Optakt til DMGP 2021: Præsentation, interview med årets deltagere og analyser

Dannebrogsjakken er strøget, Champagnen lagt på køl og konfettikanonen står klar til affyring, til vi i aften kl. ca. 22.00 kender vinderen af Dansk Melodi Grand Prix 2021 og den sang, som skal repræsentere Danmark i Rotterdam.

Dagen igennem følger vi her på Good Evening Europe med via den virtuelle presseadgang og giver dig de seneste nyheder fra DR-byens studie 5. Klokken 13.20 er der pressemøde med værterne og klokken 15.30 starter generalprøven, hvor vi for første gang skal opleve artisterne på scenen. Vi liveblogger fra generalprøven på vores Facebook-side – følg med her.

Advertisement

Tina Müller og Martin Brygmann står i spidsen, når der for 51. gang blændes op for landets største musikbegivenhed, hvor otte sange skal dyste om at blive ”vores sang”. Både bookmakere, fans og eksperter har en mening om, hvem der løber med sejren, ligesom man også kan få en indikation ved at kigge på diverse afspilninger og polls.

Herunder giver vi vores optakt til showet og ønsker alle en rigtig god aften!

Lyt til sangene

Præsentation af deltagerne og interviews

1. Højt Over Skyerne – Chief 1 & Thomas Buttenschøn

Det er to garvede herrer fra den danske musikscene, der i år har slået sig sammen om sangen ‘Højt over skyerne’ til Dansk Melodi Grand Prix. Chief 1 har snart 25-års jubilæum i DMGP, og selv om Thomas Buttenschøn debuterer i år, er han kendt for gennem 15 år at have lavet det ene hit efter det andet.

”MAN KAN IKKE BARE SÆTTE SIG NED OG SKRIVE EN VINDERSANG”

Selv om Chief 1 har sendt mange bidrag ind til Dansk Melodi Grand Prix gennem årene – og i øvrigt vundet tre gange – så har han aldrig bevidst prøvet at ramme en bestemt formel til DMGP. Man kan nemlig ikke bare regne den ud, som han selv siger, for det ene år vinder en ballade, og så prøver alle at ramme den sound året efter, hvor en up-tempo sang måske vinder.

Thomas Buttenschøn har altid elsket at se Grand Prix, og han glæder sig til at være med i år, især i et felt af dygtige og garvede sangskrivere. Han kommer også ind på, hvad hele det her turbulente år har betydet for ham personligt, og han afslører også hvilken en af Chief 1’s DMGP-sange han bedst kan lide.

2. Hvileløse Hjerter – Nanna Olivia

Musikken er den helt store passion for Nanna Olivia, som er 22 år og har sunget siden, hun var 3 år gammel. Når hun ikke synger eller skriver sange, studerer hun entreprenørskab og design på KEA.

Nanna Olivia blev kontaktet af sangerinden Anna David, som spurgte, om hun ikke havde lyst til at prøve og synge sangen ‘Hvileløse Hjerter’ med henblik på en deltagelse i Melodi Grand Prix.

Det var ikke helt tilfældigt, at det netop var Nanna Olivia, som Anna David kontaktede. De 2 har nemlig allerede arbejdet sammen ved en tidligere lejlighed. Det skete da Nanna Olivia deltog i TV-programmet Allstars, som Anna David var korleder på i første sæson for mere end 10 år siden. De 2 har efterfølgende holdt kontakten, og nu er Nanna altså klar til endnu en TV-optræden.

‘Hvileløse hjerter’ er en en kærlighedssang om ulykkelig kærlighed – om ungdomskærlighed som Nanna beskriver det:

– MAN ER MEGA FORELSKET I EN PERSON, MEN MAN HAR ALLIGEVEL BESLUTTET SIG FOR AT GÅ HVER TIL SIT, OG SELVOM MAN PRØVER AT GØRE TING FOR AT DISTRAHERE SIG SELV, SÅ BLIVER PERSONEN I ENS TANKER.


3. Silver Bullet – The Cosmic Twins

Som 12-årige fyrede tvillingerne Chris og Alec den af til Guitar Hero, hvor de drømte om at stå på de store scener, og det var her, deres fælles passion for musikken blev vakt. Den drøm besluttede de sig for at udleve, og i 2018 formede de popduoen The Cosmic Twins – opkaldt efter et maleri, deres amerikanske far malede til dem, da de blev født.

Tvillingerne har siden optrådt i hele Danmark med næsten 100 shows, deltaget i DR-programmet LIVE og udgivet en EP, en musikvideo og en håndfuld singler.

Sidste sommer fik Chris og Alec kontakt til Anders Fredslund-Hansen fra The Arrangement, som foreslog at de skulle være med i Melodi Grand Prix, og selvom duoen aldrig havde set sig selv stå på den scene, så er de nu klar til deres debut i showet.

Sangen, som de skal deltage med, hedder ‘Silver Bullet’, er skrevet af DMGP-legenden Lise Cabble og handler om sårbarheden i et forhold.

– MAN LÆGGER SIT HJERTE PÅ ET SØLVFAD OG ENS PARTNER SMIDER DET PÅ GULVET, SÅ HJERTET BLIVER KNUST.

THE COSMIC TWINS


4. Abracadabra – Claudia Campagnol

Med to professionelle musikere som forældre har Claudia Campagnol fået musikken ind med modermælken. Hun sang, før hun kunne gå, og begyndte at spille klaver som 4-årig.

Som barn opdagede Claudia sin fars Herbie Hancock-plader og fik øjnene op for fusionsjazz og instrumentalmusik. Som 12-årig komponerede hun sin første sang og har siden bl.a. optrådt i gospelkor til en Stevie Wonder-koncert, opnået en andenplads i JazzDanmarks konkurrence Ung Jazz og udgivet albummet ‘I’m Strong’, der udløste en dobbelt-nominering til Danish Music Awards 2019.

Claudia, som er sigøjner, er født i Ungarn, men flyttede som lille til Sverige, hvor hun også er uddannet. Hun har boet i Danmark siden 2012.

‘Abracadabra’ er skrevet af Emil Lei, der stod bag sidste års danske vindersang ’Yes’ med Ben & Tan, og Melanie Wehbe, der stod bag sidste års svenske vindersang. De to har tidligere arbejdet sammen om vindersangen fra 2019 ’Love is Forever’ sunget af Leonora

Claudia kom med i Dansk Melodi Grand Prix via sit pladeselskab, som Emil Lei kontaktede for at finde en sangerinde til ‘Abracadabra’.

JEG HØRTE SANGEN OG BLEV HELT FORELSKET I DEN. DEN ER SÅ SMUK, SÅ SELVFØLGELIG SAGDE JEG JA!


5. Everything Is Alright – Mike Tramp Official

De fleste kender Mike Tramp fra Mabel, som i 1978 vandt årtiets første Dansk Melodi Grand Prix med sangen ”Boom Boom”.

Siden tog han og resten af Mabel turen til udlandet. Da de gik fra hinanden, slog Mike Tramp sit navn fast på den internationale rockscene, som en del af bandsene White Lion og Freak of Nature.

Han har dog stået på egne ben i de sidste 25 år, og nu er han altså klar til at vende tilbage til Dansk Melodi Grand Prix.

Han vender tilbage med det, han selv ville kalde en typisk Mike Tramp-sang, hvor der både afsøges elementer af country og rock’n’roll.

Han er ikke særlig stor fan af den vej, Melodi Grand Prix er gået ned ad. Som han beskriver det, så lyder det mere som om, at folk har skrevet sange decideret til Melodi Grand Prix, end at de har forsøgt bare at skrive en sang.

Hele formålet med at stille op til Dansk Melodi Grand Prix er, at han gerne vil have danskerne til at kende ham. Ikke som ham fra Mabel. Ikke som ham den langhårede rocksanger. Men som Mike Tramp – dén Mike Tramp, han er nu.


6. Øve Os På Hinanden – Fyr Og Flamme

Fyr og Flamme består af musiker Laurits Emanuel, som i mange år har været den ene af to forsangere i det danske folk- pop/rockband The Grenadines, og skuespiller Jesper Groth der blandt andet er kendt fra Sygeplejeskolen, Stormester og Parterapi.

Jesper er uddannet på teaterskolen og Laurits på konservatoriet. De to medlemmer mødtes til en fredagsbar og har lavet musik sammen siden 2017.

Jesper Groth har allerede snust lidt til Melodi Grand Prix, da han i 2019 iført skulderpuder, vindblæst frisure, Il Gusto-bukser af sjælden sølvtråd, hyttesko og hvide sokker, gav den som Ludvig Witte, Stig Rossens personlige assistent og tro væbner i Dansk Melodi Grand Prix.

Duoen har også tidligere givet udtryk for, at de drømte om “på et tidspunkt at kunne stille op i Dansk Melodi Grand Prix”, og gå hele vejen til Eurovision Song Contest! Den drøm er de nu godt i gang med at indfri.

– Vi skal have de 12 point fra Malta

Jesper Groth

Forud for Dansk Melodi Grand Prix 2021 har Fyr og Flamme allerede uden held forsøgt at komme med i ‘Dansk Melodi Grand Prix.
I 2018 prøvede de lykken med sangen ‘Russisk Roulette’ og i et opslag på Instagram lover de her at forsøge igen året efter: “Vi prøver igen næste år, og bruger tiden indtil da, på at smøre Remee“.


7. Står Lige Her – Emma Nicoline

 Emma Nicoline debuterer i år ved Dansk Melodi Grand Prix. Og ikke nok med at hun er debutant, så er der et ekstra pres. Sangen er nemlig personlig for Emma Nicoline, da den handler om hendes gode veninde Louise, som faktisk får først lov at høre sangen om hende den 6. marts.

For Emma Nicoline har barndommen været fyldt med særligt 80’er musik, og allerede som 2-årig dansede hun til navne som Prince og Anne, Sanne og Lis. Musikken er nu for alvor kommet ind i hendes liv, hvor hun det seneste år har arbejdet sammen med producer Jeppe Pilgaard på et dansksproget, fængende og ærligt popprojekt med melodiske referencer til de største sangikoner fra 80’erne og 90’erne.

” – DET DANSKSPROGEDE GØR DET MEGET MERE NÆRVÆRENDE OG INTENST”

Emma Nicoline mener, at det er synd at der er så meget dansk musik, som ikke er på dansk. Dansk er et flot sprog og det sikrer at vi alle sammen forstår teksten, siger Emma Nicoline.


8. Beautiful – Jean Michel

Lige siden han var en lille dreng, har Jean Michel brugt musikken som udtryksform og fristed. De fleste danskere husker ham fra X Factor-scenen i 2012. Siden da har den nu 33-årige sanger kombineret sin passion for musikken med dans – bl.a. som en del af ensemblet hos Wallmans i Cirkusbygningen, ligesom han også har medvirket i flere musicals.

Deltagelsen startede med et telefonopkald fra Grand Prix-vinder og tidligere Lighthouse X-medlem Johannes Nymark, som inviterede Jean Michel med på sit nye projekt.

Der skulle ikke meget overtalelse til, da både tema og budskab er noget, der betyder meget for den 33-årige Jean Michel. Sangen handler nemlig om at elske sig selv for den, man er.

For Jean Michael selv handler det om, at skønhed har flere nuancer og man kan definere sin egen. Alle er smukke på deres egen måde:

– DET KAN GODT VÆRE, DU IKKE FØLER DIG LÆKKER I FORHOLD TIL BEAUTY STANDARDS, MEN DU ER BARE LÆKKER PÅ DIN MÅDE. BARE FORDI DU SER ANDERLEDES UD, ER DU IKKE MINDRE LÆKKER, FLOT ELLER SMUK.

JEAN MICHEL

Interview med værterne

Startrækkefølgen

1. Højt Over Skyerne – Chief 1 & Thomas Buttenschøn
2. Hvileløse Hjerter – Nanna Olivia
3. Silver Bullet – The Cosmic Twins
4. Abracadabra – Claudia Campagnol
5. Everything Is Alright – Mike Tramp Official
6. Øve Os På Hinanden – Fyr Og Flamme
7. Står Lige Her – Emma Nicoline
8. Beautiful – Jean Michel

Hvad siger bookmakerne?

Vi har talt med én af Danmarks førende oddseksperter, Claus Dejligbjerg, som er kendt under aliaset CDbjerg på siden www.Tipperen.dk. Han peger på Cosmic Twins som den klare vinder.

Læs også: Odds-ekspert slår fast: “For mig at se er der én klar vinder i år

En samlet vurdering baseret på de bookmakere, som har spil på DMGP 2021 viser, at Fyr og Flamme er den store favorit til at vinde med 41% chance.

Eurovisionworld.com

Hvad siger de internationale fans?

I app’en ‘My eurovision Scoreboard’ er det Emma Nicoline, der på trods af en dansksproget sang, har scoret flest point blandt de internationale fans. Hun er dog tæt forfulgt af The Cosmic Twins og på 3. pladsen Jean Michel.

Læs også: DMGP 2021: Her er favoritterne blandt de internationale fans

En anden og ret opsigtsvækkende placering i den samlede stilling hos de internationale fans er Fyr og Flamme, som pt. er bookmakernes favorit i Danmark, men som bestemt ikke appellerer til de internationale fans på samme måde. Faktisk ligger ‘Øve os på hinanden’ på sidstepladsen i den samlede stilling.

Hvad siger brugerne på Spotify?

I år er en artist stukket helt af fra konkurrenterne og står for halvdelen af alle afspilninger af de 8 sange på Spotify. Fyr & Flamme er blevet spillet lige knap 200.000 gange, siden sangen kom ud den 10. februar.

De 2 tætteste konkurrenter er Emma Nicoline og Cosmic Twins, der begge står for 9 %, men også Mike Tramp og Nanna Olivia er tæt på toppen.

Læs også: Spotify: Én sang dominerer med halvdelen af alle afspilninger

Generalprøve kl. 15.30

Klokken 15.30 går generalprøven i gang, og vi opdaterer senere med sidste nyt inden showet. Følg med i livebloggen her.

DR’s Grand Prix app

Sådan bliver du klar til at stemme:

  1. Download appen DR Grand Prix fra App Store eller Google Play. Har du appen i forvejen, er det nok at opdatere den.
  2. Åbn appen og gå ind på menupunktet ”Stem”.
  3. Før du er klar til at stemme, skal du gøre sådan her: Indtast først dit telefonnummer i appen – så får du tilsendt en kode pr. sms. Indtast herefter koden i appen – så kan du begynde at stemme.
  4. Afstemningen beynder og slutter, når de siger det i tv.
  5. Man kan stemme én gang på hver deltager i hver afstemningsrunde.

Find appen i App Store her og i Google Play her.