Italien: Usædvanlig favoritsejr efter lang aften i Sanremo

Kilde: rai.it

Natten mellem lørdag og søndag 10-11. februar 2024 blev Sanremo Musik Festival afgjort efter et næsten 6 timers show. Det var en af de absolutte favoritter, Angelina Mango, som løb med sejren – men det var der noget usædvanligt ved.

Debutanten Angelina Mango var en af de to største favoritter til at tage den endelige sejr i Sanremo Musik Festival med sangen “La noia”. Det var således ikke den store overraskelse at hun vandt, men der var alligevel noget usædvanligt ved det. Det er nemlig første gang en kvindelig solist har vundet Sanremo siden 2014. Halvt danske Victoria De Angelis var ganske vist med til at vinde Sanremo med Måneskin, men det er altså første gang at en kvinde alene vinder. I 2016 var Italien også repræsenteret af en kvinde, nemlig Francesca Michielin, men hun havde ikke vundet Sanremo det år.

Advertisement

Sangen “La noia” er skrevet af Angelina Mango selv, sammen med Dario Faini, kaldet Dardust, og Francesca Calearo, kaldet Madame. Dardust har dermed to sange med i Eurovision 2024. Han er nemlig også blandt bagmændene bag Luxembourgs bidrag “Fighter”. Derudover har han været med til at skrive “Soldi” sammen med Mahmood i 2019. Madame får sin første sejr som sangskriver, men har selv deltaget i Sanremo i 2021, hvor hun fik en hæderlig 8. plads og ydermere fik en særlig pris for “bedste sangtekst”.

I finalen var der to runder. Først blev alle de 30 deltagende sange fremført, og der var en seerafstemning. Stemmerne blev regnet sammen med resultaterne fra de andre aftener, og placeringerne fra 30. pladsen til 6. pladsen blev offenliggjort. Derefter kom der en ny afstemning mellem dem der var kommet i top 5, både blandt presse, en radiojury og seere, og det var i sidste ende den afstemning, som bestemte vinderen.

I skrivende stund er alle delresultater ikke offentliggjort, men indtil videre ved vi, at Geolier vandt den sidste seerafstemning stort, med 60% af stemmerne mod Angelina Mangos 16,1%.

På en pressekonference søndag vil det blive afklaret, om Angelina Mango vil repræsentere Italien i Eurovision. Det er nemlig ikke sådan, at Sanremo-vinderen automatisk er den der repræsenterer Italien, men det har de gjort siden 2017, og også i 2013 og 2015, så mon ikke vi ser Angelina Mango i Malmö til maj.

Se Angelina Mango fremføre “La noia” her:

Hør alle 30 Sanremo-sange her:

Det endelige resultat ser således ud:

ArtistSangPlacering i 1. rundePlacering i superfinalen
Alessandra AmorosoFino a qui7
AlfaVai!10
Angelina MangoLa noia240,3% / 1
AnnalisaSinceramente317,1% / 3
BigMamaLa rabbia non ti basta22
Bnkr44Governo punk27
ClaraDiamanti grezzi24
Dargen D’AmicoOnda alta21
DiodatoTi muovi9
EmmaApnea12
Fiorella MannoiaMariposa14
Fred De PalmaIl cielo non ci vuole29
GazzelleTutto qui13
GeolierI’ p’ me, tu p’ te125,2% / 2
GhaliCasa mia410,5% / 4
Il TreFragili16
Il VoloCapolavoro11
IramaTu no56,9% / 5
La SadAutodistruttivo28
Loredana BertèPazza8
MahmoodTuta gold6
ManinniSpettacolare25
Mr. RainAltalene18
NegramaroRicominciamo tutto19
Renga & NekPazzo di te26
Ricchio e PoveriMa non tutta la vita20
Rose VillainClick Boom!23
SangiovanniFiniscimi30
Santi FrancesiL’amore in bocca17
The KolorsUn ragazzo, una ragazza15