Island: Lever Bashar Murad op til favoritværdigheden i Söngvakeppnin

Kilde: RUV.is. Grafik: Ómar Örn Hauksson

Efter to semifinaler er Island klar til finale i Söngvakeppnin, og dermed til at finde ud af, om den store bookmakerfavorit Bashar Murad løber med sejren.

Siden Island trådte ind i Eurovision-familien har det været så som så med de gode resultater. Blot 7 gange er de kommet i top 10, ud af 35 forsøg, deraf to andenpladser i 1999 og 2009. Mange troede at det ville lykkes dem at tage sejren i 2020, hvor Eurovision jo blev aflyst, men måske er det i år det endelig vil lykkes for dem at gå hele vejen. Bookmakerne har i skrivende stund Island på en tredjeplads, nok mest på grund af Bashar Murad, som allerede før han blev officielt afsløret som deltager i Söngvakeppnin, og dermed også inden hans sang var offentliggjort, blev hypet en hel del i fankredse. Det er ikke mindst tilskrevet hans palæstinensiske baggrund, så måske er Islands tidlige favoritværdighed også et udslag af verdens urolige tilstand.

Advertisement

Bashar Murad har tidligere haft et samarbejde med Hatari, som skaffede Island en af de førnævnte top 10-placeringer i 2019, og to ud af tre medlemmer af Hatari står da også som sangskriver bag “Wild West”, sammen med Bashar Murad selv. Der er dog tale om et nummer i en noget anden stil end det vi normalt forbinder med Hatari. Her er vi snarere i country-/westerngenren, og kampen mellem det gode og det onde, som vi kender fra westerns går da også ret tydeligt igen i sangen her, ikke mindst i musikvideoen.

Blandt finalens fem bidrag finder vi også Hera Björk, som vi stiftede bekendtskab med i Dansk Melodi Grand Prix 2009, hvor hun fik en andenplads med “Someday”, en sang som sidenhen vandt fanklubafstemningen OGAE Second Chance Contest. Året efter repræsenterede Hera Björk Island ved Eurovision med sangen “Je ne sais quoi”, som fik en 19. plads i finalen, efter at være kommet på en flot 3. plads i semifinalen. Hun forsøgte sig i Söngvakeppnin igen i 2019, men måtte dengang nøjes med en fjerdeplads i finalen. Nævnes kan også Sigga Ózk, som blev nummer fem i Söngvakeppnin sidste år.

Semifinalerne blev afholdt i et tv-studie, men finalen afholdes i Laugardalshöll, en multiarena beliggende i Reykjavik. Værterne er de samme som i semifinalerne, og som sidste år: Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson og Unnsteinn Manuel Stefánsson.

I semifinalerne har der været 100% seerafstemning, men i finalen foregår det sådan, at der først er en runde med 50% seerafstemning og 50% international jury. Top to i den afstemning går videre til runde 2, hvor der er en ny seerafstemning. Stemmerne i den afstemning lægges sammen med dem fra første runde, og der findes en vinder.

Finalen starter klokken 20:45, og kan ses med engelske kommentatorer her: https://www.ruv.is/english eller uden kommentatorer her: https://www.ruv.is/sjonvarp/beint/ruv

Oversigt over de fem deltagere i finalen:

Sang nummerArtistSang
1VæbBiómynd 
2Hera BjörkScared of Heights 
3AnitaDownfall
4Bashar MuradWild West
5Sigga ÓzkInto the Atmosphere 

Se semifinaleversionerne af de fem sange her:

Bemærk, at sangene, undtagen “Biómynd”, fremføres på engelsk i finalen.