Sverige: SVT gennemfører store ændringer i afstemningsformatet

Artisterne i Melodifestivalen 2019 | Foto: SVT

14 dage før den første semifinale i Melodifestivalen, har SVT i dag afsløret gennemgribende ændringer i afstemningssystemet.

Stemmerne bliver fordelt i aldersgrupper, således at tv-seere i alle aldre får lige indflydelse. App-stemmer bliver opdelt i 7 aldersgrupper, mens telefonstemmer kommer til at udgøre en 8. gruppe.

Advertisement

Læs også: Dansk/svensk samarbejde i Melfest: Lise Cabble, Thomas G:son, Linnea og Joy Deb

Selvom telefonafstemningen er mindre populær end den gratis app-afstemning, har SVT valgt at bevare den, så folk uden app stadig har mulighed for at deltage i afstemningen, ligesom de kan støtte Radiohjälpen.

Sms-afstemningen er imidlertid udgået.

Hver aldersgruppe har det samme antal point at uddele, så ingen rent demografisk kan dominere afstemningen. Det skal ses i sammenhæng med, at SVT’s app tidligere har fået kritik for at forvride resultatet pga. de mange unge mennesker, der stemmer.

Se hele listen: Her er de 28 artister i Melodifestivalen 2019

Sådan ser grupperne ud:

  • Grøn: 3-9 år
  • Turkis: 10-15 år
  • Blå: 16-29 år
  • Lilla: 30-44 år
  • Pink: 45-59 år
  • Rød: 60-74 år
  • Orange: 75+ år
  • Uden farve: telefonstemmer

Det er stadig tv-seerne, som afgør delfinalere og Andra Chansen, mens man i finalen inddrager en international jury, så stemmefordelingen bliver 50/50.

I finalen stemmer en international jury som består af samme antal jurygrupper som seergrupperne (8 stk.). Fordelingen mellem tv-seerne og de internationale juryee er 50/50.

Der bliver også ændret i hjertegrafikken, som optræder under hver sang. Tidligere har hjertet haft en puls, som illustrerede sangens popularitet.

For at bevare spændingen mest muligt gøres grafikken mere diskret og man vil kun se en diskret puls, når sangen får stemmer.

Med den nye stemmeopdeling vil hjertet ændre farver og dermed reflektere aldersgrupperne, der stemmer.

Afstemningen i praksis

Delfinale 1-4:
Hver seergruppe uddeler samme antal point, 43, fordelt på skalaen 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.

Andra chansen:
Hver seergruppe uddeler 1 point til den artist i duellen, som har har fået flest stemmer. Hvis resultatet ender i uafgjort tæller de reelle stemmer. Hvis artist A har fået 23.000 stemmer og artist B har fået 20.000, vil det ene point altså gå til artist A. Hvis resultatet ender i en uafgjort, så vil man se på de afgivne stemmer.

Finalen:
Hver aldersgruppe uddeler 58 point jf. skalaen 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. De 8 internationale jurygrupper uddeler yderligere 58 point baseret på samme pointskala. Bidraget som får flest point vinder finalen og retten til at representere Sverige i Eurovision Song Contest.

Comments are closed.