Ændringer i forbindelse med fastlæggelsen af startrækkefølgen i finalen


I den kommende 68. udgave af Eurovision Song Contest introduceres en ændring i forbindelse med fastlæggelsen af startrækkefølgen i finalen. Landene kan trække enten en optræden i 1. halvdel, i 2. halvdel af finalen – eller en helt ny mulighed!

I marts blev det afsløret, at der ville blive indført store ændringer i Malmø for at gøre Eurovision Song Contest endnu mere spændende. Efter annonceringen af, at “Big 5” optræder med deres sange i fuld længde i semifinalerne, og at fans kan stemme, så snart den første kunstner går på scenen i Finalen, kan vi nu tilføje endnu en ændring til den kommende konkurrence.

Advertisement

Læs også: Head of Delegations møde i Malmø

I de seneste år har de kvalificerede lande fra semifinalerne og “Big 5” trukket, hvilken halvdel af finalen de skal optræde i, tilfældigt. Showets producer team besluttede derefter den endelige rækkefølge.

Introduktionen af producer’s Choice

I år bliver der introduceret en ny kategori kaldet “Producer’s Choice”. Værtskanalen SVT har afsløret, at 25 af de 26 kunstnere i Grand Finalen (Sverige har allerede trukket position 1) vil kunne trække 1. halvdel, 2. halvdel eller Producer’s Choice.

Det betyder, at hvis en kunstner trækker Producer’s Choice, vil showets producerteam kunne placere sangen hvor som helst i 1. eller 2. halvdel af finalen.

Med ændringen trækkes der 6 positioner i 1. halvdel af finalen, 6 pladser i 2. halvdel af finalen og 13 Producer’s Choice-positioner.

Beslutningen er truffet ud fra et ønske om at få alle sange i finalen til at skille sig ud og skabe den mest spændende startrækkefølge.

Christer Björkman, årets Contest Producer, forklarer mere om årsagerne til ændringen:

“Det handler om at skabe det bedste TV-show og give alle kunstnere en chance for at shine. I tidligere år, med kun 1. og 2. halvdel-trækninger, kunne man finde mange ballader i samme del af showet eller mange favoritter i samme halvdel. Ved at tilføje fleksibiliteten af Producer’s Choice giver det mig mulighed for at skabe en endnu bedre flow af forskellige tempi og en endnu mere spændende finale.”

“Big 5” skal trække enten 1. halvdel, 2. halvdel eller Producer’s Choice efter deres anden prøve lørdag den 4. maj.

Herefter vil hver af de 10 nykårede finalister fra semifinale 1 tirsdag den 7. maj trække umiddelbart efter showet, men de 10 finalister fra 2. semifinale trækker umiddelbart efter showets afslutning torsdag den 9. maj.

Når alle de 25 lande har trukket, vil producer teamet sammensætte startrækkefølgen, som afsløres efter midnat fredag den 10. maj.

Sidste gang der blev foretaget en ændring af startrækkefølgen var også ved Eurovision i Malmø. Det skete i året for Danmarks seneste Eurovision sejr i 2013. Før 2013 var startrækkefølgen bestemt ved tilfældig trækning. Men i 2013 iværksatte SVT en ændring i processen med henblik på at skabe en mere underholdende aften for TV-seerne derhjemme.

Ændringen betød, at kunstnere nu kun skulle trække en optræden i enten 1. eller 2. halvdel af finalen, hvorefter showets producere arbejdede på at sammensætte den startrækkefølge, som de fandt mest spændende for seerne, ved for eksempel at adskille sange i lignende genrer. Denne ændring gjorde det ligeledes muligt at tage hensyn til logistikken omkring scenografi, belysning og rekvisitter.

Startpositioner for de seneste 10 vindere
2023: Sverige – 9
2022: Ukraine – 12
2021: Italien – 24
2019: Holland – 12
2018: Israel – 22
2017: Portugal – 11
2016: Ukraine – 21
2015: Sverige – 10
2014: Østrig – 11
2013: Danmark – 18