Eurovision jul: Her er redaktionens favorit julesange sunget af ESC-artister (del 4)

Julen er tid for traditioner, hygge og selvfølgelig musik. I denne artikelrække dykker vi ned i den unikke samling af julesange, der bringer et strejf af Eurovision magi til den skønne juletid. Good Evening Europe-redaktionen har omhyggeligt udvalgt en liste af vores favorit julesange, alle fremført af tidligere Eurovision-deltagere.

Fra de klassiske julesange, til flotte ballader og over festlige popnumre, spænder vores liste over både forskellige genrer og sprog, hvilket også afspejler Eurovisions fantastiske mangfoldighed. Nogle af disse sange er nye fortolkninger af klassiske julehits, mens andre er originale kompositioner, der måske endnu ikke har fundet vej til din juleplayliste?

Advertisement

Så tænd for julelysene, find dine yndlings julesmåkager eller juleslik frem, og lad julestemningen tage over.

Hvilken julesang er din favorit? Deltag i debatten på vores Facebook profil.

Secret Garden – Anticipation

Sangen er tilføjet af: Daniel

Vi starter dagens julesange med norske Secret Garden, som i 1995 vandt Eurovision med den smukke og unikke “Nocturne”. Det blev Rolf Løvlands 2. Eurovision sejr, da han tidligere havde skrevet “La’ det Svinge” til Bobbysocks.
Norges sejr stoppede Irlands 3-årige sejrsrække, som dog fortsatte året efter, da Eimear Quinn vandt med “The Voice”.

“Nocturne” huskes blandt andet for det meget begrænsede antal sungne ord. Kun 24 ord indgik i den originale norske version af sangen, resten af bidraget bestod fortrinsvis af den irske musiker Fionnuala Sherrys smukke violin.

“Anticipation” er en del af “Winter poem” albummet og komponist Rolf Løvland har beskrevet tilblivelsen af sangen på denne måde: “On the greyest morning you wake up to the first day of snow and welcome the transformation of a dark landscape into a magical, white scene… with joy and anticipation.”

Cliff Richard – Mistletoe and Wine

Sangen er tilføjet af: Mette

Én af de helt store juleklassikere gennem årene er “Mistletoe and Wine” sunget af Sir Cliff Richard – én af Storbritanniens mest ikoniske musikstjerner, som har været en del af musikscenen over flere årtier. Blandt Cliff’s største hits er “Congratulations”, som var det britiske Eurovision-bidrag i 1968. Sangen blev et gigantisk hit og sluttede på 2. pladsen konkurrencen (1 point under vinderen “La la la” fra Spanien) i . Cliff deltog igen i 1973 med sangen “Power to All Our Friends”, som også opnåede stor popularitet og endte på en tredjeplads.

Cliff Richard fejrede i 1989 sit 30-års jubilæum og engelske hit nr. 100 ved to koncerter på Wembley for i alt 144.000 tilskuere. I anledning af sit halvtredsårsjubilæum skrev han sammen med journalisten Penny Junor sin selvbiografi, Mit liv (2008).

Cliff Richard blev 1995 adlet som kronen på sin popularitet.

“Mistletoe and Wine” blev et #1 julehit med Cliff Richard i 1988. Sangen er oprindeligt skrevet af Jeremy Paul, Leslie Stewart og Keith Strachan til musicalen Scraps, baseret på HC Andersens eventyr om “Den lille pige med svovlstikkerne”. Cliff har dog ændret teksten og givet den et mere religiøst tema i sin version.

Anna Bergendahl – Christmas Day

Sangen er tilføjet af: Jonas

Den svenske sangerinde Anna Bergendahl fik i 2010 sit store gennembrud, da hun vandt Melodifestivalen med sangen “This Is My Life” og repræsenterede Sverige i Eurovision Song Contest samme år. Desværre lykkedes det – på trods af stor popularitet – ikke Anna at kvalificere Sverige til finalen, og for første og eneste gang i historien med semifinale(r) i Eurovision måtte Sverige sige farvel før finalen.

Anna Bergendahl startede sin karriere i en ung alder og har bl.a. deltaget i den svenske udgave af ‘Idol’ og har igennem årene haft flere sange med i Melodifestivalen. Udover sin musikalske karriere, er Anna også kendt for sit engagement i forskellige velgørende formål.

Anna’s julesang “Christmas Day”, som udkom i 2022, har hun selv skrevet sammen med David Lindgren Zacharias.

Fyr og Flamme – Her hos mig

Sangen er tilføjet af: Mikal

Jesper Groth og Laurits Emanuel dannede i 2020 duoen Fyr og Flamme og opnåede stor popularitet med numre som “Menneskeforbruger” og “Kamæleon”. I 2021 vandt de Dansk Melodi Grand Prix i 2021 med “Øve os på hinanden” og har siden da udgivet en lang række hits og turneret i Danmark.

Ved årets Juleshow på DR præsenterede Fyr og Flamme deres nye julesang “Julekys”. Det er dog sidste års julehit, som er landet på vores liste, “Her hos Mig”.

Lake Malawi – Another Christmas Song

Sangen er tilføjet af: Mila

Det tjekkiske band Lake Malawi blev dannet i 2013 og består af forsanger og guitarist Albert Černý, bassist og keyboardspiller Jeroným Šubrt, og trommeslager Antonín Hrabal.

Bandet, hvis navn er inspireret af en sang af Bon Iver, har opnået anerkendelse ikke kun i Tjekkiet, men også internationalt, især efter deres deltagelse i Eurovision Song Contest i 2019 med sangen “Friend of a Friend”.

Tidligere i december udkom Lake Malawi’s julesang “Another Christmas Song” sammen med Tamara Kramar. Julesangen har også et dansk islæt, da den er produceret og mixet af Esben Svane, kendt fra A Friend in London.

Dana – It’s gonna be a cold cold Christmas

Sangen er tilføjet af: Mette

Den irske sangerinde Dana, med det borgerlige navn Dana Rosemary Scallon / Rosemary Brown, opnåede international berømmelse efter sin sejr i Eurovision Song Contest i 1970 med sangen “All Kinds of Everything”. Danas musikalske karriere har været præget af en alsidighed, der omfatter både pop, folkemusik og senere også kristen musik.

Udover Eurovision-sejren er Dana også kendt for sit julehit “It’s gonna be a Cold Cold Christmas”, som blev udgivet i 1975 og er blevet en klassiker i mange lande – en rørende og melankolsk ballade, der fanger essensen af julen, specielt for dem, der føler sig ensomme i højtiden.

OG3NE – Coming home with Santa

Sangen er tilføjet af: Daniel

Den hollandske gruppe O’G3NE består af de tre søstre Lisa, Amy og Shelley. De blev kendt for deres deltagelse i Eurovision Song Contest i 2017, men gruppen blev oprindeligt dannet i 2007 og fik bred anerkendelse i Holland efter at have vundet den femte sæson af “The Voice of Holland” i 2014.

I Eurovision repræsenterede O’G3NE Holland med sangen “Lights and Shadows”, som de selv var med til at skrive. Sangen, som handlede om deres mors kamp med en alvorlig sygdom, vandt mange hjerter på tværs af Europa, ikke kun på grund af den emotionelle tekst men også pigernes imponerende vokale præstation.

I 2021 udgav de julesangen “Coming home with Santa”.

Frostroses – Of Elves

Sangen er tilføjet af: Mette

“Of eleves” synges af en stor gruppe islandske musikere, som turnerede med julekoncerter under navnet Frostrósir. 2011 markerede 10-års jubilæet for Frostrósir og i den anledning blev singlen og musikvideoen til “Of Elves” (Af álfum) lavet.

Fróstrosir 2011 bød på flere velkendte Eurovision-ansigter, herunder Friðrik Ómar og Regína Ósk fra Euroband (This is my Life, 2008), Eiríkur Hauksson (1986 som en del af trio Icy, 1991 som en del af kvartetten Just4Fun for Norge og i 2007 som solist på “Valentine Lost”) samt Hera Björk (“Je Ne Sais Quoi”, 2010 og 2. pladsen i Dansk Melodi Grand Prix 2009 med “Someday”).
Derudover deltog også flere sangere, som har medvirket i den islandske udvælgelse.

Celine Dion – Happy Christmas (War is Over)

Sangen er tilføjet af: Mette

Den verdensberømte canadiske sangerinde Celine Dion opnåede international anerkendelse efter at have vundet Eurovision Song Contest i 1988 for Schweiz med sangen “Ne partez pas sans moi”. Med sin kraftfulde vokal og følelsesladede optrædener er hun blevet en af de mest elskede og respekterede kunstnere i moderne musikhistorie.

Celine har solgt millioner af plader verden over gennem sin karriere, som har strukket sig over flere årtier med ikoniske hits som “My Heart Will Go On” fra filmen Titanic, “The Power of Love” og “Because You Loved Me”.

“Happy Christmas (War is over)” er oprindelig udgivet af John & Yoko/Plastic Ono Band med the Harlem Community Choir i 1971. Flere andre kunstnere har lavet coverversioner af den ikoniske sang, herunder Celine Dion, som udgav den på albummet “These are Special times” i 1998.

Flemming Bamse Jørgensen – Nu er det jul på Vimmersvej

Sangen er tilføjet af: Daniel

Vi slutter den del af vores julehits af med Flemming “Bamse” Jørgensen, frontmand i Bamses Venner, som han stiftede i 1973.

Bamses Venner deltog i Eurovision Song Contest i 1980 med sangen “Tænker altid på dig”, som blev et stort hit herhjemme i Danmark. Sangen var skrevet af Bamse selv sammen med Bjarne Gren Jensen, og sluttede på 14. pladsen i Eurovision, som blev afholdt i Haag i 1980.

Udover hans succes med Bamses Venner, havde Bamse også en produktiv solokarriere og udgav i 1995 julesangen “Jul på Vimmersvej”, som også indeholder referencer til “Vimmersvej”.

Bamse har også bidraget med flere andre skønne julesange, herunder “Muligvisvej”, “Stjernedrys og Englesang”,”Når Det Snart Er Jul”, “Ruuuuudolf”, “Når du ser et stjerneskud” (cover) og “Var Hver Dag Jul”.


Bonus julesang: Sam Ryder – You’re Christmas to me (kun udgivet på Amazon music)

Læs også:
Eurovision jul: Her er redaktionens favorit julesange sunget af ESC-artister (del 5)
Eurovision jul: Her er redaktionens favorit julesange sunget af ESC-artister (del 4)
Eurovision jul: Her er redaktionens favorit julesange sunget af ESC-artister (del 3)
Eurovision jul: Her er redaktionens favorit julesange sunget af ESC-artister (del 2)
Eurovision jul: Her er redaktionens favorit julesange sunget af ESC-artister (del 1)