Serbien: 16 sange klar til en åben finale i Pesma za Evroviziju

Foto: Corinne Cumming / EBU

Efter to semifinaler tirsdag og torsdag er det tid til at finde ud af, hvem der tager depechen videre fra Luke Black. 16 sange har kvalificeret sig fra de to semifinaler, og der er ingen klar bookmakerfavorit.

Serbien stillede første gang op som selvstændigt land i 2007, og lagde flot ud med en sejr. Siden er de fortsat med at lave pæne resultater. Således har de kun misset tre finaler, og er aldrig blevet placeret dårligere end nummer 11 i semifinalen. Sidste år blev det dog til en beskeden 24. plads i finalen.

Advertisement

En af dem der har givet Serbien en god placering har endnu engang chancen for at repræsentere dem. Konstrakta fik i 2022 en flot 5. plads med “In corpore sano”, og hun fremfører i år sangen “Novo, bolje”. En anden deltager der har stået på en Eurovision-scene er den ene halvdel af duoen Bojana & David, Bojana Radovanović, som har deltaget i Junior Eurovision for Serbien i 2018, med en beskeden 19. plads som resultat.

Udover Konstrakta er der lavest odds på Teya Dora, Zorja og Breskvica. Alle de tre er i den traditionelle afdeling, hvor Konstrakta endnu engang leverer et siddende show med kor omkring, et sceneshow, som i nogen grad ligner showet fra 2022 – så det bliver interessant at se, om serberne vælger traditionelt eller mere moderne.

Finalerne afholdes i et at tv-stationen RTS’ egne studier i Beograd. Værterne er de samme som i semifinalerne: Dragana Kosjerina, Slaven Došlo, Kristina Radenković og Stefan Popović.

Tirsdag og torsdag var der semifinaler med 14 sange i hver. Fra hver semifinale gik der otte sange videre, således at der i alt er 16 sange i finalen.

I semifinalerne var der 50% seerafstemning og 50% jury, og sådan bliver det også i finalen. Der er blot en enkelt runde, så selv om showet er planlagt til at vare 3½ time, så findes afgørelsen uden de store dikkedarer.

Finalen starter klokken 21:00, og kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=h0VpZWSprOM

Oversigt over de 16 sange i finalen:

Sang nummerArtistSang
1Iva LorensDom 
2DžordžiLuna park 
3BreskvicaGnezdo orlovo
4Teya DoraRamonda
5HristinaBedem 
6Marko MandićDno
7M.IraPercepcija
8Nemanja RadoševićJutra bez tebe
9Milan BujakovićMoje tvoje
10Keni nije mrtavDijamanti
11ZorjaLik u ogledalu
12ZejnaNajbolja
13KonstraktaNovo, bolje
14Bojana & DavidNo No No
15Lena KovačevićZovi me Lena
16Dušan KurtićZbog tebe živim

Se alle sange fra semifinale 1 her:

Se alle sange fra semifinale 2 her: