Interview med Roxen: Amnesia giver en stemme til mine undertrykte følelser

Foto: BOGDAN PETRICE

I Rumænien render en 21-årig sangerinde i øjeblikket rundt og lægger de absolut sidste hænder på det, der skal blive en af de største oplevelser hidtil i hendes liv. Om under en måned står hun nemlig på scenen i Rotterdam og repræsenterer sit land til Eurovision Song Contest.

Navnet er Roxen. Og spændingen og intensiteten er i højsædet for tiden, for det er en drøm der går i opfyldelse for hende.

Advertisement

– Jeg har en dejlig “historie”, hvis man kan sige det sådan, med Eurovision. På en måde minder det mig om min barndom, for hvert eneste år har jeg set det sammen med min mor. Det var en slags tradition for os. Jeg har altid været imponeret af kunstnerne, scenerne og alting. Så selvfølgelig har jeg drømt om, at jeg en dag gerne ville deltage i denne fantastiske konkurrence, fortæller Roxen i en samtale med Good Evening Europe.

Siden dengang har hun brugt musikken til at forme den person, og den kunstner, hun er blevet. Og det er en flok stærke kvinder, der har været med til at forme hende.

– JEG HAR NOGLE KUNSTNERE, SOM HAR INSPIRERET MIG MEGET GENNEM TIDEN. BEYONCÉ, ARETHA FRANKLIN, DEMI LOVATO, CHRISTINA AGUILERA FOR BARE AT NÆVNE NOGLE STYKKER. JEG ELSKER OGSÅ THE WEEKND’S MUSIK.

Hun nævner desuden sangen Passive Aggressive som en af sine yndlingssange. Den kan du lytte til her, mens du læser videre:

Efter Roxen fandt sig selv og sin egen plads i musikbranchen, er det gået stærkt. Men det er vigtigt for hende at have sig selv og sine følelser med i alt, hun laver.

– Jeg elsker at udtrykke mig gennem min musik. Hele mit liv har handlet om musik, lige siden jeg var barn. Jeg har altid drømt om at synge for folk og give folk alle mine følelser og al min energi gennem mine sange. Nu kan det lade sig gøre, og jeg kunne ikke være gladere. I min musik kan man altid finde følelser og forskelligt humør. Men man kan også finde linjer, som samler musikken, rytmen og budskabet i hver enkelt sang. Du kan danse som en sindssyg til min musik, eller du kan tage en pause, kigge dybt i dig selv og finde din sjæl.

Den dybtfølte og eftertænksomme stil lærte europæerne første gang at kende for et år siden, da Alcohol You blev annonceret som Rumæniens bud på en Eurovision-vinder anno 2020.

Men sådan skulle det desværre ikke gå. Konkurrencen blev som bekendt aflyst, og i stedet måtte Roxen lade sig isolere i hjemmet i Rumænien, trist over måske at have misset sit livs store chance.

– Jeg var ret ked af det, og jeg tænkte meget over, om jeg stadig kunne få lov at repræsentere Rumænien i 2021. Jeg ville virkelig gerne repræsentere mit land i så stor og vigtig en konkurrence, det var en drøm for mig, og det har det været lige siden, jeg var barn. Heldigvis fandt jeg hurtigt ud af, at TVR havde taget beslutningen om at få mig tilbage, og jeg blev virkelig glad, men også meget motiveret for at finde en god sang og et godt overordnet budskab.

Det blev Amnesia, der blev Roxens næste bud på stammen. På Amnesia fortsætter hun den eftertænksomme og følsomme stil, hun lagde fra land med på Alcohol You, men kigger denne gang mere ind i sig selv.

– Amnesia er en speciel sang, som forbinder mig til nutiden. Den giver en stemme til mine undertrykte følelser, og til alle de mennesker, hvis stemmer ikke er blevet hørt.

Og noget kunne tyde på, at de mennesker kommer til at tage godt imod den stemme. I hvert fald har folks reaktioner fuldstændig overvældet den unge rumæner, og givet hende endnu mere energi.

– Jeg har modtaget mange tusinde beskeder fra hele verden, og reaktionerne har været virkelig gode. Jeg er så glad for, at folk kan lide Amnesia og hele konceptet der omkranser den. Det motiverer mig og giver mig styrke. Jeg vil gerne takke alle dem der lytter og værdsætter min musik. I er virkelig specielle og vigtige for mig.

Men der er jo desværre et lille ”men”. I Rotterdam kommer Roxen nemlig ikke til at optræde for så mange mennesker, som der ellers var lagt op til. Det ærgrer hende selvfølgelig, men hun vælger i stedet at forholde sig positiv og være glad for, at der trods alt kommer nogle publikummer.

– Som kunstner elsker jeg publikums energi. Det samspil med folk giver mig så meget energi. Jeg er virkelig glad for, at Eurovision bliver til noget i år, og jeg kan ikke vente til det sker, til jeg kan udleve den fantastiske oplevelse på scenen. Det er godt, at der trods alt vil være publikum til stede. Det betyder rigtigt meget, og jeg glæder mig til at møde dem alle sammen.

Det er vigtigt for Roxen, at de publikummer som kommer, får en oplevelse. Hun vil ikke afsløre for meget om sit sceneshow, men lidt ord vil hun gerne sætte på det.

Det bliver følelsesladet. Det er alt, hvad jeg kan sige på nuværende tidspunkt. Jeg vil gerne have, at det bliver en overraskelse, men vi gør brug af en masse elementer, som vi sætter sammen til et stærkt show.

Om sceneshowet og sangen er nok til en samlet sejr, vil tiden vise. Rumænien har aldrig tidligere vundet Eurovision Song Contest, og selvom årets repræsentant er diplomatisk omkring sine chancer, så aner man alligevel en lille gnist, når man taler om mulighederne.

– Det ville selvfølgelig være fantastisk. Jeg gør mit bedste for at tage et godt show med til Rotterdam, så jeg kan repræsentere mit land bedst muligt. Jeg fokuserer udelukkende på det, og på at sætte mit præg på hver eneste detalje. Hvis folk kan lide det, og kan se sig selv i det, kunne jeg ikke være gladere.

Hvis det skal ske, skal Roxen først slå 38 andre sange. Hun fortæller, at hun har lyttet til dem alle sammen, og har flere favoritter, men særligt én sang har gjort et stort indtryk på hende.

– Det er alle virkelig gode sange. Ærligt talt har jeg virkelig svært ved at vælge en favorit, men skal jeg fremhæve en, vælger jeg Zitti E Bouni med Måneskin. Den står mig allerede nært og gør mig i godt humør.

Hvordan det går Roxen vil vi se, når hun den 18. maj står på scenen i Rotterdam til semifinale 1, og måske fire dage senere i finalen.

Bliv ved med at være dig selv, spred kærlighed overalt og stop aldrig med at kæmpe for dine drømme. Kys og kram fra Rumænien!

Roxens afslutningshilsen til alle jer derude!