DR om DMGP 2021: “Vi vil gerne samle Danmark til kæmpefest på trods af omstændighederne”

Foto: DR/Bjarne Bergius Hermansen

På lørdag den 6. marts løber Dansk Melodi Grand Prix 2021 af stablen, og vi talte mandag aften med ledende redaktionschef hos DR Kultur, Gustav Lützhøft, om tankerne bag årets Grand Prix og de udfordringer der har været ved at skulle afholde det med de begrænsninger Coronaepidemien medfører.

Vores mission er at få musikken og festen helt ud i stuerne, så vi alle kan samle os om den kæmpefest, som Grand Prix’et er.”

Gustav Lützhøft, DR Kultur

Kan du fortælle os lidt om de generelle tanker bag årets Melodi Grand Prix?

Advertisement

– Vores ønske er først og fremmest at skabe den flottest mulige ramme for de optrædende og alle der ser med hjemme fra stuerne. Når det er sagt, er det klart at det er et show, som er præget af de omstændigheder vi er i. Det vil man mest af alt kunne mærke, fordi der intet publikum vil være i salen. Vores mission er i stedet at få musikken og festen helt ud i stuerne, så vi alle kan samle os om den kæmpefest, som Grand Prix’et er.

Hvorfor er feltet skåret ned til 8 sange i år?

– Det er det først og fremmest, fordi vi tror det er det antal sange, der egner sig til den særlige situation vi er i i år pga. Corona. Vi ønsker at give musikken og de optrædende de bedste betingelser, og det føler vi at vi gør på den måde. Dernæst spiller det også ind, at vi ikke har publikumsindtægter som vi plejer.

Lad mig adressere elefanten i det virtuelle lokale:
Overvejede I, som andre lande, at give chancen til 2020-vinderen, altså Ben & Tan? Eller lade dem deltage i finalen som det er sket i f.eks. Sverige, Finland og Litauen?

– Vi synes det er afgørende, at Dansk Melodi Grand Prix er en fair og lige konkurrence for alle der stiller op. Ud fra den logik har vi valgt ikke at give Ben & Tan et wild card til at være med, fordi vi synes det ville være unfair overfor de andre deltagere i årets konkurrence. Ben og Tan har naturligvis kunnet indsende en sang og blive bedømt på lige fod med alle andre.
Jeg synes det er ærgerligt, at Ben & Tan ikke fik muligheden for at repræsentere Danmark ved Eurovision i 2020, men det var selvsagt på grund af omstændigheder der er umulige for os at styre. Til gengæld er det skønt at se, at deres karriere har taget fart også efter DMGP sidste år.

Det forlyder, at Ben & Tan har sendt en sang ind som DR har afvist? Kan du be- eller afkræfte det?

– Som det har været fremme har Ben & Tan sendt en sang til vurdering, som er blevet bedømt på lige fod med de andre sange. Men i sidste ende er det vores opgave at vælge ud blandt de mange stærke bidrag, og der er Ben & Tans sang altså ikke kommet med i år.

Hvad har tankerne har været ved udvælgelsen af bidrag?

– Vi vil gerne afspejle det, der kan vise den danske musikscene bedst muligt frem, og vi synes at årets bidrag både har en høj kvalitet og en stor mangfoldighed. Og så vil vi naturligvis gerne vinde Eurovision.

Hvad siger du til kritikken af, at musikudvalget er meget mainstream radiopop, og at vi mangler nogle flere genrer repræsenteret i DMGP?

– Den kritik er jeg ikke enig i, jeg synes tværtimod at årets bidrag har stor variation. Vi har en klar ambition om at afspejle mangfoldighed fra den danske musikscene, og det synes jeg vi er lykkedes med igen i år.

Kunne du se for dig, at man lavede en intern udvælgelse for at have bedre chancer i ESC?

– Det har naturligvis stor prioritet at vi klarer os godt i Eurovision. Når det er sagt skal vi gøre det med et bidrag der afspejler hvem vi er som danskere. Så på den måde hænger DMGP og Eurovision uløseligt sammen. Så nej, det kan jeg ikke se for mig.
Vi vil vinde Eurovision, men vi vil gøre det mens vi stadig er tro mod vores danske rødder og det danske publikum, som i år afgør hvad der skal være vores sang på aftenen og gå videre til Eurovision.

Der er 4 ud af 8 bidrag, der er på dansk. Er det bevidst at have fokus på dansksprogede sange?

– Jeg synes det er rigtig dejligt at kunne konstatere, at der er fokus på det danske sprog i årets Melodi Grand Prix. Men når alt kommer til alt, sker udvælgelsen ud fra en helhedsvurdering af musikalsk kvalitet, og her skeler vi ikke til hvilket sprog sangen fremføres på.

Er der tanker om at lade en evt. vindersang på dansk forblive dansk i ESC?

– Det kommer an på en helhedsvurdering: Hvad er det for et budskab sangen har, vil man kunne bibeholde det på et sprog, som ikke særlig mange forstår, eller vil det overordnet set give bedre muligheder at lave en engelsk tekst til vinderen. Det er noget vi går i dialog med vinderen om efter DMGP, så det er ikke noget der på forhånd er en fastlagt holdning til.

Ifølge en artikel på dr.dk ville Ben & Tan gerne have været med igen, men de føler sig fravalgt af DR. Kan du be- eller afkræfte, at de ikke fik muligheden for at være med overhovedet?

– Vi ville gerne have kunne hylde Ben & Tan i årets Grand Prix og fulgt op på deres flotte karriere. Vi har forsøgt at få dem til at være en del af Grand Prix’et, men det er desværre ikke lykkedes. Det korte af det lange er, at vi ikke har kunnet enes om en måde der fungerede for begge parter. Sådan er det nogle gange.”


Såvidt Gustav Lützhøfts syn på årets Melodi Grand Prix, og vi har hørt forlydender om, at Ben & Tans nye single ‘Iron Heart’ egentlig var tættere på at komme med i Melodifestivalen i Sverige end i DMGP, men at det på grund af restriktionerne ikke kunne lade sig gøre for danske artister at deltage i årets Mello.

Så selv om det er ærgerligt, at DR og Ben & Tan ikke kunne blive enige om en måde at hylde deres sejr sidste år på, så glæder vi os til på lørdag og håber på, at vi får den kæmpefest som både værterne og DR selv lægger op til.

Hør alle årets bidrag her: