Veteraner og en ukrainsk flygtning dyster i delfinale 2 i Sverige

Så kom vi i gang med Melodifestival cirkusset anno 2023, og undertegnede sad på 2. række i Gøteborg og fulgte godt med i det hele, både på scene og backstage. Af finalister var det ikke den store overraskelse, at der blev plads til Jon Henrik Fjällgren, Act North & Adam Woods, der senere fik selskab af Tone Sekelius, som kæmpede en brav kamp imod Victor Crone, som måtte nøjes med en semifinale plads.

I denne uger går turen til til Linköping, som er en af de byer, der går meget op i når cirkusset kommer forbi, og Saab Arena er altid en fornøjelse at besøge.

Advertisement


Lad os hilse på ugens artister.

“All My Life (Where Have You Been)”
Wiktoria

Sangskrivere: Herman Gardarfve, Melanie Wehbe, Patrik Jean, Wiktoria Johansson


Wiktoria er tilbage i Melodifestivalen for fjerde gang. Hun har over 100 millioner streams på Spotify, og det skyldes bl.a. hendes sange fra 2016 og 2017 “Save me” og “As I lay me down”, som blev store radiohits. Hun er i dag blevet 26 år, og har sunget i store tv-shows, sunget duet med Michael Bolton og præsenteret Sveriges point til Eurovision.
Sangen har hun skrevet med det samme team, der skrev vindersangen i 2020 “Move”.


“Comfortable”
Eden
Sangskrivere: Benjamin Rosenbohm, Eden Alm, Emil Adler Lei, Julie Aagaard


Eden er 22 år og har haft stor fremgang på Tiktok, hvor hun optræder med personlige fortællinger og sange. Hun deltog i Idol i 2019 men nåede kun til den første fredag aften. Eden er den første binære person, der deltager i Melodifestivalen. Hun lever privat med sin kæreste Sara Songbird, der også er en kendt influenser.
Sangen har hun skrevet sammen med det danske team Julie Aagaard, Emil Lei og Benny Rosenbohm. De mødtes på Warner Camp i Skåne, som arrangeres af en anden af ugens sangskrivere Anderz Wrethow, og der fandt de kemien og skrev en sang sammen, som nu er her. Julie og Benny har prøvet Melodifestivalen før, men det er første gang for Emil.


“Grytan”
Uje Brandelius
Sangskriver: Uje Brandelius


Uje er en kendt personlighed i Sverige. På cv’et kan han skrive sanger, skuespiller, sangskriver, radiovært, forfatter, og regissør. Han startede sin musikalske karriere i bandet Doktor Kosmos i 90’erne med stor succes. I 2015 kom han med albummet “Spring, Uje, spring“, men blev kort tid efter ramt af parkinson sygdom. Det gjorde, at han lavede et skuespil af samme navn, som har vundet mange priser bl.a. 2. Guldbagger.


“On My Way”
Panetoz
Sangskrivere: Anders Wigelius, Daniel Nzinga, Jimmy Jansson, Nebeyu Baheru, Njol Badjie, Pa Modou Badjie, Robert Norberg

Humørbomberne fra Panetoz er igen med i Mello. De fik deres store gennembrud i 2012 med sangen “Dansa Pausa” som blev et stort hit. De har deltaget to gange før. Først med sangen “Efter Solskin” som gik direkte til finalen i 2014, og i 2016 gik de videre til finalen via andra chancen med sangen “Häll om mig hårt”. De er kendte for deres glade musik, som man kan synge med på. Jeg tror vi får det samme at se i år.


“Now I Know”
Tennessee Tears
Sangskrivere: Anderz Wrethov, Jonas Hermansson, Thomas Stengaard, Tilda Feuk


Bandet består af sangerne og sangskriverne Jonas Hermansson og Tilda Feuk og er en country duo. De startede samarbejdet i Nashville, hvor de skrev sange med Billy Burnette fra Fleetwood Mac, siden har de rejst mange gange tilbage for at skrive musik i countrybyen. Gruppen blev i 2022 den første signing i en anden melodifestival-deltager Jill Johnsons nye selskab Jimajomo.
Sangen har de skrevet sammen med den danske veteran og Eurovision-vinder Thomas Stengaard som i de sidste 10 år har deltaget flittigt i forskellige landes finaler med forskellige genrer, og har deltaget i Eurovision flere gange, mest kendt er dog vinderen fra 2013 “Only Teardrops”


“Never Give Up”
Maria Sur
Sangskrivere: Anderz Wrethov, Laurell Barker


18-årige Maria er født og opvokset i Zaporizjzja i Ukraine, hvor hun deltog i landets udgave af The Voice inden krigen brød ud. Da russerne angreb Kiev, flygtede hun med sin mor til Sverige, hvor hendes moster bor. Hendes far måtte blive i Ukraine. I Stockholm vidste Maria ikke hvad hun skulle lave, men da hun kunne synge, gik hun på google for at søge på forskellige artister og prøvede at skrive til dem. Der var kun en, der svarede hende og heldigvis for hende var det tidligere deltager og vært Sarah Dawn Finer, der anbefalede hende til showet ”Hela Sverige skramlar”, der samlede 80 millioner ind til Ukraine. Maria imponerede med hendes udgave af Destiny Child’s ”Survivor” og gjorde, at Sverige fik øjnene op for hende. Hun blev signet hos de gode folk hos Warner Music og udgav singlen ”That’s The Way” som gav hende tv tid i andre programmer. Hun går på en akademiskole i Stockholm og læser kunst på afstand i Kiev, og nu en del af Melodifestivalen.


“Mer av dig”
THEOZ
Sangskrivere: Axel Schylström, Jakob Redtzer, Peter Boström, Thomas G:son


17 årige THEOZ fik sit musikalske gennembrud i Melodifestivalen sidste år med sangen “Som du vill”, der gik til finalen via Andra Chancen, en sang der lå top 10 længe og gav ham mulighed for at komme med på årets Diggiloo turne. Med 2 millioner følgere er han en af Sveriges mest populære influensers, og det var også det, der gjorde at han “Shufflede” for Samir og Viktor i 2018 på en skærm bagved, da han var for ung til at stå på scenen.
Sangen er skrevet af teamet bag Euphoria Thomas Gson og Peter Boström, der begge deltager med flere numre i år.

Det var lidt om årets deltagere i denne uge. Jeg kan glæde folk, der er vilde med Linda Bengtzing og Magnus Carlsson, at der vil komme en gang underholdning med dem på scenen, som jeg tror bliver uforglemmelig.

Hvem går videre fra delfinale 2?

I sidste uge fik jeg 4/4 i mine gæt, det vil jeg godt igen i denne uge, så jeg tror disse går til finalen og semifinalen (dog uden at have set prøverne).
Finalen – Maria Sur og THEOZ
Semifinalen – Panetoz og Wiktoria

Det kan som altid ses på svt1 kl 20.00, men hvis man skal se det danske grandprix, kan det ses bagefter på svtplay.
God fornøjelse – NU KÖR VI!