang aften.

Showet starter lørdag 10/2-24 klokken 20:45, og kan ses her: https://www.raiplay.it/dirette/rai1

Hør alle 30 Sanremo-sange her:

Artister og sangtitler i Sanremo Musik Festival 2024 i alfabetisk rækkefølge

ArtistSang
Alessandra AmorosoFino a qui
AlfaVai!
Angelina MangoLa noia
AnnalisaSinceramente
BigMamaLa rabbia non ti basta
Bnkr44Governo punk
ClaraDiamanti grezzi
Dargen D’AmicoOnda alta
DiodatoTi muovi
EmmaApnea
Fiorella MannoiaMariposa
Fred De PalmaIl cielo non ci vuole
GazzelleTutto qui
GeolierI’ p’ me, tu p’ te
GhaliCasa mia
Il TreFragili
Il VoloCapolavoro
IramaTu no
La SadAutodistruttivo
Loredana BertèPazza
MahmoodTuta gold
ManinniSpettacolare
Mr. RainAltalene
NegramaroRicominciamo tutto
Renga & NekPazzo di te
Ricchio e PoveriMa non tutta la vita
Rose VillainClick Boom!
SangiovanniFiniscimi
Santi FrancesiL’amore in bocca
The KolorsUn ragazzo, una ragazza