Her er Danmarks største konkurrenter!

I morgen aften kl. 21:00 lyder Eurovision-hymnen Te Deum, hvilket indikerer, at den 56. udgave af Eurovision Song Contest har taget sin start. Esprit-arenaen i Düsseldorf er klar, de 3 værter Anke Engelke, Stefan Raab er klar og efter 2 indledende semifinaler tirsdag og torsdag i denne uge, har vi fået 38 semifinalister skåret ned til 20, som sammen med The Big 5 udgør finalens 25 bidrag.

Når afstemningen er slut, så kan et af disse lande kalde sig Eurovision Song Contest-vinder 2011. Det kunne meget vel være Danmark, som med A Friend in London virkelig har imponeret alt og alle i Düsseldorf.

Advertisement

Her og nu skal vi kigge lidt på hvilke lande, du skal lægge særligt godt mærke tid, når showet løber over skærmen imorgen aften, nemlig de bidrag, som fans, bookmakere osv. spår en topplacering.

Hvad siger Fans og bookmakere ?

Der er ca. 10 sange, som ifølge bookmakere, fans og presse i Düsseldorf, i øjeblikket lader til at have en chance for at vinde Eurovision Song Contest.

UNGARN


Der gennemføres hvert år adskillige polls og afstemninger blandt fans, både på facebook og på forskellige fan-websites. Ifølge den store finske Pre-chart på Escstats.com , så hedder årets vinder Kati Wolf og kommer fra Ungarn. Kati ligger også pænt til i GEEs egen afstemning, hvor hun pt. besidder 7. pladsen. Hun er desuden blandt de kunstnere, som har fået mest omtale i diverse forums og må betegnes som en af de helt store fanfavoritter.
Under prøverne har Kati imidlertid skuffet en smule, og er tydeligt presset under sangens høje toner. Med en startlodtrækning, som placerer Ungarn ligefør 3 andre favoritter fra hhv. Irland, Sverige og Estland, og med en startposition, der hedder nr. 5 af 25, så er jeg bange for at Katis dejlige dansehit “What about my dreams” komme til at skuffe de mange fans, som holder med ungarn i år.
Placering ifølge bookmakerne: Nr. 9

FRANKRIG


En andet navn, som går igen helt i toppen af diverse polls, er verdens yngste tenor: den 21-årige franskmand Amaury Vassili, som repræsenterer Frankrig. Amaury er i skrivende stund suverænt nummer 1 i den afstemning, som har kørt på GEE med over 700 points ned til nærmeste konkurrent og også bookmakerne har haft Frankrig som nummer 1, siden sangen blev offentliggjort.
Ved prøverne i Düsseldorf har Amaury virkelig imponeret med sin fantastiske stemme og sit nærvær, som sammen med en imponerende scenebaggrund, giver showets største vel nok wow-oplevelse. Dertil kommer at de fleste af favoritterne fra semifinalerne kommer før Frankrig, og hermed kan Amaury overskygge alle disse med sin flotte performance. Mit bedste bud er at det bliver Paris 2012.
Placering ifølge bookmakerne: Nr. 1

UK

I toppen hos såvel bookmakere og fans finder vi også det gendannede boyband Blue, som i år repræsenterer Storbritannien, med sangen “I can”. Det er et virkelig stærkt popnummer, og drengene fra Blue har fordel af en fortid som popikoner i hele Europa. Rent vokalt har der dog været problemer under de tekniske prøver i Düsseldorf, men deres performance er forbedret under generalprøverne og Blue virker med deres iøjnefaldende koreografi og boyband-look som endnu en udfordrer til Eurovision-titlen.
Placering ifølge bookmakerne: Nr. 4

AZERBAIJAN

Azerbaijan har siden deres debut i Eurovision i 2008, vist 3 flotte bud på en Eurovision-vinder og det er indtil videre blevet til en 3.plads, en 5. plads og en 8. plads. I år er de igen blandt både bookmaker- og fanfavoritterne. Det er duoen Ell/Nikki, som godt kun minde om Justin Timberlake og Jennifer Lopez, der repræsenterer The Land of Fire. Duoen er sammensat specielt til lejligheden og synger den smukke kærlighedssang “Running Scared”. Der har også her været problemer rent vokalt, primært med Nikkis stemme, men ellers så er helhedsindtrykket rigtig godt og rent visuelt er bidraget helt i top.
Azerbaijan er et land, som har mange nabolande og altid får mange stemmer. Med dette in mente og med start nummer 19, så er Azerbaijan igen i år blandt udfordrerne til sejren i Eurovision Song Contest.
Placering ifølge bookmakerne: Nr. 3

BOSNIEN

En sang, som før har været blandt bookmakernes topkandidater og ligger meget højt på min liste er Bosniens Dino Merlin, som synger “Love in Rewind”. Det er 3. gang Dino medvirker ved Eurovision Song Contest og det gør han med en finurlig lille sang med masser af charme. Efter finalelodtrækningen igår, hvor uheldige Dino trak den berygtede start nummer 2, er bidraget steget lidt i odds, men ligger stadig lige omkring Top 10. Det tror jeg er noget lavt og jeg kunne godt se Dino synge sig i Top 5, på trods af en tidlig start, også taget i betragtning af, at juryen bør være professionelle nok til at se udover startrækkefølge.
Placering ifølge bookmakerne: Nr. 11

SVERIGE

Sverige er en anden af de store fan-favoritter, men under prøverne har der været stor nervøsitet blandt fansene, fordi det svenske sceneshow har voldt så mange problemer. Problemet har været den glasboks, som Eric Saade anvendte i den svenske finale, og som han til sidste smadrer. Denne sidste del, har imidlertid ikke virket, hvilket nok også er det, der har påvirket Erics øvrige performance, herunder hans vokal, som ikke har været i top. Men igår kom så forløsningen; Sverige i finalen, selvom det svenske flag først blev udtrukket, som det sidste af de 10 finalister.
“Popular” er et moderne, shclagerinspireret pophit med en meget effektiv koreografi og med en iøjnefaldende gimmick i form af glasboksen, der smadres. Jeg tvivler på at sangen kommer helt til tops, især taget i betragtning af sangens tekst, som ikke kan have taget mange minutter at skrive. “I will be popular” lyder mest som en 5-årigs drøm og kunne ligeså godt have deltaget i britisk børne-MGP. Hvis vokalen ikke forbedres markant, så tror jeg Saade får svært ved at nå toppen, når juryen har 50% af stemmeretten og der er adskillige bidrag med langt mere substans.
Placering ifølge bookmakerne: Nr. 10

ESTLAND


Et andet moderne pophit leveres af Getter Jaani fra Estland, som også både bookmakere og fans helt fra starten af, har været enige om, er blandt top 5-kandidaterne. Det er en catchty sang, med et stærkt omkvæd og en sangerinde, som både hvad angår performance og udstråling har en del ligheder med Lena.
Placering ifølge bookmakerne: Nr. 5

FINLAND


Efter Paradise Oscars flotte performance i semifinale 1, med den smukke Da da dam, så er bidraget steget adskillige pladser hos bookmakere, som i øjeblikket har bidraget på en 8. plads. Singer Songwriter-stilen minder meget om sidste års Tom Dice fra Belgien. Det er back-to-basics, enkelt og på samme tid både vokalt og visuelt imponerende flot.En sang, som vil ligge højt hos både jury og seere.

Placering ifølge bookmakerne: Nr. 8

IRLAND

En sang, som først her til slut er kommet helt til tops hos bookmakerne, er de irske tvillinger Jedward, som fansene måske har haft et lidt mere lunkent forhold til. Sagt på en anden måde, enten hader man Jedward eller også elsker man Jedward. Jeg hører til den sidste gruppe, og har fulgt alle pressemøder, som de 2 speedsnakkende tvillinger har afholdt. Hos søgemaskinen Google, har man en såkaldt Prognose-Gadget, som hvert år forudsiger resultatet af Eurovision Song Contest. I øjeblikket ligger Jedward og Lena side om side med 167 points øverst på listen. Jeg tror måske at en Jedward-sejr er lige lovlig højrt skudt. Seerne vil uden tvivl sende mange stemmer afsted med irsk afsender, men jeg er ikke sikker på juryens reaktion. Sikkert er det, at folkene bag den irske performance, har gjort et fantastisk stykke arbejde og at Lipstick udover at være utrolig catchy, også ser fantastisk ud rent visuelt.
Placering ifølge bookmakerne: Nr. 2

TYSKLAND


Endelig er der hjemmebanens darling, tyske Lena, som stiller med et nummer i en helt anden genre end sidste års Satellite. Taken by a stranger en mere mystisk og dyster sang, som efter min mening er klasser over Satellite. Den vil uden tvivl skille sig ud både pga. genre, det mystiske sceneshow og fordi det er velkendte Lena, der synger. Om den er for “mærkelig” til Eurovision-publikummet, som kun hører sangen én gang, er uvist, men et godt og meget modigt valg, truffet af det tyske værtsland.
Placering ifølge bookmakerne: Nr. 7

Til sammenligning ligger Danmark pt. med odds, der svarer til en 6. plads i konkurrencen.

Hvad siger Google ?

Google har en såkaldt IGoogle Prognose Gadget, som baseret på Googles søgedata viser, hvor populær hver deltager er og på den baggrund udregner, hvilken score de ville få, hvis afstemningen fandt sted i dag! Da 50% af stemmerne bliver afgivet af en jurym så er det vanskeligere at forudsige dette, end med den åbne afstemning.
I skrivende stund, ser det ud som om sejren i Eurovision Song Contest 2011 ifølge Google, skal findes mellem irske Jedward og tyske Lena.
Google har ligesom bookmakerne Danmark på en solid 6. plads.

Se videoer fra favoritterne