Liveblog: 2. dress rehearsal semifinale 2 (Eurovision 2024)

Vi er klar til 2. generalprøve på semifinale 2, som jo set med danske øjne er ekstra spændende, da vi her til aften skal se, hvordan SABA klarer sin 2. af i alt 3 generalprøver, før det torsdag aften bliver alvor.

Vi ser frem til en festlig generalprøve, hvor deltagerne i 2. semifinale for første gang optræder med publikum i salen. Mette vil opdatere dig her på bloggen om det vi ser på scenen. Husk at også følge med på vores Youtube-kanal, hvor Daniel og Mikal senere vil give deres reaktion på 1. generalprøve, som fandt sted i eftermiddags.

Advertisement

1. Malta

Sarah Bonnici åbner festen med et energisk men også meget forudsigeligt show. Sarah er på scenen i sølv/glitter dragt sammen med sine dansere og leverer det, der kan sammenfattes som 3 minutters dancebreak. Skal man være lidt kritisk, så virker Maltas show og sang som et opkog af tidligere Eurovision bidrag indenfor samme genre.
Det er relativt tydeligt, at Sarah ikke er så erfaren en danser, som f.eks. Chanel og Eleni, og koreografien er måske lige til den svære side for hende.

Sarah leverer en noget svingende vokal og især mod slutningen går det galt.

Loop er en fin show åbner, men jeg tror ikke Malta kan snuppe en finaleplads i konkurrence med f.eks. Østrig og Georgien, som nok skal dyste om de samme stemmer.

2. Albanien

Besa har som lovet i vores interview med hende skiftet tøj til generalprøven. Hun er iført en lang turkis/lysegrøn kjole, der fortsætter som en slags hovedbeklædning. Fine visuelle effekter med bl.a. hænder i gulvet, men det samlede indtryk forbliver en smule uimponerende. Vokalen svigter også for Besa undervejs, selvom hun hidtil har virket meget sikker.
Jeg kan ikke se Albanien tage en finaleplads.

3. Grækenland

Marina Satti starter i et Instagram live view og får masser af likes undervejs. Marina får os til at glemme bidragene før hende i et show med masser af sydeuropæisk charme. Tænk “Opa” fra 2010 i en moderne udgave, som løftes af Marinas energiske, selvsikre og karismatiske optræden.

En solid optræden med en stærk vokal. Grækenland burde være selvskrevne til finalen på lørdag.

4. Schweiz

Ligesom Besa, viser Nemo også et nyt kostume ved dagens generalprøver i form af en pink plysjakke og en lyserød nederdel.

Nemos show er mere simpelt, end musikvideoen lægger op til. Showet er centreret omkring en slags roterende oversized parabol, som Nemo går/løber/balancerer på.

Vokalt er det spot on og Nemo giver os en meget dragende og troværdig optræden. Selvom bevægelserne på plateauet må være fysisk krævende, kan det på ingen måde høres i deres stemme.

Jeg har lidt problemer med at få showet til at hænge sammen med sangens budskab/historie, men måske er det fordi jeg stadig hænger fast i musikvideoens univers.

Schweiz er en stensikker finalist og stadig i spil til sejren.

5. Tjekkiet

Aiko står lidt i skyggen af Nemo, men gør hvad hun kan med et – i min øjne – noget gennemsnitligt bidrag. Hun har forbedret sin vokal væsentligt i forhold til den nationale finale og eneste svaghed sker, da hun mister pusten ved at blive løftet op.

Masser af energi, female empowerment og overall en indlevende optræden fra Aiko.
Undervejs i sangen ses skyggerne af Aiko og en mand i et skænderi, som herefter overføres til scenen. Masser af pyro i afslutningen. Den sidste del af showet løfter i mine øjne det tjekkiske bidrag til at være blandt de sange, man ikke kan udelukke.

Der er mange sange i spil til en finaleplads, og jeg tror ikke det bliver nemt, men Aiko har i alt fald oversteget mine forventninger.

Finalist: Slimane

Slimane starter på gulvet på et hvidt plateau og synger første del liggende/siddende. Der skabes et meget intimt univers, som sammen med hans meget følelsesladede og indlevende optræden får bidraget til at skille sig ud. På et tidspunkt drejer Slimane kameraet væk fra sig og lader det rotere en omgang ud mod publikum.

Undervejs går Slimane væk fra mikrofonen og synger en del af sangen uden musik.
Vokalt er det ikke 100% perfekt her til aften, hvilket kan komme til at koste Frankrig dyrt, da en sang som denne skal klare sig godt hos juryen for at komme til tops. Der har været snak om en potentiel sejr til Frankrig hos juryen, men det kræver forbedringer.

6. Østrig

Apropos vokale udfordringer, så lægger Kaleen ret usikkert fra land. Men omvendt så er “We will Rave” et bidrag og en optræden, som starter festen i Malmø Arena. Koreografien er simpel men yderst effektiv, og Kaleen ser fantastisk ud i sine lange støvler og glitterdragt.

Hvis juryen havde stemt i semifinalen, tror jeg Østrig havde fået det svært, men TV-seerne vil med stor sandsynlighed sende Østrig sikkert i finalen.

7. Danmark

SABA leverer et perfekt afbræk fra de tunge techno beats og det stærk koreograferede bidrag fra Østrig. Ligeledes kommer SABA’s smukke visuelle univers til at stå ekstra skarpt på grund af Østrig simple baggrund. Jeg vil sige, at Danmark har ét af semifinalens flotteste grafiske udtryk.

Jeg kan godt lide udviklingen i showet – fra den mørke start, hvor SABA står med sand imellem fingrene, til de gyldne farver, over den mere mørke del, hvor man ser SABA’s pulserende hjerte gennem tøjet og den magiske afslutning, hvor sandgrafikken for alvor slår igennem.

Dagens første generalprøve bød på tekniske problemer, og også her til aften oplevede vi en synlig nervøs og i passager lidt usikker SABA, som dog overordnet leverede en fin vokal og en stærk optræden fra sit plateau.

Juryen ville have sendt Danmark videre til finalen, men med 100% seerstemmer er situationen en anden.

Danmark er dog stadig i spil til én af de 10 finalepladser.

8. Armenien

Skiftet fra Danmark til Armenien giver igen en perfekt kontrast, hvor Ladaniva leverer en sing-along venlig, energisk og farverig optræden. Bandet står med instrumenter på en slags forhøjet scene med trapper. Sangerinden fremstår meget selvsikker og karismatisk og får publikum til at synge med på de (rigtig) mange la la la la’er.
Personligt mener jeg bidraget er lige til den letkøbte side, men med 100% magt til TV-seerne, så tror jeg festen vinder og sender Armenien i finalen.

9. Letland

Endnu en god kontrast skabes, når vi forlader Armenien og går til Letland. En del seere vil nok nyde skiftet til den smukke og velsungne ballade, hvor Dons’ vokal virkelig skiller sig positivt ud. Dog synes jeg det er synd, at der ikke er mere power og indlevelse i omkvædet. It’s killing me slow kunne virke væsentligt mere pålideligt, hvis Dons gik all-in og lod mimikken og kropssproget underbygge budskabet.
En smuk sang, som godt kunne tage en af de yderste finalepladser, men jeg tror desværre bidraget bliver glemt.

Finalist: Spanien

Et show meget tæt på det vi så i den nationale finale. Point for de festlige Fyr og Flamme-toner og et fint visuelt resultat, men desværre påvirker vokalen det overordnede indtryk negativt.

10. San Marino

Pink og sort med masser af pyro. Rent visuelt leverer San Marino et rigtig fint show og store forbedringer i forhold til den nationale finale – og det er tydeligt at Megara er vant til at stå på en live scene.
Jeg tror ikke målgruppen til denne her type bidrag er bred nok til at kunne sende San Marino i finalen, men de gør det bedste, de kan, med materialet. Slutningen giver et bedre og mere “spiseligt” indtryk end de første 2 minutter.

11. Georgien

En meget energisk optræden med en effektiv danse koreografi og en flot grafik. Georgien kan blive The Land of Fire i finalen, nu da vi desværre måtte sige farvel til Azerbaijan i semifinale 1. Nutsas vokal er helt i top og selvom sangen måske ikke er blandt årets stærkeste, så tror jeg, der er masser af seerstemmer i “Firefighter”. Jeg er glad for at kunne sige, at Georgien har en god chance for en finaleplads for første gang siden 2016. Fingers crossed!

12. Belgien

Mustii optræder 2 gange ved aftenens generalprøve. Han får en ny chance på scenen efter Holland på grund af tekniske problemer i første forsøg. Min Online pressecenter stream frøs desværre under første optræden, men i 2. forsøg var det vokalt tæt på en katastrofe. Showet, det visuelle, lyssætningen og Mustiis karismatiske og indlevende optræden fejler imidlertid intet.

Men Belgien læner sig op af at ryge ud i semifinalen og dermed forårsage én af årets store overraskelser, hvis ikke vokalen forbedres til i morgen aften.

13. Estland

Korografien ligger tæt op af det, vi kender fra den nationale finale. Et meget festligt og humoristisk bidrag, som får publikum til at klappe med. God anvendelse af LED-skærmen, som bl.a. viser medlemmerne af bandet.
Selvom sangen nok kan være lidt svær at fordøje ved første gennemlytning, tør jeg ikke udelukke Estland, men jeg ser dem umiddelbart udenfor top 10. Dette skal også ses i sammenhæng med, at Holland nok vil sluge en del stemmer fra TV-seere, som går efter denne her type humoristiske bidrag.

Finalist: Italien

Angelina har 5 mandlige dansere med sig og leverer vokal en totalt overlegen performance. Meget farverig og unik optræden med en koreografi, der passer 100% til bidraget. Grafikken i gulv og LED-skærm er blandt årets mest effektive uden at vise så meget andet end smukke mønstre. Bidraget afsluttes med faldende guldregn. Alt i alt en både energisk og vokalt stærk optræden.

14. Israel

Eden starter i et hjul/cirkelformet prop på scenen omgivet af masser af røg. I starten hænger hendes dansere på hjulet, senere danser de på gulvet. Små spotlights giver en solstråle effekt og senere underbygger LED-effekterne bidragets titel med en slags hurricane grafik. Vi får en magisk slutning, hvor de gyldne farver slår igennem samtidig med Edens høje toner.

Meget følelsesladet optræden og koreografi og en sang, der kan klare sig rigtig flot i juryafstemningen. Israel bør under alle omstændigheder være blandt de sikre finalister.

15. Norge

Gåte leverer et show, der langt hen ad vejen ligner det, vi så i Norge. But why fix it if it ain’t broken? Vi ser en vandeffekt, ligesom der er tilføjet masser af røg.

Fansene er ikke så begejstrede for Ulveham, men jeg tror TV-seerne vil tage rigtig godt i mod det her flotte bidrag, som både visuelt, genre- og sprogmæssigt samt vokalt skiller sig ud. Jeg synes Gunhill var en smule usikker i dele af bidraget her til aften, dog ikke nok til bekymring.

Det er meget tydeligt, at Gåte har adskillige års erfaring som live band, og alle medlemmer af bandet shiner hver især i deres rolle.

Norge bør være endnu en sikker finalist.

16. Holland

Taget letter næsten, da den hollandske Europapa indtager scenen. Joost er på scenen med 2 dansere og en mand i fuglekostume. Han er uden tvivl en person, man ikke lige glemmer. Men jeg synes faktisk Joosts optræden frem mod det sidste minut bliver en smule statisk uden så meget at byde på udover hans gakkede fremtoning. På LED-skærmen ser vi forskellig mad og spil grafik.
“2 Unlimited-afslutningen” og Joosts’ dans får publikum til at gå amok, men jeg synes stadig, at der mangler noget. Europapa stiller ikke så store krav til Joosts vokale formåen, og langt henad vejen er det fint. Jeg synes dog, der er en lidt forkert tone i omkvædet?

Den emotionelle afslutning giver bidraget en kontrast til det fokus, der performancemæssigt har været på humoren i resten af bidraget.
Holland er en sikker finalist og kan også vinde semifinalen, men jeg tror ikke Joost kan blande sig i topdysten – især fordi juryafstemningen nok vil placere ham relativt lavt.

Opsamling

Baseret på det, jeg har set ved aftenens 2. generalprøve, har jeg nedenstående bud på semifinalens resultat. Du kan se et udvalg af klip fra 1. generalprøve på semifinale 2 nederst i artiklen (Vi må dele 2 minutters video samlet).

Sikre finalister:

  • Holland
  • Schweiz
  • Israel
  • Grækenland
  • Norge

Sandsynlige

  • Georgien
  • Armenien
  • Østrig

På grænsen

  • Danmark
  • Belgien
  • Estland

Usikre (efter sandsynlighed)

  • Malta
  • Letland
  • Tjekkiet
  • San Marino
  • Albanien