OGAE Song Contest – et alternativ til ESC

OGAE er den internationale fanklub for Eurovision Song Contest med grene i 37 lande, deriblandt Danmark. De 4 bogstaver dækker over den oprindelige franske titel “Organisation générale des Amateurs de l’Eurovision” eller på engelsk “General Organization of the amateurs of Eurovision”.

OGAE blev grundlagt næsten 30 år efter at Eurovision Song Contest så dagens lys for første gang. Det skete i 1984 i Finland.

Advertisement

Alle lande, der deltager eller allerede har deltaget i Eurovision Song Contest, kan også blive medlem af OGAE-netværket.
Herudover har har Libanon en fanklub. Alle lande, der ikke deltager i Eurovision Song Contest, er samlet i en fælles fanklub under navnet OGAE Rest of the World.

Formålet med OGAE er bl.a. at sprede og øge kendskabet til national musik over hele verden samt at øge samarbejdet på tværs af klubber og eurovision-fans. I forbindelse hermed afholder OGAE hvert år flere non-profit musikkonkurrencer, bl.a. OGAE Song Contest. OGAE sørger på den måde for Melodi Grand Prix- stemningen udenfor den normale “sæson”, til alle os, som får abstinenser, når årets Eurovision Song Contest er slut.

OGAE Song Contest – en fankonkurrence

OGAE er en musikkonkurrence, hvori alle OGAEs nationale klubber kan deltage med en original sang. Konkurrencen blev afholdt for første gang i 1986, hvor 5 nationaer deltog. Siden da er deltagelsen vokset markant og i år deltager 27 lande.
Danmarks første bidrag var “Du skælder mig hele tiden ud” med Tommy Seebach og Anette Heick fra 1989, som sikrede Danmark en 9. plads. Vores hidtil bedste placering er fra 2003. hvor Søren Poppes sang “Hvert minut” fik stemmer nok til en fjerdeplads. Af øvrige danske bidrag kan nævnes “Sådan nogen som os” med Poul Krebs, “Vent på mig” med Peter Frödin & Jimmy Jørgensen og “Drømmer jeg” med Johnny deLuxe feat. Anna Nordell.

Kriterierne for at deltage i OGAE Song Contest er, at sangen skal være udgivet i de foregående 12 måneder i det respektive land og være sunget på et af landets officielle sprog. Det er fans, som udvælger både landets bidrag samt senere stemmer om årets vinder blandt de sange, som kvalificerer sig til den internationale finale. Konkurrencen afholdes som en radio-begivenhed med præsentationer, pause-underholdning og afstemning og er en god og nem måde at holde sig opdateret om, hvad der rører sig på den europæiske musikscene. Samtidig kan OGAE Song Contest være et godt alternativ i den lange ventetid mellem 2 Eurovision Song Contests.

Du kan læse mere om årets konkurrence her på GEE.

Siden konkurrencen blev afholdt for første gang, er følgende sange løbet af med sejren.

1986 Germany – “Stimmen in Wind” – Juliane Werding
1987 Israel – “Ba’ati Eleiha” – Yardena Arazi
1988 Germany – “Explosion” – Mary Roos
1989 Norway – “Hjem” – Karoline Krüger & Anita Skorgan
1990 Italy – “Vattene amore” – Mietta & Amedeo Minghi
1991 France – “Désenchantée” – Mylène Farmer
1992 Portugal – “Se o dia nascesse” – Nucha
1993 Italy – “La solitudine” – Laura Pausini
1994 Greece – “Ftes” – Sabrina
1995 Spain – “Cada vez” – Paloma San Basilio
1996 Spain – “Me quedaré solo” – Amistades Peligrosas
1997 Spain – “Amor perdido” – Marta Sánchez
1998 Poland – “Im Wiecej Ciebie tym mniej” – Natalia Kukulska
1999 France – “Jardin de lumière” – Leyla Doriane
2000 Sweden – “Svarta änkan” – Nanne
2001 France – “Moi… Lolita” – Alizée
2002 United Kingdom – “What If” – Kate Winslet
2003 France – “Cassé” – Nolwenn Leroy
2004 Russia – “Grezy” – Varvara
2005 Italy – “Da grande” – Alexia
2006 Greece – “Mambo” – Elena Paparizou
2007 Spain – “Que no Daría yo” – Rebeca
2008 Croatia – “Ruza u kamenu” – Franka Batelic
2009 United Kingdom – “Viva la Vida” – Coldplay
2010 United Kingdom – Freemasons feat. Sophie Ellis-Bextor

Som det ses, har Danmark altså stadig en sejr til gode. Du kan læse mere om den danske afstemning og om vores bidrag anno 2011 her på GEE.