Danmark reddet af Juryen!

Idag blev resultatet af jury-afstemningen offentliggjort og der er både positive og negative overraskelser for Danmark. A Friend In London og Danmark kan kun være tilfredse med juryens indførelse. Havde resultatet været op til tv-seerne i de 43 EBU-lande, så var de danske drenge endt på en skuffende og meget overraskende 18. plads.

På den positive side, så var juryen vilde med Danmark og gav A Friend in London nok points til en 3. plads.

Advertisement

Indledningsvist skal vi kigge på de 2 semifinaler, og her var der også uenighed imellem tv-seerne og juryen. I figuren herunder ses først juryens stemmer, så tv-seernes stemmer og endelig den totale stilling. De lande, som er markeret med fed skrift, er de lande, der var uenighed om (I forhold til kvalifikation/ikke kvalifikation).

Der var stor uenighed om Lithaun, som ifølge juryen skulle have vundet semifinale 1 og Rusland, som tv-seerne elskede og placerede på en 4. plads, mens juryens noget mere kølige forhold til sangen og en 16. plads gjorde, at Alex Sparrow måtte tage til takke med en 9. plads i semifinalen.
Endvidere havde juryen San Marino på en 8. plads, mens tv-seerne placerede Senit på en ultimativ sidsteplads.

Der er 2 lande, som ville have kvalificeret sig til Finalen, hvis Juryens havde haft fuld magt, nemlig San Marino og noget overraskende Glenn Vella fra Malta. Omvendt så var tv-seerne ikke til retro 60’er motown-musik og serbiske Nina var således ikke nået finalen, hvis tv-seerne, som i “gamle dage” havde haft enevælde.
Lithaun og Schweiz, som hos tv-seerne ligger lige udenfor Top 10, var altså heller ikke gået i finalen, såfremt afgørelsen alene havde lagt hos tv-seerne.
Derimod var forhåndsfavoritterne Tyrkiet og Norge blandt tv-seernes finalister. Det samme var Armenien, som dog pga. lave points hos juryen ikke klarede skærene.
Tankevækkende er det også, at se den næsten lige stilling i midten af feltet, hvor kun 1 point skiller Schweiz, som kvalificerede sig med 55 points og Armenien og Malta, som var utrolig tæt på med 54 points.

I Danmarks semifinale, som ses herunder, var uenigheden knap så stor. En af de store overraskelser består i, at juryen ikke ville have stemt Dino Merlin videre til finalen, mens tv-seerne havde “love in rewind” på en 2. plads.
Estland kvalificerede sig med hjælp fra juryen, mens tv-seerne fravalgte Belgien og Slovakiet, som Juryen havde blandt de 10 finalister.

Juryen elskede ikke Belarus, og pga. de få points, som landet scorede hos juryen, så blev det altså ikke til den finaleplads, som tv-seerne ville have tildelt “I love Belarus”.
Derimod så lykkedes det Moldova, at få nok tele-stemmer til at kvalificere sig på trods af juryens 13. plads.

Igen var der kun 1 points, der skilte Moldova på en 10. plads og meget overraskende Belgien, som var “bundscorer” i mange fanpolls op til Eurovision Song Contest. En 11. plads blev det til i den samlede stilling og en overraskende 12. plads hos tv-seerne.

I finalen var der heller ikke enighed omkring resultatet. I Toppen var Azerbaijan det eneste land, som gik igen i Top 5 hos både jury og tv-seere. Den største uenighed i finalen, var der omkring A Friend in London. Juryen elskede “New Tomorrow” og gav bronze i juryafstemningen. Meget værre ser det ud hos tv-seerne, som meget overraskende tildelte Danmark en 18. plads i finalen.

Juryen faldt for afslappede jazz-toner med vinderen af San Remo-musikfestivallen “Madness of love”, mens tv-seerne var mere til romatik i form af den Azerbaijans vindersang “Running scared”. Ikke så overraskende var det at tv-seerne også var vilde med smadret glas og lækker dansekoreografi fra svenske Eric Saade.

En større overraskelse er nummer 3 hos tv-seerne, nemlig den lidt specielle duo Stereo Mike og Loukas Giorkas fra Grækenland, som ville have fået bronze i den “gamle” afstemingsform med fuld magt til tv-seerne.

I forhold til det endelige resultat, så var juryen mest uenig mht. Slovenien og Østrig, som ville være endt i Top 5, hvis det var op til juryens stemmer. UK og Rusland i den modsatte ende er derimod blevet trukket ned af juryen, som har de 2 lande på hhv. en 22. og en 25. plads (sidsteplads.)

Hos tv-seerne så ses de største afvigelser hos Danmark, Slovenien og ØStrig, som altså ikke faldt i tv-seernes smag, mens Rusland stod til en pæn 8. plads hos tv-seerne.

Italien som hos juryen vandt en overbevisende sejr på 69 points ned til Azerbaijan, endte hos tv-seerne på en 11. plads, og skulle efter alt at dømme ikke have ret mange points mere hos seerne for at sejre i det samlede resultat.

Det er også værd at bemærke, hvor tæt stillingen er i toppen i seer-afstemningen, med 2 points mellem vinder og nummer 2, og kun 10 points mellem 3. pladsen og 5. pladsen.

Kigger man på forhåndsfavoritterne, så var det altså kun Azerbaijan og Danmark, der også klarede sig godt hos juryen, mens tv-seernes resultat i højere grad korresponderer med bookmakernes odds.
Den helt store overraskelse er stadig Frankrig, som juryen meget overraskende kun gav points nok til en 12. plads. Ligeledes troede mange på en pæn juryscore til Schweiz og Finland, som altså også udeblev.