Ukraine: Optakt til Vidbir – duel mellem favorit og comeback?

Kilde: Eurovision.tv

Lørdag aften er det tid til årets Vidbir – Ukraines nationale finale. 11 sange deltager, og forhåndsinteressen koncentrerer sig især om to af sangene.

I 2016 arrangerede ukrainsk tv første gang sangkonkurrencen “Natsionalnyi Vidbir”, i daglig tale Vidbir, hvilket oversat til dansk betyder – National finale. Siden da har det været meningen, at vinderen af Vidbir skulle repræsentere Ukraine ved Eurovision. Det er dog ikke altid sket. Således trak Maruv sig i 2019, og i 2020 blev Eurovision aflyst. I 2021 afholdt man ikke Vidbir, men udvalgte 2020-vinderen af Vidbir, Go_A, som deltager. I 2022 blev Alina Pash diskvalificeret, efter hun ellers havde vundet Vidbir med “Shadows Of Forgotten Ancestors”. Det gav plads til, at Kalush Orchestra kunne deltage i Eurovision, hvilket jo gav Ukraine sin tredje sejr. siden de deltog for første gang i 2003.

Advertisement

Skal man tro bookmakerne 1XBET og SMARKETS, så vinder alyona alyona og Jerry Heil med sangen “Teresa & Maria”. Således giver begge firmaer blot 1,1 gange indsatsen, hvis de to vinder. For tidligere Vidbir-seere ringer navnet Jerry Heil måske en klokke. Hun har deltaget i Vidbir to gange før, i januar 2020 med sangen “Vegan” og i december 2022 med “When God Shut the Door”. Sidstnævnte var en af de store favoritter til at vinde, men den måtte nøjes med en tredjeplads.

Derudover er der comeback i Vidbir til 2018-vinderen MÉLOVIN. Han vandt dengang med “Under the Ladder”, som fik en 17. plads ved finalen i Eurovision 2018, efter at have fået en sidsteplads hos juryerne og en 7. plads hos seerne. I år er han tilbage med “Dreamer”.

Forud for lørdagens Vidbir blev der udvalgt et online wildcard. Blandt kandidaterne til at få det var Carpet Man, som var en del af Kalush Orchestra i 2022. Han fik dog kun en femteplads, og wildcardet gik i stedet til ANKA med sangen “Palala”.

Vinderen af Vidbir findes ved hjælp af 50% jury og 50% seerafstemning. Pudsigt nok har der også været en afstemning online om, hvem der skulle sidde i juryen, og valget faldt på sanger, musiker og producer Serhiy Tanchynets, Eurovisionvinderen fra 2016 Jamala og Andriy Danylko, bedre kendt som Verka Serduchka. Blandt de afviste kandidater var forsangeren i Go_A Kateryna Pavlenko.

Showet starter lørdag 3/2-24 klokken 17:00, og kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=u7MBtrr3Dis

Hør alle 11 finalesange her:

Artister og sangtitler i Vidbir 2024

Sang nr.ArtistSang
1YAKTAKLalala
2INGRETKeeper
3NAZVASlavic English
4ANKAPalala
5DrevoEndless Chain
6alyona alyona & Jerry HeilTeresa & Maria
7MÉLOVINDreamer
8SKYLERRTime Is Running Out
9ZiferblatPlace I Call Home
10YAGODYTsunamia
11NAHABAGlasss