Ukraine: Girlpower-duo vinder Vidbir efter tumultarisk forløb

Kilde: Youtube - screenshot

Der var masser af girlpower på scenen, da alyona alyona og Jerry Hail vandt Vidbir 2024. Grundet nedbrud på stemmeappen kom resultatet først søndag aften.

På trods af de urolige forhold i Ukraine, så har de heldigvis stadig overskud til at afholde storslåede nationale finaler. Det gjorde de også i år, hvor 11 sange havde fundet vej til Vidbir, som den nationale finale i Ukraine bliver kaldt.

Advertisement

Ikke overraskende vandt alyona alyona og Jerry Heil med sangen “Teresa & Maria”. Sangen hylder stærke kvindelige forbilleder i skikkelse af Moder Teresa og Jomfru Maria – eller Diva Maria, som de kalder hende. De opfordrer kvinder til at tage ansvar for sit eget liv, men mener kun at man som kvinde rigtig kan opnå noget ved at stå sammen – og nu har de altså vundet Vidbir ved at stå sammen om at skrive “Teresa & Maria”, sammen med Ivan Klymenko, som står bag en række bidrag til Vidbir, blandt andet “Stefania”, og Anton Chilibi.

Vinderen af Vidbir blev fundet ved hjælp af 50% jury og 50% seerafstemning. Blot tre personer var der i juryen, nemlig sanger, musiker og producer Serhiy Tanchynets, Eurovisionvinderen fra 2016 Jamala og Andriy Danylko, bedre kendt som Verka Serduchka. Telefonstemmerne skulle afgives på en app, men det viste sig, at den var gået ned under en stor del af showet, og der havde derfor ikke været mulighed for en fair stemmeafgivning. Derfor valgte man at forlænge stemmeperioden et døgns tid.

Selv om det endelige resultat ikke var så overraskende, så antydede dommernes stemmer, at der måske kunne være en overraskelse på vej. Således gav de deres toppoint til undertippede Ziferblat, som dog blot fik en fjerdeplads af seerne. De måtte derfor tage til takke med en andenplads, mens Mélovin tog tredjepladsen.

I løbet af showet var der gensyn med en række af de ukrainske Eurovision-koryfæer. Således optrådte alle tre ukrainske Eurovisionvindere Ruslana, Jamala og Kalush Orchestra, foruden sidste års deltagere Tvorchi, Verka Serduchka og Tina Karol.

Ved Eurovision skal sangen fremføres i første halvdel af første semifinale. Danmark møder således tidligst Ukraine i finalen.

Kilde: Eurovision.tv

Detaljeret resultat af Vidbir 2024:

Sang nr.ArtistSangJurySeereI altPlacering
1YAKTAKLalala610164
2INGRETKeeper82106
3NAZVASlavic English21311
4ANKAPalala5498
5DrevoEndless Chain4379
6alyona alyona & Jerry HeilTeresa & Maria1011211
7MÉLOVINDreamer99183
8SKYLERRTime Is Running Out3697
9ZiferblatPlace I Call Home118192
10YAGODYTsunamia77145
11NAHABAGlasss15610

Hør alle 11 finalesange her: