Redaktionens favorit julesange sunget af DMGP-artister (del 1)

Julen er tid for traditioner, hygge og selvfølgelig musik. I denne artikelrække dykker vi ned i den unikke samling af julesange, der bringer et strejf af grand prix-magi til den skønne juletid. Good Evening Europe-redaktionen har omhyggeligt udvalgt en liste af vores favorit julesange, alle fremført af tidligere deltagere i Dansk Melodi Grand Prix.

Fra de klassiske julesange, til flotte ballader og over festlige popnumre, spænder vores liste over både forskellige genrer og sprog, hvilket også afspejler grand prix’ets fantastiske mangfoldighed. Nogle af disse sange er nye fortolkninger af klassiske julehits, mens andre er originale kompositioner, der måske endnu ikke har fundet vej til din juleplayliste?

Advertisement

Så tænd for julelysene, find dine yndlings julesmåkager eller juleslik frem, og lad julestemningen tage over.

Hvilken julesang er din favorit? Deltag i debatten på vores Facebook profil, hvor du i øvrigt også kan finde alle vores bud på redaktionens favorit julesange sunget af Eurovision-artister.

Micky Skeel – Kære Julemand

Sangen er tilføjet af: Mikal

Vi skal ikke engang et år tilbage i grand prix-historien for at finde sangeren bag den første julesang i vores gennemgang. Micky Skeel sikrede sig en tredjeplads i årets DMGP med sangen Glansbillede, og han er ikke bare leveringsdygtig i Grand Prix-bangere, men også i solid julestemning.

For hvad gør man egentlig, når man er ulykkeligt forelsket? Man beder selvfølgelig Julemanden om hjælp. Men hvad gør man så, når han ikke vil hjælpe? Det er det store spørgsmål. Har Julemanden glemt Micky?

Nyd i øvrigt den fremragende musikvideo, hvor selveste Julemanden danser sig igennem denne nyklassiker.

Stig Rossen – En Stjerne Skinner I Nat

Sangen er tilføjet af: Daniel

Der findes næppe en artist med to DMGP-sange der spænder så bredt som Stig Rossens. Fra den sprudlende Vi Danser Rock og Rul til den inderlige ballade Så Nær Som Nu. Således har Stig Rossen beriget det danske grand prix-publikum med sin store stemme på flere forskellige måder.

Han har dog også udgivet musik i mange andre genrer, og turnerer stadig landet rundt i december med sit traditionsrige juleshow. Derfor er der mange at vælge mellem, når man skal pege på en af Stig Rossens julesange, men vi har valgt hans indspilning af den norske nyklassiker En Stjerne Skinner i Nat. Her kan man ikke andet end at læne sig tilbage foran pejsen og lade julefreden sænke sig.

Lonnie Devantier – Jul Uden Tårer

Sangen er tilføjet af: Mette

Kan du forestille dig noget værre end at blive forladt af din udkårne lige op til jul? Det er den historie, Lonnie Devantier fortæller i sin julesang fra 1991, hvor hun bare får det værre af at se alle andre gå rundt og være i julestemning.

Sangen udkom året efter at Lonnie Devantier havde vundet Dansk Melodi Grand Prix med Hallo Hallo, og viser en anden og mere sårbar side af sangerinden.

Sukkerchok – Hele Julenat, Hele Juledag

Sangen er tilføjet af: Mila

Sukkerchok hærgede de danske hitlister i starten af 2010’erne, således også med deres julesang, hvor der virkelig er knald på – med lidt ekstra tryk på “knald”.

For de tre kvinder i popgruppen vil give deres julemand alt, når de er under misteltenen, og det er svært at overse de seksuelle undertoner. Så værsgo: Sukkerknald under misteltenen.

Otto Brandenburg – Søren Banjomus

Sangen er tilføjet af: Mikal

Hele Danmarks baggårdspuma er selvfølgelig også med på listen med en af de meget børnevenlige sange på listen. Vi kender alle historien om Søren Banjomus, som spiller en munter sang og får alle til at synge med.

Otto Brandenburg stod for en af de allerstørste klassikere i dansk grand prix-historie, da han i 1960 fik en mærkværdig sidsteplads med To Lys På Et Bord. Efterfølgende deltog han tre gange yderligere i grand prix’et, men her er han altså på slap line som børne-entertainer med en herlig juleklassiker:

Kim Larsen & Kjukken – Dejlig er Jorden

Sangen er tilføjet af: Mette

Det vakte stor opsigt, da Kim Larsen i 1979 pludselig deltog i Dansk Melodi Grand Prix. En af landets største rockstjerner på det tidspunkt, var uset i de sammenhænge, hvilket fik mange til at spærre øjnene op.

Kim Larsen har dog aldrig været bleg for at gå egne veje, også selvom befolkningen kiggede lidt underligt på det. Således har han også indspillet en ordentlig bunke julesange. Dejlig Er Jorden, som vi jo kender som en salme af B.S. Ingemann, fik i 1980 nyt liv af Gasolin’, og her får I den i en live-version, hvor Kim Larsen leverer den sammen med Kjukken.

Louise Dubiel – Tidligt I Seng

Sangen er tilføjet af: Daniel

Hvad gør man, når man ikke har nogen at holde jul med, men bare kan kigge ud på alle de par, der går rundt og glæder sig sammen? Man går tidligt i seng juleaften, gør man! Det gør i hvert fald Louise Dubiel, som er en lille smule misundelig, men heller ikke kan lade helt være med at glæde sig lidt til juletiden, mens hun håber at finde kærligheden.

2013 var et stort dansk grand prix-år, og selvom de fleste vil huske vinderen, så vil nogen også kunne huske Louise Dubiel, som året forinden havde haft en regulær landeplage med Forpulet Perfekt. Her får I hende i en vaskeægte julebasker:

Sweethearts – Kold Kold X-mas

Sangen er tilføjet af: Mikal

Et af Danmarks største party-bands har deltaget i Dansk Melodi Grand Prix to gange, og derudover har de selvfølgelig været leveringsdygtige i en række julesange.

På Kold Kold X-mas får du historien om svigermor, der allerede kommer på besøg 1. december, og derfor har vores hovedperson virkelig brug for noget at styrke sig på. Det bliver til en humoristisk genindspilning af It’s Gonna Be A Cold Cold Christmas, som sætter et smil på læben her i juletiden.

Julie Berthelsen & Martin Brygmann – Jesus og Josefine

Sangen er tilføjet af: Mikal

En af tidens største juleklassikere stammer fra julekalenderen Jesus og Josefine, som i år fylder 20 år. Det samme gør selvfølgelig titelsangen, som Martin Brygmann står for sammen med Julie Berthelsen.

Julie deltog i 2019 i Dansk Melodi Grand Prix sammen med den grønlandske sangerinde Nina Kreutzmann Jørgensen med sangen League of Light, som fik en flot andenplads.

Brødrene Launbjerg – Juletræspop

Sangen er tilføjet af: Daniel

Hver for sig har Søren, Henrik og Jacob Launbjerg haft store karrierer som både skuespillere og sangere. I grand prix-sammenhænge kender man dem også bedst hver for sig. Søren Launbjerg deltog i 1983 med sangen Mennesker Mødes, og igen i 1995 med Venter Det Bedste. Ved sidstnævnte begivenhed kæmpede han bl.a. mod sin bror, Jacob Launbjerg, som deltog med Vi Ses En Dag. Derudover har Jacob Launbjerg været korsanger ved en række Melodi Grand Prix’er, bl.a. for Jacob Sveistrup og Simon Mathew ved Eurovision Song Contest.

Men udover deres solokarrierer har de også lavet flere ting sammen. Bl.a. julesangen Juletræspop, som var på soundtracket til julekalenderen Olsen Bandens Første Kup. Den handler om at skubbe julen i gang med en god popsang, og der er de tre velsyngende brødre naturligvis selv leveringsdygtige.