Stemmefusk i ESC 2022: Se hvordan fagjuryen i de 6 lande har stemt

Foto: Screenshot / EBU

Umiddelbart efter finalens afslutning offentliggjorde EBU i en pressemeddelelse, at der havde været såkaldte uregelmæssige stemmemønstre i resultatet fra hele 6 lande. Det vidste en analyse af jurystemmerne afgivet under juryprøven forud for 2. semifinale.

Det drejer sig om Georgien, Montenegro, Polen, Rumænien, San Marino og Azerbaijan, skriver EBU i en pressemeddelelse. Her slås det samtidigt fast, at organisationen aldrig før har set så store uregelmæssigheder i juryens stemmemønstre.

Advertisement

Mønstret, som afslørede de 6 lande, bestod i at fagjuryerne i de seks lande tildelte hinanden markant flere og højere point end resten af de 15 lande, der stemte i semifinalen. Faktisk var fem af disse seks lande rangeret udenfor top 7 af juryer i alle øvrige 15 lande, der stemte i semifinale 2.

I overensstemmelse med konkurrencens afstemningsregler, har EBU sammen med sin samarbejdspartner udregnet en erstatnings pointfordeling for hvert af de berørte lande i både semifinale 2 og i finalen. Disse pointfordelinger er baseret på resultatet af andre lande med lignende stemmehistorik. Man har her taget udgangspunkt i de pots, som landene fordeles i forud for lodtrækningen til semifinaler.

De uregelmæssige jurystemmer blev fjernet og i stedet blev disse erstatningspointfordelinger indsat.

Ethvert brud på reglerne vil blive taget meget alvorligt

EBU tager ethvert forsøg på at manipulere med afstemningen ved Eurovision Song Contest ekstremt seriøst og har ifølge reglerne ret til at fjerne disse stemmer uanset om denne handling påvirker resultatet af afstemningen.

– Stemmeafgivelsens integritet, både fra fagjuryerne i hvert land og seernes stemmer, er essentiel for showets succes. Det er EBU’s pligt over for alle interessenter, ikke mindst de 40 deltagende public service-broadcastere, at sikre at vi kan levere et troværdigt resultat ved slutningen af vores liveshows. Ethvert brud på reglerne vil blive taget meget alvorligt, udtaler EBU i pressemeddelelsen.

De seks landes snyd har dog ikke været udslagsgivende i forhold til, hvem der gik videre til fra semifinalen til finalen.

Galleri: Se hvordan fagjuryen i de 6 lande har stemt

Blandt fans går der desuden rygter om, at den græske jury også var en del af “pagten”, som angiveligt skulle være faldet til jorden, fordi Grækenland som eneste land blev trukket ud til at deltage i første semifinale.