I aften finder Sverige deres vinder i en stærk finale, men hvem bliver det ifølge GEE’s Melfest ekspert?

Foto: Stina Stjernkvist

Endelig kommer dagen, som alle Melfest fans har ventet på. Efter en Andra Chancen uden de store overraskelser, så er der nu 12 bidrag, som skal dyste i den store finale. En finale som undertegnede synes er den stærkeste i nyere tid. Alle de sange, som skal være i finalen, er i finalen, og så er der også plads til et par svenske favoritter, som på papiret ingen chance har.

Denne uge er det Christer Björkmans sidste show som schlagergeneral, så han er igen vært for showet. Denne uge har han skuespilleren og sangeren Shima Niavarani og manden bag Sveriges sidste Eurovision sejr Måns “Mums Mums” Zelmerlöw ved sin side. Noget som skribenten glæder sig til.

Advertisement
Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Startrækkefølgen i finalen

StartArtist og sang
1Danny Saucedo – “Dandi dansa” 
2Klara Hammarström – “Beat Of Broken Hearts” 
3Anton Ewald – “New Religion” 
4The Mamas – “In The Middle” 
5Paul Rey – “The Missing Piece” 
6Charlotte Perrelli – “Still Young” 
7Tusse – “Voices” 
8Alvaro Estrella – “Baila Baila” 
9Clara Klingenström – “Behöver inte dig idag” 
10Eric Saade – “Every Minute” 
11Dotter – “Little Tot” 
12Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem” 

Optakt til finalen

Det store samtaleemne i Sverige inden finalen er ikke engang de favoritter, som jeg vil nævne senere i artiklen. Det, som mange har talt om siden Andra chancen, er debutanten Clara Klingenström, som ud af det blå nu er den næstmest streamede sang efter Tusse, men med Eric Saade haltende få skridt efter sig. Der er før sket store overraskelser med Andra Chance bidrag med først “Min kärlek” med Shirley Clamp og “Snälla Snälla” med Caroline af Ugglas, som begge blev nummer to. Og så er der selvfølgelig Robin Stjernberg, der vandt det hele i 2013. Jeg tror Clara kommer til at overraskelse i finalen.

Prøverne til finalen er gået stabilt til. Der har dog været lidt problemer med Dotters nakke, så hun har optrådt under de fleste af hendes prøver med en halskrave på, men alt skulle være klart til, når det går løs. Hun kæmpede dog under juryprøven fredag aften, som jo er ret vigtig, hvis man vil vinde, men klarede sig igennem trods smerter.

Nogle andre, der kæmpede, er vores glade venner i Arvingarna, som måtte synge om til juryprøven pga. en fejl i deres første optræden, men her har vi 4 fyre, som faktisk før i 1999 måtte synge om fordi Caspars mikrofon ikke virkede, og som har optrådt sammen i 30 år, så det tog de i stiv arm.

Tusse har været stabil til hans prøver, men han er begyndt at mærke favoritværdigheden og har følt, at han har skulle performe mere, selvom det kun har været prøver. Af en ung fyr på 19 år så er jeg vildt imponeret af hans energi, og særligt hans stemme. Der er en grund til at han vandt Idol, og er blandt årets favoritter.

Sidste års vindere The Mamas synger også så fuglene synger, men det virker som om at der selv kan være nerver på hos de store stemmer. I Jury finalen i et af partierne gik det lidt galt for Dinah Yonas Manna, som lød lidt off. Spændende om juryerne kan se bort fra det, for resten af sangen var ren nydelse, som vi kender dem. De samme Mamas skal faktisk give vindertrofæet “Sangfuglen” til vinderen, så det er spændende hvad der sker hvis de selv vinder.

Hvem vinder Melodifestivalen 2021?

Det store spørgsmål er så hvem der vinder? Det skal lige siges at det er skribentens personlige holdning, så hvis det går galt, så er jeg klar på shitstorm.


Der er endnu engang i år en international jury, som består af Albanien, Nederlandene, Schweiz, Israel, Island, Frankrig, Cypern og Storbritanien. Sidstnævnte jury, som ellers har været med alle år siden de begyndte med internationale juryer, var i år blevet droppet i forhold til Hviderusland. Men da der begyndte at komme shitstorm til SVT pga. den verserende sag, og at den frie presse og ytringsfriheden ikke rigtig findes i landet, blev Hviderusland droppet.

Dog er det overraskende, at SVT har hevet UK med igen. Ud af de år, de har stemt, har de kun givet vinderen 12 point 2 gange, og begge Eurovision-vindere i nyere tid har kun fået 6 point (Loreen) og 8 point (Måns). Mens artister som Samir og Victor, Danny Saucedo og Wictoria har fået deres 12 point gennem tiden.

Jeg tror, det kommer til at stå mellem 3 med en stor dark horse bagfra. Dem, alle taler om, er Eric Saade, Tusse og Dotter, men som min gode ven Torbjörn Ek, som dækker Melodifestivalen for Aftonbladet, har sagt hele ugen, man må IKKE undervurdere The Mamas, som mange gjorde sidste år.


Mit bud er at Eric vinder Juryen, Tusse vinder publikum, Dotter og Mamas får mange blandet stemmer, og Clara Klingenström får mange publikum stemmer, og det bliver årets top 5. Det skal dog siges at pga. corona har der ikke været de sædvanlige publikums afstemninger som altid er efter Fredagens generalprøve, så man ved ikke hvad folket vil synes godt om i år. Jeg regner dog med en lige så spændende afstemning som sidste år.

Jeg tror slutstillingen bliver denne her, kan ikke rigtig se andre i top 5 end disse, men om rækkefølgen er rigtig må tiden vise.
1. Eric Saade
2. Tusse
3. Dotter
4. The Mamas
5. Clara Klingenström.

Jeg glæder mig til at afslutte en fantastisk Melfest sæson af, og i kan godt glæde jer til en god finale..

Kig med i aften kl. 20.00 på SVT.

God Fornøjelse.

Comments are closed.