Sverige: Optakt til Melodifestivalen 2019 – 1. Delfinale i Göteborg

Foto: SVT

Lørdag den 2. februar begynder årets Grand Prix cirkus i Sverige, når Melodifestivalen for 18. gang er på rundtur i 6 byer for at finde ud af, hvem der skal repræsentere Sverige i Israel til Maj.

Årets værter er de tidligere Melodifestivaldeltagere Sarah Dawn Finer og Eric Saade, som får selskab af de 2 komikere Marika Carlsson og Kodjo Akolor.

Den første delfinale løber af stablen i Scandinavium i Gøteborg, og det er 17. gang i træk, at turneen kommer forbi Sveriges næststørste by, som også husede Eurovision-finalen i 1985.

Advertisement

I delfinalen deltager 7 forskellige hold af håbefulde sangere og sangskrivere, og reglerne er, at 2 af sange går direkte til Finalen, 2 sange går til Andra Chancen og de sidste 3 er ude af konkurencen.
Lad os hilse på de deltagende.

1. Nano – Chasing Rivers 
Sangskriver(e): Lise Cabble, Linnea Deb, Joy Deb, Thomas G:son, Nano Omar

Nano lærte vi at kende under Melodifestivalen 2017, hvor han charmerede de svenske seere i finalen og sang sig til en fornem 2. plads med den følsomme “Hold On”. Nu er en han tilbage med en sang, som er skrevet af 4 Eurovision-vindere, inkluderet vores egen Lise Cabble, der hermed gør debut i Melodi festivalen. Vi kipper selvfølgelig med det danske flag i GEE-redaktionen og håber på det bedste.

2. High 15 – No Drama 
Sangskriver(e): Joy Deb, Linnea Deb, Kate Tizzard

High 15 er debutanter i Melodifestivalen og består af de unge piger Lleucu Young, Tiana Salomon, Amie Parfitt og Alva Lindgren. De har spillet sammen i 3 år, og deres stil er mest pop og RnB. Pigerne blev offentligt kendt via deres youtube-kanal for nogle år siden, og i 2017 kom de rigtigt ud i stuerne hos det svenske folk, da de deltog i tv4 programmet Talang, hvor de nåede til Semifinalen.
Deres sang er skrevet af bla Joy og Linnea Deb, som har skrevet Eurovision-vinderen fra 2015 “Heroes”

3. Wiktoria – Not With Me 
Sangskriver(e): Joy Deb, Linnea Deb, Wiktoria Johansson

22-årige Wiktoria har sunget hele sit liv og deltog som ganske lille i Lilla Melodifestivalen i 2011 med en selvskrevet sang. Det var dog først i 2016, at det svenske folk for alvor fik øjnene op for den store stemme. Det skete, da hun deltog i Melodifestivalen med sangen “Save Me” og fik en 4. plads i finalen. Året efter i 2017 deltog hun igen i Melodifestivalen med fanfavoritten “As i lay me down” som fik en 6. plads i finalen.
Årets bidrag har hun skrevet sammen med Joy og Linnea Deb, som foruden Eurovision-vindersangen “Heroes” også står bag sveriges bidrag fra 2013 “You” med Robin Stjernberg

4. Zeana feat. Anis Don Demina – Mina bränder 
Sangskriver(e): Thomas G:son, Jimmy Jansson, Anis Don Demina, Pa Moudou Badjie, Robin Svensk 

Zeana deltog i Idol i 2016, hvor det blev til en 12. plads, og senere fik hun et mindre hit på Spotify, da hun skrev en sang til den svenske skokæde “Din Sko”.
Anis Don Demina er sanger og DJ. Han har optrådt på som DJ på klubber rundt om i verden, bl.a. i London og Dubai. Han er dog mest kendt for at spille saxofon til Samir og Viktors Melodifestivalbidrag fra 2018, “Shuffla”. Han samarbejdede også med Samir og Viktor, da de sammen skrev Sveriges officielle vm-sang i 2018 “Put your hands up for Sverige”.
Sangen har han skrevet sammen med Melodifestival-veteranerne Thomas G:son og Jimmy Jansson samt Pa Moudou Badjie, kendt fra gruppen Panetoz som også har medvirkdg i Melodifestivalen.

5. Arja Saijonmaa – Mina fyra årstider 
Sangskriver(e): Göran Sparrdal, Arja Saijonmaa 

Arja Saijonmaa er med hendes 74 år én af de store veteraner i årets Melodifestival. Med sin finsk-svenske klang har hun indspillet 35 albums igennem karrieren – med meget forskellige genrer fra pop til jazz og klassisk. Hun deltog for første gang i et Grand Prix i 1971, da hun var en del af det finske Grand Prix med sangen “Talvilintu”.
I 1987 var hun tæt på sejren, da hun med sin “Högt över havet” var sølle 1 point fra Lotta Engberg, som fik billetten til Belgien. Den er dog blevet til en af de store klassikere gennem årene. I 2000 var Arja en af 10 tidligere deltagere, som var værter i konkurrencen. Et år der nok mest huskes for pauseunderholdningen, som var et bombastisk medley af Melodifestival-sange gennem tiderne, tilsat et fatastisk show.
I 2005 gjorde Arja comeback med sangen “Vad du än trodde så trodde du fel”, som dog ikke nåede samme højder som i 1987, og bl.a. blev slået af Sanne Salomonsen i semifinalen, og blev sidst.

6. Mohombi – Hello 
Sangskriver(e): Alexandru Florin Cotoi, Thomas G:son, Mohombi Moupondo, Linnea Deb 

Mohombi er en congolesisk/Svensk sangskriver- og sanger, som fik sit gennembrud i Melodifestivalen 2005 i gruppen Group Avalon. Han var den første artist, som den verdenskendte producer RedOne fik i sin stald, og det gjorde, at han i 2010 fik et hit rundt om i Europa med sangen “Bumpy Ride”. Ellers har Mohombi samarbejdet med artister som Pitbull og den tidligere Eurovision-deltager Arash.

7. Anna Bergendahl  – Ashes To Ashes 
Sangskriver(e): Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Anna Bergendahl.

Anna Bergendahl fik sin debut på svensk tv, da hun i 2008 blev nummer 5 i Idol, hvor hun fik stor ros af dommerne for sin særlige klang. Det var dog først et par år efter, i 2010, at svenskerne for alvor tog hende til sig, da hun overbevisende vandt Melodifestivalen med sangen “This is my life”. Sangen var den første ballade til at vinde, siden Jill Johnson sang “Kårleken är” i 1998.
Desværre for Anna og Sverige var det også første og hidtil eneste gang, at landet missede Eurovision-finalen, da de med en 11. plads var 5 point fra Cypern, som fik den sidste plads i finalen. Lidt tragikomisk er det, at Sverige gav Cypern 6. point, så at deres egne point var faktisk afgørende for, at de ikke gik videre.

Det skabte lidt af et ramaskrig i Sverige, at de missede finalen, og det skulle bl.a. gå ud over Danmarks bidrag “In a moment like this”. Ved indsendelsen til Melodifestivalen var sangen blevet sablet ned af juryen, og efterfølgende sendt ind til den danske udvælgelse, hvor den som bekendt endte med at få en 4. plads i Eurovision. Den ville de nok godt havde haft i Sverige 🙂

Sverige er dog kommet godt efter det siden da, med 2 Eurovision-sejre og lutter finalepladser.
Efter Eurovision fortsatte Anna med at spille musik, men besluttede for nogle år siden at fokusere på sin læreruddannelse. Nu er hun imidlertid tilbage i rampelyset igen.
Sangen er skrevet af Erik Bernholm og Thomas G:son, som netop skrev Danmarks bidrag i 2010, og Bobby Ljunggren, som skrev Annas vinderbidrag i 2010. Så det er nogle erfarne herrer, Anna har bag sig.

Hvordan det kommer til at gå, finder vi ud af lørdag den 2. februar kl 20.00 på SVT1.

NU KÖR VI!


Comments are closed.